”En halua olla uhmakas, mutta…” – Kansanedustaja Päivi Räsäsen Pridea koskevasta Twitter-viestistä esitutkinta

Poliisi on aloittanut esitutkinnan kansanedustaja Päivi Räsäsen (kd.) kesäkuussa julkaiseman Twitter-viestin sisällöstä. Viesti liittyi Helsinki Pride -tapahtumaan ja kirkon osallisuuteen tapahtuman tukijana. Räsästä epäillään kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

”Poliisille tehdyn rikosilmoituksen perusteella selvitetään, onko kansanedustaja syyllistynyt kesäkuussa julkaisemallaan Twitter-viestillä rikokseen. Viesti kuvaa Helsinki Pride -tapahtumaa synnin ja häpeän nostamiseksi ylpeyden aiheeksi sekä kyseenalaistaa kirkon osallistumisen tapahtumaan. Ilmoittajan mukaan viesti on vähemmistöihin kohdistuva suvaitsemattomuuden ilmaus”, kerrotaan poliisin tiedotteessa.

Räsänen puolestaan sanoo omassa tiedotteessaan olevansa ”hämmästynyt siitä, että asia on viety näin pitkälle”. Räsäsen tiedote on otsikoitu: ”Rikostutkinta kohdistuu uskonnon- ja sananvapauden alueelle”.

Räsänen katsoo, ettei ole syyllistynyt mihinkään rikokseen. Hänen mukaansa twiitin kärki kohdistui hänen omaan evankelis-luterilaiseen kirkkoonsa, ei mihinkään kansanryhmään.

”Kirkon jäsenenä ja kirkkovaltuutettuna mielestäni toteutin kirkkojärjestystä, jossa kehotetaan: ’kaikkea oppia kirkossa on tutkittava ja arvioitava Jumalan pyhän sanan mukaan’. Olen edelleen samaa mieltä, että Pride-tapahtuman ideologia on jyrkässä ristiriidassa Raamatun opetusten kanssa”, Räsänen kirjoittaa.

Räsänen: ”Rohkaisen kaikkia käyttämään perustuslaissa turvattua uskonnonvapautta”

Päivi Räsänen julkaisi twiitissään kuvan, jossa näkyi Raamatun tekstiä Roomalaiskirjeestä (1:24–27) vanhan, vuosien 1933/38 käännöksen mukaan: ”Sentähden Jumala on heidät, heidän sydämensä himoissa, hyljännyt saastaisuuteen, häpäisemään itse omat ruumiinsa, nuo, jotka ovat vaihtaneet Jumalan totuuden valheeseen ja kunnioittaneet ja palvelleet luotua enemmän kuin Luojaa, joka on ylistetty iankaikkisesti, amen. Sentähden Jumala on hyljännyt heidät häpeällisiin himoihin; sillä heidän naispuolensa ovat vaihtaneet luonnollisen yhteyden luonnonvastaiseen; samoin miespuoletkin, luopuen luonnollisesta yhteydestä naispuolen kanssa, ovat kiimoissaan syttyneet toisiinsa ja harjoittaneet, miespuolet miespuolten kanssa, riettautta ja villiintymisestään saaneet itseensä sen palkan, mikä saada piti.”

Edellä sanotun jälkeen Räsänen kysyi twiitissään: ”Miten kirkon oppiperusta, Raamattu sopii yhteen aatteen kanssa, jossa häpeä ja synti nostetaan ylpeyden aiheeksi?”.

Räsänen sanoo tiedotteessaan, että on mahdotonta edes ajatella, että ”tämä klassinen kristillinen näkemys ja useimpien kirkkokuntien opetus tulisi kyseenalaiseksi tai lainvastaiseksi”.

”En halua olla uhmakas, mutta aion kyllä edelleen käyttää vapauttani uskoa ja myös puhua uskoni mukaisesti, olipa lopputulos tästä prosessista mikä tahansa. Rohkaisen edelleen kaikkia käyttämään perustuslaissa turvattua uskonnonvapautta myös kiistanalaisissa ajankohtaisissa kysymyksissä”, Räsänen kirjoittaa.

Kolmen kansaedustajan sanomisia tutkitaan

Räsäsen Twitter-viestin lisäksi poliisi tiedottaa aloittaneensa esitukinnan kahden muun kansanedustajan toiminnasta. Myös heitä epäillään kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Kansanedustaja Hussein al-Taeeta (sd.) koskeva tutkinta liittyy hänen aiempaan Facebook-kirjoitteluunsa. Kansanedustaja Juha Mäenpäätä (ps.) koskeva tutkinta puolestaan liittyy eduskunnan täysistunnossa pidettyyn puheeseen. ”Kansanedustaja vertasi puheessaan tiettyyn etniseen ryhmään ja tiettyyn uskontokuntaan kuuluvia turvapaikanhakijoita torjuttaviin eli haitallisiin vieraslajeihin”, poliisi toteaa tiedotteessaan.

Kiihottaminen kansanryhmää vastaan -rikos määritellään Suomen rikoslaissa seuraavasti:

”Joka asettaa yleisön saataville tai muutoin yleisön keskuuteen levittää tai pitää yleisön saatavilla tiedon, mielipiteen tai muun viestin, jossa uhataan, panetellaan tai solvataan jotakin ryhmää rodun, ihonvärin, syntyperän, kansallisen tai etnisen alkuperän, uskonnon tai vakaumuksen, seksuaalisen suuntautumisen tai vammaisuuden perusteella taikka niihin rinnastettavalla muulla perusteella, on tuomittava kiihottamisesta kansanryhmää vastaan sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi.”

Kuva: Jussi Rytkönen

Lue myös:

”Kyse ei ole kannanotosta avioliittolakiin” – Arkkipiispa vastaa Päivi Räsäselle

Kommentti: Päivi Räsänen liittyi kirjelmöijien joukkoon – tällaisia avoimia kirjeitä on lähetetty arkkipiispalle

Suomen evankelis-luterilainen kirkko virallisesti Helsinki Priden tukijaksi – ”Kirkko haluaa elää kaikkien lähimmäistemme rinnalla”

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeliBirgitta Hämäläinen valittiin kirkolliskokouksen uudeksi pääsihteeriksi
Seuraava artikkeliKolumni: Vapaus sanaan antaa mahdollisuuden ennemmin puhua kauniisti kuin näpäyttää nokkelasti

Ei näytettäviä viestejä