Haavisto vai Stubb? – näin presidentti­ehdokkaiden tukijat perustelevat valintaansa

Alexander Stubb (vas.) ja Pekka Haavisto Ilta-Sanomien presidentinvaalitentissä 30. tammikuuta. Kuva: Lehtikuva / Roni Rekomaa

Teimme samat kaksi kysymystä sekä Pekka Haaviston että Alexander Stubbin kolmelle kirkossa vaikuttavalle kannattajalle.

KIRSI OJANSUU-KAUNISTO, seurakuntapastori

1) Miten Pekka Haavisto yhdistää kansan?

Pekka Haavisto on saanut syntymälahjaksi rauhanrakentajan kyvyt. Hän osaa toimia erilaisten ihmisten kanssa ja luo ympärilleen kunnioittavaa yhteisöllisyyttä. Teini-ikäisestä asti Pekalla on ollut kutsumus rakentaa reilua ja oikeudenmukaista maailmaa. Hän on halunnut auttaa ihmisiä ja elinympäristöämme. Pekassa on myös kaunista ujoutta, siksi hän ymmärtää myös hiljaisempia ihmisiä, eikä hänellä ole tarvetta olla aina pääosissa. Pekka vaistoaa hyvin tunnelmia, osaa analysoida asioita, merkkejä ja ilmapiiriä loistavasti. Nämä vaikuttavat hänen taitoonsa toimia kriiseissä. Hän toimii rauhallisesti ja viisaasti tiedolla johtaen.

2) Ja mitkä ovat hänen ulkopoliittiset vahvuutensa?

Viime vuodet Suomessa ovat olleet merkityksellisiä. Pekka Haavisto oli silloin ulkoministerinä. Hän kantoi vastuuta omakohtaisesti läpi koronapandemian, Venäjän hyökkäyssodan alkuvaiheet ja Nato-prosessin. Tulevan presidentin on tärkeää tietää Natoon hakemisen vaiheet ja tuntea henkilökohtaisesti mukana olleet ihmiset. Vain Pekka Haavistolla presidenttinä olisi tämä kokemuksellinen tietotaito käytössään, ja nyt se on korvaamattoman arvokasta. Lisäksi Pekalla on kokemusta YK:n tehtävistä.

KARI KANALA, kirkkoherra

1) Miten Pekka Haavisto yhdistää kansan?

Kokemukseni mukaan Pekka pysähtyy kuuntelemaan ihmistä. Se on hyvän johtajan merkki. Hän kykenee tuomaan eri tavoin ajattelevia saman pöydän ääreen keskustelemaan, kuten esimerkiksi tavatessaan eri kirkkokuntien ja uskontojen edustajia. Huomionarvoista on, että Pekka pyrkii antamaan äänen heille, joiden ääni ei nyt julkisuudessa kuulu. Pekalla on sydämen viisautta.

2) Ja mitkä ovat hänen ulkopoliittiset vahvuutensa?

Lujat neuvottelijantaidot. Pekalla on tuore ulko- ja turvallisuuspolitiikan osaaminen ulkoministerikaudelta. Haavisto hoiti sangen monimutkaiset neuvottelut Suomen viemiseksi Natoon. Tästä hänelle on jäänyt hyvä kontaktiverkosto Suomen kannalta keskeisimpiin tahoihin. Pekan osaamisen keskeisiä tekijöitä ovat lähes 40 vuoden rauhanvälityskokemus sekä EU- ja YK-tausta. Pekalla on ymmärrystä Venäjästä, jossa hän on ollut yhteydessä ihmisoikeusaktivisteihin ja ympäristönpuolustajiin, jotka ovat tätä nykyä maanpaossa. Pekasta huokuu rautainen tahto edistää Suomen asiaa maailmalla.

JOUNI HEMBERG, toiminnanjohtaja emeritus (KUA), tietokirjailija

1) Miten Pekka Haavisto yhdistää kansan?

Tunnen Pekan jo vuosien takaa hänen oltuansa pitkään KUA:n hallituksen jäsenenä. Olen tehnyt hänen kanssaan yhteistyötä eri puolilla maailmaa rauhan- ja avustustyöhön liittyen. Pekka on kuunteleva ja kokonaisuuksia hyvin ymmärtävä. Hän on myös empaattinen ja sympaattinen henkilönä. Hän ei ole ylimielinen eikä katso ketään ylhäältä alaspäin, vaan aina samalta tasolta.

2) Ja mitkä ovat hänen ulkopoliittiset vahvuutensa?

Ulko- ja turvallisuuspolitiikka on hänen vahvuutensa. Pekka on väsymätön verkostoituja ja hänellä on valtava määrä kansainvälisiä yhteyksiä eri puolille maailmaa ja myös muualla kuin läntisessä maailmassa. Pekkaan luotetaan ja hänellä on raudanluja kokemus rauhanvälittäjänä ja myös diplomatiassa.

MARIANNE HEIKKILÄ, järjestöjohtaja ja luottamushenkilö, rovasti

1) Miten Alexander Stubb yhdistää kansan?

Alex Stubbilla on murroskauden yhdistäväksi presidentiksi luontaiset ominaisuudet. Hän kykenee muodostamaan yhteisen tilannekuvan, hän havainnoi, kuuntelee, käy vuoropuhelua kaikkien kanssa, oppii kuulemastaan ja tiivistää johtopäätökset hänelle tyypillisellä tavalla kolmeen pointtiin. Hän myöntää virheensä. Tarvitsemme toivoa, yhteistyötä sekä uskottavuutta ulko- ja turvallisuuspoliittisissa päätöksissä. Stubb laittaa itsensä likoon isänmaan puolesta.

Kuten hän itse sanoo: Presidenttinä en halua jakaa, haluan yhdistää. En halua tuomita, haluan ymmärtää. Haluan rakentaa siltoja.

2) Ja mitkä ovat hänen ulkopoliittiset vahvuutensa?

Ulkopolitiikan kokemusta on kertynyt pääministerinä, ulkoministerinä, Eurooppa- ja ulkomaankauppaministerinä, kansanedustajana ja europarlamentaarikkona. Hänellä on poikkeuksellisen laaja kielitaito.

Vähemmän on puhuttu hänen nykyisestä tehtävästään professorina yliopistollisessa Eurooppa-Instituutissa. Arvostan korkealle sitä, että hän on antanut kokemusta ja mentorointia nuorille ja toisaalta saanut oppia nuorilta, jotka ovat erikoistuneet kansainväliseen politiikkaan.

Ulkopolitiikka on presidenttiehdokas Stubbin mukaan yksi tärkeimpiä teemoja tulevan tasavallan presidentin aikakaudella. Uudessa maailmanpoliittisessa tilanteessa ulkopolitiikan johtaminen vaatii kansainvälistä kokemusta, asiantuntemusta ja verkostoja. Näitä taitoja hänellä on.

HEIKKI ARIKKA, toimitusjohtaja, pastori

1) Miten Alexander Stubb yhdistää kansan?

Alexander Stubbin persoonassa ja osaamisessa kiteytyy tietyllä tavalla moni Suomessa laajasti arvostettu asia: osaaminen, toimeen tarttuminen, eteenpäin katsominen, kansainvälisyys ja rauhan rakentaminen. Hän tulee monikielisestä ja -kulttuurisesta taustasta ja on nähnyt paljon maailmaa. Hän on painottanut rakentavaa yhdessäoloa ja sitä, että hän haluaisi aktiivisesti kiertää maata ja kuunnella sekä kohdata erilaisia ihmisiä. Uskon, että tämän taustan, näiden taitojen ja yhteisten kohtaamisten kautta Alexander Stubb yhdistäisi kansaa presidenttinä.

2) Ja mitkä ovat hänen ulkopoliittiset vahvuutensa?

Onhan Stubbin ulkopoliittinen osaaminen ja kokemus poikkeuksellisen vaikuttava. Edellisistä presidenteistä lienee vain Martti Ahtisaari on ollut yhtä kansainvälisesti orientoitunut ja kokenut kuin Stubb. Varmaan siksi Ahtisaari kutsui Stubbin puheenjohtajaksi perustamansa CMI:n hallitukseen.

Stubbilla on suomalaiseksi poliitikoksi poikkeuksellisen kansainvälinen opiskelu- ja työkokemus. Juuri siksi hänen vahvuutensa on ennen kaikkea ulkopolitiikassa. Tarvitsemme vakautta, avoimuutta ja länsimielisyyttä Suomen ulkopolitiikan johtamiseen

MONO KUOPPALA, kasvatuksen tiimivastaava, nuorisotyönohjaaja

1) Miten Alexander Stubb yhdistää kansan?

Alexander Stubb puhuu kunnioittavan vuorovaikutuksen tärkeydestä ja toimii omalla esimerkillään. Erityisen merkittävää on hänen kykynsä kuunnella ja keskustella eri mieltä olevien ihmisten kanssa rakentavasti. Hän etsii meitä yhdistäviä tekijöitä. Rauhanvälittäjän asenne ja kokemus näkyy sekä kuuluu. Arvojohtajana hän haluaa rakentaa avointa, turvallista ja kansainvälistä Suomea.

2) Ja mitkä ovat hänen ulkopoliittiset vahvuutensa?

Hänellä on syvä ulkopoliittinen kokemus, joka on kertynyt erityisesti Eurooppa- ja ulkomaankauppaministerinä, ulkoministerinä, pääministerinä, Euroopan komission puheenjohtajan neuvonantajana, Euroopan parlamentin jäsenenä, tutkijana ulkoministeriössä ja CMI:n puheenjohtajana sekä rauhanneuvottelijana. Monipuolinen, kansainvälinen, korkea akateeminen koulutus ja työkokemus vahvistavat hänen ulkopoliittista osaamistaan. Hänellä on kyky tarkastella asioita ennakkoluulottomasti yhteisiä ratkaisuja etsien. Hänellä on käytössään laajat ja toimivat kansainväliset verkostot sekä monipuolinen ja vahva kielitaito.

Edellinen artikkeliRuotsin­kielisessä rauhan­sanalaisessa LFF-herätys­liikkeessä pohditaan, onko sen tulevaisuus Suomen kirkossa vai kirkon ulkopuolella
Seuraava artikkeliNäkökulma: Sapatin rauhaa maalle ja meille – Teologit hakevat luomiskertomuksesta apua ihmisen kriisiin

Ei näytettäviä viestejä