Seitsemän tapaa paastota – valitse omasi

Tuhkakeskiviikkona alkaa pääsiäiseen jatkuva seitsemän viikon paasto, jonka aikana valmistaudutaan kristikunnan suurimpaan juhlaan. Perinteisesti kristityt ovat paastonneet ruuasta, mutta paastota voi mistä tahansa: paasto haastaa luopumaan siitä, mitä elämässä on liikaa. Kotimaa24 listasi seitsemän tapaa paastota – valitse näistä tai keksi oma.

1. Ruokapaasto

Perinteisesti paasto on merkinnyt ruuan yksinkertaistamista ja ylellisistä ruuista kuten lihasta luopumista. Moni jättää paaston ajaksi pois myös karkit, tupakan, kahvin, teen ja alkoholin.

2. Ruutupaasto

Kuvittele olohuone, sinne muutama ihminen, yksi televisio, kannettava tietokone, pari tablettia ja yhtä monta älypuhelinta kuin ihmisiä. Tältä näyttää iltaisin monessa suomalaiskodissa. Entä jos paaston aikana katsoisi enemmän muita ihmisiä tai edes samaa ruutua heidän kanssaan?

3. Some-paasto

Kissavideot ovat suloisia ja niistä tulee hyvä mieli, samaten ystävien iloisista Facebook-päivityksistä.
The Guardianin
taannoin esittelemä tutkimus kuitenkin osoittaa, että jatkuva huomion hajauttaminen tekee meistä tyhmempiä. Mitä jos keskittyisi seitsemän viikkoa vain yhteen asiaan kerrallaan? Some-paasto on ruutupaaston sukulainen.

4. Ylityöpaasto

Liiallinen työnteko aiheuttaa uupumusta, masennusta, vatsakipuja ja sydämentykytystä. Ne ovat huono juttu sekä työntekijän että työnantajan näkökulmasta, mutta silti jatkuvia ylitöitä jopa ihannoidaan. Ilmiö on niin laaja, että
Helsingin Sanomat
lanseerasi sille taannoin uuden nimityksen: työppöys. Työppö saattaa yllättyä siitä, mitä kaikkea elämässä on, jos ei kokoajan tee töitä – ja siitä, kuinka tehokas on sellainen työntekijä, joka välillä lepää.

5. Melupaasto

Miltä kuulostaa hiljaisuus? Kaupungissa sitä voi vain arvailla, sillä taustahäly ei hellitä edes yöllä. Äänimattoa ei voi sammuttaa kokonaan, mutta sitä voi vaimentaa luopumalla musiikista, televisiosta ja radiosta.

6. Puhepaasto

Helpoin keino vähentää melua on tietenkin hiljentyä itse. Kirkko ja kaupungin toimittaja Pihla Tiihonen kokeili lehden jutussa, miltä tuntuu olla viikko vaiti. Tuntui tavallista tyynemmältä.

7. Ekopaasto

Kirkon ja kansalaisjärjestöjen yhteinen Ekopaasto-kampanja haastaa paastoamaan sellaisilla tavoilla, jotka hillitsevät ilmastomuutosta. Ekopaastota voi lukemattomin eri tavoin, esimerkiksi jollain aiemmin mainituista. Jättämällä ruokavaliosta pois lihan voi osaltaan pienentää kasvihuonepäästöjä ja sammuttamalla turhat näytöt säästää sähköä.

Kuva: Minerva Seppälä

Edellinen artikkeliHeikki Huttunen: ”Sairastumista terrorin tautiin ei voi ulkoistaa”
Seuraava artikkeliMiksi muslimit osallistuvat pääsiäispaastoon?

Ei näytettäviä viestejä