Ylläpidon ryhtiliike paremman bloggaamisen puolesta

Kotimaan lukijablogit ovat luettuja. Tätä kirjoitettaessa viikon luetuin blogi (Miksi voi olla vaikea uskoa? Koska tiede.) on kerännyt 1 351 lukukertaa (ja runsaasti kommentteja) – mainittakoon, että saman kirjoittajan suosituimmalla kirjoituksella on ollut yli 15 000 lukijaa.

Kiinnostus lukijablogeihin johtuu tietysti kirjoittajista itsestään ja heidän teksteistään. Mutta myös siitä, että Kotimaa tarjoaa valmiin yleisön ja yhteisön. Lukijat ovat jo paikalla, kun uusi bloggaaja astuu näyttämölle. Viimeksi mainitusta syystä Kotimaalla on myös tietty vastuu siitä, miten lukijablogeja kirjoitetaan ja mitä niihin kirjoitetaan.

Tästä eteenpäin julistetaan ryhtiliike, paremman bloggaamisen teemaviikot. Käytännössä se tarkoittaa ylläpidon terhentäytymistä uskolliseksi puutarhuriksi. Harvennussakset on teroitettu ja lapio on olalla. Asiatonta tai muutoin löysää jutusteluja, hengellistä hammastenkiristelyä, orastavaa vihapuhetta, henkilöön käyvää tajunnanvirtaa tai muuta ylläpidon ei-toivottavaksi tulkitsemaa esitystapaa kohtaa klikkaus "siirrä roskakoriin" -napin kohdalla.

Olisi toivottavaa, että blogikirjoituksiin voisi liittää yhden tai mieluiten useampia seuraavista määreistä: Rakentava. Näkemyksellinen. Oivaltava. Analysoiva. Eteenpäin katsova. Pohdiskeleva. Elämänmakuinen. Taustoittava. Hengellisesti avoin. Teologisesti sivistävä. Humoristinen. Vakuuttava. Kunnioittava. Kielellisesti virkistävä. Henkilökohtainen. Persoonallinen. Yhteisöllinen. Asiallinen.

Hyvää ja rohkeaa bloggausta kaikille!

P.S. Jutussa yllä oleva kuva mustekynän terästä on sama, joka näkyy, jos jaat postauksesi somessa.

20 kommenttia

 • Mika Rantanen sanoo:

  Miksi poistitte uusimman blogini?

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Mika Rantanen sanoo:

  Loukkaantuivatko kenties jotkut saatananpalvojat siitä?

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Joni Toivonen sanoo:

  Yhä tunkkaisemmaksi siis käy tämä nettinurkka.

  Vaikea on arvostaa tällaista. Esitystavaltaan analyyttinen ja asiallinen pastori Manu Ryösökin lempattiin pihalle ja varmasti monia muita, joista en tiedä. Itse en viitsi blogeja kirjoittaa, kun ne poistetaan niin isolla prosentilla. Nämä kommentit eivät vaadi paljoa enemmän vaivaa kuin sen poistaminen. Tätä se on kun liberaalius, yhdenvertaisuus ja moniäänisyys on vain tekopyhissä puheissa.

  Siinä sitten sulkeudutte oman sisärenkaanne suloiseen suosioon, jossa kaikilla on niin muu-kaa-vaa.

  Omaa luetuinta blogiani on luettu 32000 kertaa ja seassa on monia tuhansien lukukertojen blogeja. Me, jotka olemme mielipiteinemme marginaalissa olemme tuoneet saitillenne paljon lukijoita, liike käy myös toiseen suuntaan, kun kirjoittaminen loppuu tai estetään ylläpidon toimien vuoksi.

  Kun ilmoitetut säännöt ei riitä, vaan otetaan käyttöön henkilöiden mielivalta, joka tarkoittaa sensuuria, en itse ole kiinnostunut edistämään sivuston näkyvyyttä. Eikä se enää ole mahdollistakaan, mutta noin lähtökohtaisesti.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Mika Rantanen sanoo:

  Minun tapauksessani te sensuroitte selkeitä Raamatun jakeita. Sitä ei ole minun osaltani tapahtunut aiemmin täällä.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Mikko Nieminen sanoo:

  Mielestäni blogipalstalta voi surutta poistaa kaikki kirjoitukset, jotka ovat vain muutaman rivin mittaisia tai jos ne eivät sisällä mitään omaa sisältöä vaan pelkää muiden tekstin kopiointia.

  Näitä kirjoituksia olisi mielekkäämpää lukea, jos kirjoittajat edes vähän näkisivät vaivaa kirjoituksen sisällön osalta ja yrittäisivät itsekin sanoa jotain.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Mika Rantanen sanoo:

  Mikko, jos luet blogejani, niin eivät ne kaikki suinkaan ole pelkkiä toisten sitaatteja.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Mika Rantanen sanoo:

  Minusta blogi voi kyllä olla lyhytkin ja ytimekäs. Ylläpito ei kai ole määritellyt, mikä on blogin vähimmäispituus.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Mika Rantanen sanoo:

  Olen pyrkinyt perustelemaan aina kirjoituksiani useilla raamatunkohdilla. Eikö todellisen teologin tule tehdä juuri niin?

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Mika Rantanen sanoo:

  Siis hengellisiä kirjoituksiani.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Mikko Nieminen sanoo:

  Raamattusitaatit ovat tavattoman puuduttavaa luettavaa, ellei kirjoittajalla ole niistä jotain poikkeuksellisen oivaltavaa näkökulmaa. Vaatii kirjallisesti keskimääräistä lahjakkaamman kirjoittajan, että ne saa toimimaan.

  Mielestäni kannattaisi harjoitella ensin kirjoittamista ilman Raamatun siteeraamista.

  Ilmoita asiaton kommentti