Uusia avaamattomia Qumranin kääröjä löytyi museon varastosta Israelissa

Yhdeksän pikkuruista, avaamatonta Qumranin kääröä on löydetty Israelin muinaismuistoja hoitavan viranomaisen (Israel Antiquities Authority, IAA) varastosta. Tohtori Yonathan Adler löysi sattumalta pienten rukouskoteloiden sisältä tekstinpalasia, joita ei ollut luetteloitu. Myöhemmin tehdyssä magneettikuvauksessa selvisi, että joissain muissakin koteloissa oli pieniä tekstikääröjä sisällä.

Tohtori Adler kertoi löydöstään helmikuussa Luganossa pidetyssä Qumran tutkijoiden seminaarissa. Kyseessä on yhdeksän, parin sentin mittaista rukouskoteloa, joita juutalaiset pitävät otsallaan tai käsivarteen sidottuna.  Koteloiden sisällä on rukoustekstejä.

– Löytö on hyvin kiinnostava, mutta tuskin se Qumran-tutkimusta mullistaa, sanoo seminaarissa mukana ollut Qumran tutkija, yliopistolehtori Jutta Jokiranta.

– Qumranista on aikaisemminkin löydetty rukoustekstejä, mutta nyt on kiinnostavaa nähdä, mitä variaatioita näissä uusissa teksteissä on, sanoo Jokiranta.  Tutkijoille ne voivat kertoa uusista yksityiskohdista ja siitä, miten paljon vaihtelua käytännöissä oli.

– Esimerkiksi jotkut Qumranin kääröt ovat siitä ainutlaatuisia, että ne sisältävät myös kymmenen käskyä, toisin kuin rabbiinisessa perinteessä.  On kiinnostavaa saada tietää, sisältävätkö nämä avaamattomat käärötkin näitä käskyjä.

Qumranin kääröjen tekstejä digitalisoidaan parhaillaan ja tämän projektin myötä uskotaan löytyvän vielä lisää aikaisemmin tutkimattomia tekstejä.  Niiden ei kuitenkaan uskota sisältävän mitään uusia paljastuksia.

– Oli hauskaa ja innostavaa olla paikalla, kun tällainen löytö julkistetaan.  Kyllä tutkijat ovat tällaisesta aina innoissaan, sanoo Jokiranta.

Qumranin kääröt ovat joukko nahka- ja papyruskääröjä, jotka löydettiin 1949 – 1956 Qumranin lähistön luolista Kuolleenmeren läheltä.  Ne sisältävät toisen temppeliajan juutalaisuuden tekstejä, joista vain osa oli tunnettu aiemmin.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliHuovinen kirjassaan: Helpompi samastua niihin jotka eivät tiedä kaikkea
Seuraava artikkeliLopelta Shangalalaan

Ei näytettäviä viestejä