Kommentti: Päivi Räsänen liittyi kirjelmöijien joukkoon – tällaisia avoimia kirjeitä on lähetetty arkkipiispalle

Kristillisdemokraattien kansaedustaja Päivi Räsänen tuohtui kuultuaan, että Suomen evankelis-luterilainen kirkko lähti Kirkkohallituksen johtoryhmän päätöksellä Pride-tapahtuman viralliseksi tukijaksi. Pääkaupunkiseudun seurakunnat ovat sitä olleet jo vuosia.

Räsänen lähetti arkkipiispa Tapio Luomalle – joka on Kirkkohallituksen päätöksen takana – blogimuotoisen avoimen kirjeen, jossa hän sanoi käyvänsä pohdintaa siitä, missä tulee vastaan raja, että voi vielä kuulua kirkkoon.

Räsänen sanoo, että hänen huolessaan ei ole kysymys homofobiasta tai seksuaalivähemmistön syrjinnästä vaan Raamatusta.

"Kirkkomme tunnustaa kirkkolainkin mukaan Raamattuun perustuvaa kristillistä uskoa. Raamattu on kristitylle uskon ja elämän ylin ohje. Raamatun opetus homoseksuaalisuuden harjoittamisesta on johdonmukainen ja selkeä. Ihminen luotiin mieheksi ja naiseksi ja avioliitto säädettiin naisen ja miehen väliseksi. Pride-tapahtuman aatteellisena tavoitteena on ylpeys sellaisista suhteista, joita Raamatussa johdonmukaisesti kuvataan Jumalan tahdon vastaisiksi. Homoseksuaaliset suhteet, samoin kuin muutkin avioliiton ulkopuoliset suhteet kuvataan Raamatussa synniksi ja häpeäksi", Räsänen kirjoittaa.

***

Viime vuosina julkisuuteen on tullut muutama muukin avoin kirje arkkipiispalle:

MTV3: "Minua kiinnostaa eniten, mitä kirkko – nyt kun olen vielä elossa – tekee ihmisen hyväksi (lue: hyväksi!) ja mitä minä voin tehdä kirkon hyväksi. Jatkot ovat sitten korkeammassa kädessä, jos jatkoilla ketään on." – Kari Pyrhönen

Ilkka: "Kaikesta maailman, valtion ja lain muutoksesta huolimatta kirkko jää seisomaan niiden arvojen taakse, jotka jakavat meitä ihmisiä. Kirkko ei yhdistä, vaan jakaa. Eikö tämä ole eriskummallista verrattuna niihin oppeihin ja arvoihin, jotka kutsuvat meitä yhteisöömme?" – Panu Mäenpää

Vapaa-ajattelijat: "Jos kristityille annetaan oikeus rikkoa lakia Raamattuun vedoten, niin miten voimme perustella muslimeille, että lakia ei saa rikkoa Koraaniin vedoten?" – Petri Karisma

Turun Sanomat: "Arkkipiispa Kari Mäkinen taitaa olla viimeinen toivomme tämän asian korjaamiseksi." – Anna-Liisa Kakko, Leena Kotamäki, Riitta Fortelius, Sanelma Perttula, Veikko Perttula

Myös sosiaalisesta mediasta, kuten Facebookista, löytyy avoimia kirjeitä arkkipiispalle.

Lisäksi avoimia kirjeitä on saanut piispoista ainakin Teemu Laajasalo. Kirkkohallituskin sai adressimuotoisen avoimen kirjeen. Myös Kotimaa24:n blogeista löytyy useita avoimia kirjeitä, tuoreimpana Jori Mäntysalon Päivi Räsäselle osoittama.

***

Avoin kirje on enemmän kuin yksityinen kirje tai yleinen mielipide. Mielikuva kirjeestä antaa lukijalle vaikutelman syvemmästä ja henkilökohtaisemmasta näkemyksestä.

Varsinkin sosiaalisen median aikana sanan "kirje" käyttäminen mielipiteen yhteydessä on tietoinen kehystys. Mielipiteelle haetaan lisänäkökulmaa ja huomioarvoa. Yleensä niitä myös saadaan, ainakin Räsänen sai.

Kuva: Kuvakaappaus Päivi Räsäsen verkkosivusta

Lue myös:

"Kyse ei ole kannanotosta avioliittolakiin" – Arkkipiispa vastaa Päivi Räsäselle

Suomen evankelis-luterilainen kirkko virallisesti Helsinki Priden tukijaksi – "Kirkko haluaa elää kaikkien lähimmäistemme rinnalla"

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.