Inkerin kirkon uusi piispa on evankelioiva herätyskristitty ja suomalaisille vielä vieras

Inkerin evankelis-luterilaisen kirkon piispaksi valittiin viime lauantaina Pietarissa pidetyssä kirkolliskokouksessa Kelton teologisen instituutin johtaja Ivan Laptev. Hän toimii myös Kelton seurakunnan pappina ja Länsi-Inkerin Kupanitsan seurakunnan kirkkoherrana. Kotimaa24:n uutisen valinnasta voi lukea täältä.

Mikkelin hiippakunta Suomen kaakonkulmalla rajoittuu Venäjään ja samalla Inkerin kirkon alueeseen. Piispa Seppo Häkkinen kertoo tutustuneensa Ivan Lapteviin Suomen ja Inkerin kirkkojen välisen neuvottelukunnan kokouksissa.

– Neuvottelukunta kokoontuu kahden vuoden välein, ja Ivan Laptev on ollut mukana Inkerin kirkon edustajana. Nuoresta iästään huolimatta hänet on kutsuttu kirkon tärkeisiin tehtäviin, mikä osoittaa luottamusta häneen. Nyt muutaman vuoden ajan hän on hoitanut vaativaa Kelton Teologisen instituutin rehtorin tehtävää, Häkkinen toteaa.

Hän ei usko Inkerin kirkon piispan vaihtumisen tuovan suuria muutoksia. Käytännöt ja rakenteet kirkkojen suhteissa ovat vakiintuneet vuosien aikana.

– Laptev tuntee taustastaan ja aiemmista tehtävistään käsin Suomen luterilaista kirkkoa ja keskinäistä yhteyttämme. Se antaa hyvän pohjan jatkaa entuudestaan tiivistä yhteistyötä ja yhteyttä.

Hän kertoo lähettäneensä Lapteville myös onnittelukirjeen.

– Siinä toivon meidän piispojen kantavan yhdessä vastuuta yhteyden vaalimisesta, onhan se keskeinen piispanviran tehtävä.

Häkkinen toteaa, että Laptevin valinta piispaksi tuo Inkerin kirkon johtoon uuden sukupolven vastuunkantajan.

– Toivon ja rukoilen hänelle hyvän Jumalan siunausta vaativaan ja tärkeään tehtävään paitsi Inkerin kirkon, myös koko Kristuksen kirkon palveluksessa.

Suomalaisille vielä kirjoittamaton lehti

Suomessa Ivan Laptev ei ole vielä kovin tunnettu. Häntä tuntevat tahot ovat luonnehtineet uutta piispaa herätyskristityksi, joka korostaa evankelioimista ja sisälähetystä. Laptev mainitaan myös seurakuntatyössä suosituksi nuorisotyön tekijäksi.

Virkakysymyksessä Laptev arvioidaan yhtä konservatiiviseksi kuin Inkerin kirkko ylipäätään: pappeus kuuluu kirkon vallitsevan näkemyksen mukaan vain miehille.

Kupanitsan seurakunnalla on Kirkkohallituksen tietojen mukaan kolme ystävyysseurakuntaa Suomessa. Soittokierros niihin paljastaa, että yhteydenpito on viime vuosina ollut säästöliekillä, eikä Lapteviakaan oikein tunneta.

Laptovilla on piispuutta aloittaessaan oman kirkkonsa ohella ainakin neljä muuta tärkeää suuntaa, joihin hänen on luotava toimivat, jopa henkilökohtaiset suhteet: Venäjän valtion viranomaiset ja hallinto, Venäjän ortodoksinen kirkko, Suomen evankelis-luterilainen kirkko ja Venäjän saksalaistaustainen luterilainen kirkko ELKRAS.

Uuden piispan on myös perehdyttävä valtavalla alueella toimivan oman kirkkonsa hallintoon, elämään, työntekijöiden koulutukseen ja niiden kaikkien kehittämiseen. Lisäksi työlistalle tulevat suhteet ekumeenisiin järjestöihin, suomalaisiin kristillisiin järjestöihin ja eräisiin muihin ulkomaisiin luterilaisiin kirkkoihin.

Vuonna 1979 syntynyt Ivan Laptev on inkerinsuomalaista sukujuurta. Hänet siunattiin Kelton seurakunnan katekeetaksi vuonna 2000. Diakonivihkimyksen hän sai vuonna 2004. Kelton teologisesta instituutista hän valmistui vuonna 2011, minä vuonna hänet vihittiin myös papiksi. Maisterin opinnot Keltossa hän sai valmiiksi vuonna 2013. Hän on toiminut myös Inkerin kirkon lähetysosaston johtajana.

Ivan Laptev vihitään piispaksi 9.2.2020 Pietarissa tai sen lähiympäristössä.

Kuva: Inkerin kirkko / Liliann Keskinen

Lue myös:

Inkerin kirkon uusi piispa on Ivan Laptev

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeliPääkirjoitus: Vaikka tavoite on kaukana, ilman YK:ta moni asia olisi huonommin
Seuraava artikkeliJuutalaiset, kristityt ja muslimit rauhankävelyllä Helsingissä – katso kuvat

Ei näytettäviä viestejä