Himopaastoajan seitsemän vinkkiä ekopaastoon

Huomenna kristitty maailma aloittaa paaston, ja samalla pyörähtää käyntiin Suomen evankelis-luterilaisen kirkon, Kirkon ulkomaanavun Changemaker-verkoston ja Marttojen yhteinen ekopaastokampanja. Ekopaastoa vietetään tänä vuonna jo viidettä kertaa.

Suomen luonnonsuojeluliiton vs. toiminnanjohtaja Leo Stranius on osallistunut paastokampanjaan useana vuonna peräkkäin.

– Olen sen verran yllytyshullu, että pakko tähän on tavalla tai toisella lähteä taas mukaan, Stranius sanoo.

Stranius tunnetaan ekologisesta elämäntavastaan, joka toisinaan herättää myös kummeksuntaa. Straniuksen nelihenkinen perhe asuu suomalaisten nykystandardeilla mitattuna tiiviisti, 60 neliön asunnossa. Lisäksi Stranius liikkuu pyörällä ympäri vuoden, välttää lentokoneita, noudattaa vegaanista ruokavaliota ja syö aamupuuronsa kylmänä säästääkseen energiaa. Pyyteettömän maailmanparantajan viittaa hän ei kuitenkaan suostu pukemaan ylleen.

– Saan useimmista ympäristövalinnoista paljon muitakin hyvinvointi-, kustannus- tai tehokkuushyötyjä. Esimerkiksi pyöräily on nopea ja terveellinen tapa liikkua, ja raaka puuro on heti valmista ja maistuu paremmalta.

Vain yhden sellaisen valinnan Stranius kertoo tehneensä, joka todella tuntuu luopumiselta. Ekosyistä hän ei harrasta lainkaan lomalentoja.

– OIisihan se joskus kivaa käydä viikonloppuna Berliinissä tai lentää marraskuussa Etelä-Eurooppaan, mutta ympäristösyistä en sitä tee.

Mistä sitten ekopaastota, jos tekee ympäristön näkökulmasta fiksuja valintoja ympäri vuoden? Stranius on kysellyt vinkkejä paastoon ystäviltään ja Facebook-kavereiltaan. Vinkeistä toteutettavaksi on valikoitunut ainakin yksi.

Stranius aikoo joka päivä seitsemän viikon ajan kirjoittaa jollekin sellaiselle yritykselle tai yhteisölle, jonka palveluita hän käyttää ja pyytää sitä vaihtamaan ekosähköön. Postia saattavat lähiviikkoina saada ainakin Straniuksen taloyhtiö, suosikkiravintola ja lähikauppa sekä jotkut hänen suosimansa tavaranvalmistajat.

Seitsemän paastolupausta

Leo Stranius laati Kotimaa24:n pyynnöstä seitsemän paastolupausta, yhden kullekin paastoviikolle. Yksilön näkökulmasta eniten vaikutusta hiilijalanjälkeen on asumisella, liikkumisella ja ruualla, ja niinpä myös Straniuksen paastovinkeissä keskitytään niihin. Oman ekopaastonsa voi toteuttaa esimerkiksi näin:

1. Tee ekosähkösopimus

Ekosähköön vaihtaminen on helppo ja halpa tapa vaikuttaa. Pyydä sähköyhtiöistä tarjouksia ja valitse paras.

2. Luovu autosta

Jätä auto viikoksi kotiin ja kokeile liikkumista julkisilla tai pyöräillen.

3. Pidä kasvisruokapäivä

Kokeile lihasta luopumista. Jos ruokavaliosi on jo valmiiksi kasvispainotteinen, voi pitää yhden vegaanipäivän.

4. Älä osta mitään

Tarkkaile kulutustasi ja vietä yksi sellainen päivä, jonka aikana et osta mitään.

5. Tee vapaaehtoistöitä

Ota yhteyttä johonkin yhdistykseen, järjestöön tai liikkeeseen ja kysy, olisiko lahjoillesi käyttöä.

6. Lahjoita

Lahjoita valitsemallesi hyväntekeväisyysjärjestölle rahaa tai tavaraa oman tilanteen mukaan.

7. Jaa kokemuksesi

Ota yhteyttä poliittiseen päättäjään tai muuhun vaikuttajaan ja yritä vaikuttaa yhteiskunnallisesti niin, että muutkin voisivat elää ekologisemmin.

Kuva: Jukka Granström

Lue myös:

Ekopaasto haastaa kokeilemaan ekologisia ruokatapoja

Seitsemän tapaa paastota – valitse omasi

Edellinen artikkeliMiika Hämäläinen Keski-Lahden kirkkoherraksi
Seuraava artikkeliKeskitalo: Presidentti ottanut vahvan arvojohtajan paikan

Ei näytettäviä viestejä