Itsenäisyyden ja reformaation juhlavuodet: Tunnista 100 lintulajia ja 500 perhoslajia

Itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi Suomen lintutieteellisten yhdistysten liitto BirdLife Suomi haastaa kansalaiset 100 lintulajia -kampanjaan. Ideana on oppia lisää Suomen luonnosta, kartuttaa lintulajien tunnistustaitoa ja siinä sivussa havaita aloittelijasta maagiselta tuntuvat 100 lintulajia.

Linnut ovat sopiva eläinryhmä ”100-haasteeseen”, sillä Suomessa pesii noin 250 lintulajia. Lisäksi linnut ovat liikkuvaisia ja niitä tavataan ympäri vuoden. Kaikkiaan on meillä havaittu runsaat 470 lajia, joten 100 lajia vuodessa on realistinen tavoite: tosin 100 lajin saaminen edellyttää liikkumista kotipihapiiriä kauempana.

Bird Life Suomen haasteessa lajien määrällä ei kilpailla, vaan kampanjassa pyritään vain siihen, että mahdollisimman moni tunnistaa ja havaitsee vähintään sata lajia.

BirdLife seuraa kampanjan etenemistä verkkosivuillaan. Lisäksi joka viikko julkaistaan vinkkinä lyhyt esittely kahdesta ajankohtaisesta lajista.

”Ei se mahdotonta ole”

100 lintulajin lisäksi kirkollinen luonnonystävä voi asettaa tavoitteeksi 500 perhoslajin havaitsemisen reformaation merkkivuoden aikana. Onko tavoite lainkaan realistinen?

– Kuulostaa paljolta, sillä olen itse kymmenen vuoden aikana havainnut tuon 500 lajia. Mutta ei se vuodessakaan täysin mahdoton ole, sanoo ekumeniikan professori Risto Saarinen. Hänet tunnetaan myös aktiivisena perhosharrastajana.

Saarinen painottaa, että hänen havaitsemansa 500 lajit ovat suurperhosia eli niin sanottuja makroja (Macrolepidoptera), joita Suomessa on havaittu vajaat 1 000 lajia.

– 500 lajin tavoite yhdessä vuodessa kyllä edellyttää, että ottaa mukaan pikkuperhoset eli mikrot (esimerkiksi koit, koisat ja sulkaperhoset), joita Suomessa on noin 1 500 eri lajia.

Saarinen arvelee 500 lajin havaitsemisen edellyttävän myös, että käyttää hyödyksi koko perhosten lentokauden alkaen varhaisesta keväästä aina lumen tuloon saakka. Lisäksi on liikuttava eri puolilla Suomea.

Kotipihallaan Helsingissä Saarinen kertoo parhaana vuonna havainneensa noin sata suurperhoslajia.

Risto Saarinen sanoo kohteliaasti hymyillen, ei ota vastaan 500 perhoslajin haastetta.

– Minun panokseni reformaation juhlavuoteen on osallistuminen Oxford Research Encyclopedia of Martin Luther -artikkelikokoelman toimittamiseen. Kaikkiaan siihen tulee 125 artikkelia, joissa 58 on jo valmiina. Artikkelit ovat ainakin toistaiseksi vapaasti luettavissa.

Kommentti:

Miksi juuri 100 lintulajia ja 500 perhoslajia? Koska lajeja on riittävän paljon. Nisäkäslajeja on Suomessa havaittu vain noin 80. Kaloja on tavattu juuri ja juuri 100.

Oma 100 lintulajin haasteeni on toistaiseksi vasta 22 lajissa, mutta vuosihan on vielä nuori.

Kesällä tavoittelen sataa perhoslajia – tosin niiden tunnistaminen on paljon hankalampaa kuin lintujen tunnistaminen. Monista lajeista on saatava valokuva, tai ne on pyydystettävä ja vasta sitten voi miettiä lajintunnistusta kirjan ja netin äärellä. Tyydyn valokuviin.

Kuva: Mika Seppälä. Räkättirastas, taustalla ortodoksikirkon seinä.

Lue myös:

Kirkollinen lintubongaustapahtuma laajenee

Kommentti: Katsokaa taivaan lintuja vielä kun voitte – ne ovat uhanalaisia

Hautamuistomerkissä pesivä lintu kiinnostaa valokuvaajia

Helsingin tuomiokirkolta voi bongata kivitaskun ja tervapääskyn

Varapuheenjohtaja Sahi on tänä vuonna havainnut 308 lintulajia

Edellinen artikkeliEspoon hiippakunta palkitsi Vihdin seurakunnan: ”Riuttaranta oli enemmän kuin vastaanottokeskus”
Seuraava artikkeliPääkirjoitus: Maailma Trumpin mukaan

Ei näytettäviä viestejä