Yle Areena: Harmageddon olohuoneessa

Yle Areenassa on tarjolla tuore tositapahtumiin perustuva lyhytelokuva, jossa Josefina joutuu lapsena Jehovan todistajien oikeuskomitean kuulusteluun. Josefinaa syytetään rikkeestä, jota sen ikäinen ei voi edes käsittää, saati että lapsi olisi syyllinen tapahtumiin.

11-vuotias Josefina joutui todistamaan joutuneensa tuttavaperheen miehen seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi uskonjärjestön sisäisessä oikeuskomiteassa. 25 vuotta myöhemmin hän elää uudelleen lapsuuden traumaansa, kun hänen nyt saman ikäinen tyttärensä kyselee äitinsä menneisyydestä. Ohjaaja: Katja Niemi. Tuotanto: Polygraf 2020.

Yle Areena - Harmageddon olohuoneessa

Jehovan todistajien oikeuskomiteat tuottavat ympäri maailman samankaltaisia kohtaloita kaikkialla, missä Jehovan todistajia on. Oikeuskomiteat koostuvat miespuolisista henkilöistä, joilla ei ole mitään edellytyksiä tai koulutusta käsitellä monimutkaisia inhimillisiä ja psykologisia ilmiöitä, joiden perusteella oikeuskomiteat tuomitsevat seurakunnan jäsenille rangaistuksia. Oikeuskomiteoista voi seurata yksilöille elinikäisiä traumoja, kuten Josefinan tapauksessa.

Jehovan todistajien oikeusistuimet langettavat tuomioita, joissa yksilöt menettävät perheensä, läheisensä ja ystävänsä koko heidän loppuelämäksi. Käytäntö on sekä ihmisoikeuksien että uskonnonvapauden vastainen. Jehovan todistajat kutsuvat käytäntöä orwellilaisittain "rakkaudelliseksi järjestelyksi".

5 kommenttia

 • kimmo wallentin sanoo:

  Aivan käsittämätöntä miten tuollaista voi tapahtua sivistyneessä maailmassa, eivätkä viranomaiset ja oikeuslaitos puutu millään tavalla asiaan. Ainakin Suomessa eletään Suomen lakien mukaan, ei minkään hihhuliporukan itseväsättyjen ”lakien” mukaan.

  Jos Suomen lakien mukaan eläminen ei jostain syystä onnistu tai kiinnosta, on syytä poistua maamme rajojen ulkopuolelle mitä pikimmin. Mikään venäjäfani en missään nimessä ole – päin vastoin – mutta en ihmettele yhtään, että tuommoinen hihhulisakki on itärajan takana julistettu lainsuojattomakksi porukaksi.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Antero Syrjänen sanoo:

   Venäjällä taitavat tosin olla tässä suhteessa muut motiivit mielessä kuin inhimilliset, monet muutkin ryhmät ovat siellä yhteiskunnan hampaissa ainoastaan koska toiminnassaan on jotain, josta Kremlissä ei niin digata. Jehovan todistajien tapauksessa kyse lienee ainoastaan siitä, että se on Yhdysvalloista, ja että se toimii myös Venäjällä Yhdysvaltojen päätoimiston alaisuudessa.

   Mitä tulee Jehovan todistajien epäinhimillisiin sääntöihin ja oikeuskomiteoihin, nekin tulevat olemaan tulevaisuudessa historiaa. Ihmisoikeudet etenevät vääjäämättömästi myös uskonnollisten epäinhimillisyyksien ytimeen, jolloin epäinhimillisistä käytönnöistä tulee kiellettyjä. Aikaahan se vielä ottaa, mutta lopputulos on väistämätön. Onneksi.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Pekka Veli Pesonen sanoo:

  Teet Antero hyvää työtä, kun tuot esiin näitä epäkohtia, joista me ulkopuoliset olemme autuaan tietämättömiä.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Antero Syrjänen

  Olen 70-luvun lopulla syntynyt nuori mies läntisestä Suomesta. Perheeseen kuuluu vaimo ja muutama pörröinen lemmikki. Synnyin Jehovan todistaja -sukuun ja -perheeseen. Blogeissani tulen käsittelemään, ainakin aluksi, elämää Jehovan todistajien maailmassa ja ympäristössä. Jos haluat kysyä todistajuudesta (tai ottaa muuten yhteyttä) yksityisemmin, sähköpostiosoite on: tantero.syrjanen@gmail.com