Ehdokkaan vakaumusta ei mitata

Viime viikolla herätti runsaasti keskustelua tapaus, jossa Savonlinnassa seurakuntavaaleihin oli asettumassa ehdolle henkilö, joka kertoi pitävänsä Jumalaa taruolentona. Hän kuitenkin perui ehdokkuutensa kohun saattelemana.

Kotimaan haastattelemat seurakuntien vaalilautakuntien puheenjohtajat luottavat toisaalta listojen laatijoihin ja toisaalta äänestäjiin, ettei luottamustehtäviin päädy ihan ketä tahansa. Kenenkään uskoa ei seurakunnalla ole valmiuksia mitata.

– Tämä määritelmä antaa mahdollisuuden torpata ehdokkuus, jos henkilö itse kertoo, että hänellä ei ole kristillistä vakaumusta. Sen sijaan seurakunnalla ei ole välineitä vakaumuksen tutkintaan, sanoo Harjavallan seurakunnan vallilautakunnan puheenjohtaja Matti Kaipiainen.

Siilinjärven vaalilautakunnan puheenjohtaja, kirkkoherra Seppo Laitanen pitää vakaumuksen mittaamista erittäin vaikeana. Hän katsoo, että parempia kriteereitä ehdokkuudelle voisivat olla kaste ja konfirmaatio.

– Jos pitäisi jokin kanta valita, kannattaisin ehdokkaalle samoja kriteereitä kuin kummille. Tehtävät ovat yhtä vastuullisia.

Lue Kotimaan (18.9.) laajasta artikkelista, minkälainen on kirkkolain kristillistä vakaumusta vaativan pykälän historiallinen tausta ja mitä aiheesta ajattelee Kuopion piispa Jari Jolkkonen.

Lue myös:

Seurakuntavaaliehdokas pitää Jumalaa taruolentona

Ateistiehdokas vetäytyy vaaleista

”Kristillistä vakaumusta ei voi mitata”

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliManikealaisuuden perustajan elämästä romaani
Seuraava artikkeliTampereella väitellään sosiaaliturvan tulevaisuudesta

Ei näytettäviä viestejä