Yllätyspiispa julkkisten joukossa

b2ap3_thumbnail_IltalehtiIMG_3197.jpg

Iltalehden kiirastorstain numerossa haastateltiin kahta piispaa muiden julkkisten joukossa. Metropoliitta Ambrosius oli saanut rinnalleen Matti Väisäsen, Luther-säätiön eli Ruotsin ja Suomen lähetyshiippakunta -nimisen yhteisön piispan. 

Enpä ihmettele, jos luterilaisten pappiloiden pääsiäispöydissä lehteiltiin Iltalehteä otsa kurtussa. Näinkö se käy? Media ottaa ja alkaa tehdä parin tuhannen hengen konservatiivisesta yhteisöstä sitä mitä se haluaa olla: Suomen ev.lut. kirkon korvaaja. Luther-säätiö otti pääsiäisen mediapelissä 1-0 johdon, vai ottiko?

(Moni kansankirkon uskollinen poika ja tyttö varmaan kyselee, pitäisikö Luther-säätiön suhteen ottaa käyttöön vaikeneminen, tuo vanha viestinnän hyväksi havaitsema keino. Vaietaan kuoliaaksi. Jos et ole julkisuudessa, sinua ei ole olemassa. – Valitettavasti vapaa media ei noudata yhteisöviestinnän vaikenemisen lakeja.)

Ambrosiuksen ja Väisäsen lisäksi Iltalehden ”Uskon koetuksella” -jutun haastateltavia olivat muiden muassa Jaakko Hämeen-Anttila, Mitro Repo, Esko-Juhani Tennilä, Marion Rung, Ritva Oksanen, Jukka Kuoppmäki ja Juha Mieto.

Lisää aiheesta löytyy Uskontojournalismi -blogista.

Iltalehdessä oli myös suomalaisten uskonnollisuutta kartoittava kysely. Siitä lisää täällä

20 kommenttia

 • Kari-Matti Laaksonen sanoo:

  Juha kuule, jonkin verran yhteiskuntatieteitä harrastaneena voin sanoa, että Väisäsen yhteiskunta-analyysi oli päin seiniä ja lapsellista(ja oli siinä muutakin hataraa), sen sijaan en kiistä Väisäsen puhtaasti teologisia ansioita, mm juuri kasteteologian saralla. Ellen väärin muista, Väisänen on kirjoittanut jotain myös Uuras Saarnivaarasta. Väisäsen teologisiin ansioihin nähden hänen muutama päivä sitten julkaisemansa blogiteksti oli täydellinen rimanalitus, vaikka ottaisi huomioon sen probagandistisen/kirkkopoliittisen luonteen.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Martti Vaahtoranta sanoo:

  No niin. Olen tarkistanut asian, ja tosihan se oli eikä mikään aprillipila. Hieno juttu!

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Osmo Kauppinen sanoo:

  Ääriliikkethän ovat aina kiinnostanet mediaa. Ei se sen kummempaa ole.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Martti Vaahtoranta sanoo:

  ”Ääriliikkeet” …

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Martti Vaahtoranta sanoo:

  Median logiikka on oikeastaan sanottu Ollin jutun otsikossa: Matti Väisänen on ”julkkis”, halutaan sitä tai ei. Ja tietysti piispa myös.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Osmo Kauppinen sanoo:

  Ns. ”julkkikset” kiinnostavat todella myös suunnattomasti mediaa. Iltalehtien sivut ovat julkkisjuttuja pullollaan, samoin monien aikakauslehtien. Minä kyllä yleensä hyppään niiden sivujen yli. EVVK.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Martti Vaahtoranta sanoo:

  Niin minäkin – mutta useimmat lukijat eivät.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Timo Pöyhönen sanoo:

  Minusta on näyttänyt jo jonkin aikaa, että media ei juuri kysele piispoiltamme kantaa hengellisiin asioihin. Mieluummin kysytään Päivi Räsäseltä, Timo Soinilta tai vaikka tosiaan Matti Väisäseltä. Taustalla saattaa olla uskottavuusongelma. Ja se, että ketään ei kiinnosta poliittisesti korrekti mutta mitäänsanomaton viesti. Viimeisimmässä kohussa arkkipiispalta jo melkein saatiin selkeä kanta johonkin mutta se osoittautuikin väärinkäsitykseksi

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Jori Mäntysalo sanoo:

  Martti, olettehan te ääriliike. Jos KTP katoaisi, SKP olisi ääriliike. Jos sekin katoaisi, Vasemmistoliitto olisi ääriliike. Jos LHPK saa enemmän kannattajia ja siitä erkaantuu oma äärilaita, LHPK ei ole enää ääriliike.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Osmo Kauppinen sanoo:

  Valitaanko Päivi Räsänen piispaksi, jos halutaan, että tiedotusvälineet eivät käänny enää hänen puoleensa kirkon asioissa?

  Ilmoita asiaton kommentti