Huovinen kirjassaan: Helpompi samastua niihin jotka eivät tiedä kaikkea

Emerituspiispa Eero Huovinen on kirjoittanut hartaudellisen kirjan Uusi ilo – Pääsiäisen evankeliumi (WSOY).

Huovinen kirjoittaa kirjassaan muun muassa, että uskonasioissa on helpompi samastua niihin, jotka eivät aina kulje pää pystyssä ja tiedä kaikkea. ”Uskonnolliset kaikentietäjät, besserwisserit, karkottavat. Maallisen elämän alueelle, työhön ja yrittämiseen, rohkeus ja lujuus sopivat paremmin. Mutta sitten kun ollaan Jumalan ja pyhien salaisuuksien kanssa tekemisissä, varovaisuus ja arkuus ovat paikallaan.”

Hän puhuu myös jokaisen ihmisen sisällä asuvasta kahdesta peruskiusauksesta, joista toinen on uskonnollinen ja toinen moraalinen.

Hengellisessä kiusauksessa ihmisestä tulee läheinen uskonnollinen kaveri Jumalan kanssa. ”Sielu oppii hurskaaksi ja juttelee Jumalalle mutkattomasti kuin tasavertainen pöytäkumppani, vihkiytyneesti ja arastelematta. Rukouksessa ei tarvitse enää hapuilla eikä epäröidä. Sanat soljuvat huulilta hartaasti ja rennosti. Olemmehan jo hyviä tuttuja.”

Moraalisessa kiusauksessa puolestaan pyrkimys vastuulliseen elämäntapaan muuttuu päättäväiseksi tietoisuudeksi siitä, mikä kussakin tilanteessa on kristityn oikea ratkaisu. ”Rukous kehittyy ajankohtaisten probleemien erittelyksi ja eettiseksi rohkaisuksi. Kuulummehan Jumalan edistykselliseen kärkikaartiin.”

Hän muistuttaa, että Jumala on uskonnollisuuteemme ja moraaliimme nähden myös ”jotakin kokonaan muuta, siis aivan toisenlainen ja tyystin erilainen”.

”Meidän henkemme ei ole sama kuin hänen Henkensä ja meidän moraalimme jää kauas hänen tahdostaan”, Huovinen summailee.

Lue kirja-arvio ensi torstaina ilmestyvästä Kotimaa-lehdestä!

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliELCA painiskelee pienentyvien tulojen kanssa
Seuraava artikkeliUusia avaamattomia Qumranin kääröjä löytyi museon varastosta Israelissa

Ei näytettäviä viestejä