Espoon hiippakunta palkitsi Vihdin seurakunnan: ”Riuttaranta oli enemmän kuin vastaanottokeskus”

Espoon hiippakunnan piispa Tapio Luoma myönsi eilen torstaina ensimmäisen Yhdessä-tunnustuspalkinnon Vihdin seurakunnalle. Perusteena oli innovatiivinen yhdessä tekeminen.

Palkinnon myöntämisperusteissa todetaan, että Vihdin seurakunta perusti nopeasti kolmessa viikossa vastaanottokeskuksen Riuttarannan leirikeskukseen syksyllä 2015, kun turvapaikanhakijoita saapui suurin joukoin Suomeen.

Riuttarannasta tuli monille turvapaikanhakijoille merkittävä yhteisö ja ensimmäinen koti Suomessa. Riuttaranta oli perustelujen mukaan lopulta enemmän kuin vain vastaanottokeskus, sillä seurakunnan myötävaikutuksella monet turvapaikan saaneet pystyivät jäämään alueelle ja aloittamaan uuden elämän Suomessa.

Konkreettisena palkintona Vihdin seurakunta sai Edinburghin ystävyyshiippakunnan ristin.

Vihdin seurakunnan järjestely poikkesi muiden seurakuntien järjestämästä turvapaikanhakijoiden hätämajoituksesta siinä, että seurakunta ryhtyi myös keskuksen ylläpitäjäksi.

Kirkkoherra Pekka Valkeapään mukaan idea ylläpitäjäksi ryhtymisestä syntyi varsin nopeasti hänen keskusteltuaan syyskuun alkupuolella 2015 tilanteesta Suomen Punaisen Ristin työntekijän kanssa. Valkeapää kommentoi asiaa tuolloin Kotimaa24:lle:

– SPR:n väki on ymmärrettävästi todella kiireistä, eikä heillä ole riittävästi resursseja olla Riuttarannassa aktiivisena toimijana. Tuli mieleen, että miksei seurakunta voisi toimia Maahanmuuttoviraston ja SPR:n ohjauksessa ja heidän avustamanaan vastaanottokeskuksen ylläpitäjänä.

Seurakunta laati vastaanottokeskuksen budjetin ja rekrytoi nopealla aikataululla työntekijät. Valtio korvasi seurakunnalle toiminnan ylläpitämisestä aiheutuneet kulut.

Kiitosta myös Lähetysjuhlista

Riuttarannalle perustettiin Facebookiin oma sivu Riuttaranta – toivon keskus, jota päivitettiin poikkeuksellisen aktiivisesti. Päivityksissä vietettiin yhteisiä juhlia ja iloittiin uusista syntyneistä pienokaisista. Kun keskus viime huhtikuussa suljettiin, keskuksen johtaja, seurakunnan johtava diakoni Päivi Tapaninen kirjoitti sivuille:

”Riuttarannan Toivon keskus on hiljentynyt asukkaista ja elämisen äänistä. Jäljellä ovat muistot. Muistot syyskuisesta pimeästä illasta jolloin asukkaat saapuivat peloissaan, väsyneinä vieraaseen paikkaan. Muistot työntekijöistä, jotka innokkaina ehkä hiukan jännittäenkin ottivat heidät lämpimästi vastaan. Muistot seitsemästä kuukaudesta yhteistä matkaa, jolloin Riuttarannan väestä syntyi yhteisö, perhe. Vaikka perhe on nyt jakautunut erilleen, yhteys ja rakkaus säilyy silti. Kiitos kaikille matkassamme mukana eläneille. Päivitämme vielä ajoittain asukkaidemme kuulumisia – mudiera Päivi.”

Palkintoraadin mukaan myös Lähetysjuhlien järjestäminen kesällä 2016 osoitti Vihdin seurakunnan monipuolista kykyä laajan tapahtuman innovatiiviseen järjestämiseen. Vapaaehtoistoiminnan osuus molemmissa hankkeissa on ollut merkittävä, ja työntekijät ovat toimineet luovasti ja joustavasti yli perinteisten työalarajojen.

Kuva: Timo Kirkkala. Kuvassa vasemmalla Riuttarannan vastaanottokeskuksen johtaja, seurakunnan johtava diakoni Päivi Tapaninen.

Lue myös:

Espoon hiippakunta alkaa jakaa uutta palkintoa – kannustaa rikkomaan raja-aitoja

Arkistojuttu: Vihdin seurakunta perustaa väliaikaisen vastaanottokeskuksen

Edellinen artikkeliLähetysseura ja Kotimaa avasivat yhteisen kampanjan, Tansaniaan istutetaan puita
Seuraava artikkeliItsenäisyyden ja reformaation juhlavuodet: Tunnista 100 lintulajia ja 500 perhoslajia

Ei näytettäviä viestejä