Yhteyttä

Vierailin taannoin Barcelonan kahdessa suuressa nähtävyydessä: FC Barcelonan kotistadionilla Camp Noulla ja vuodesta 1882 alkaen rakenteilla olleessa Sagrada Família -kirkossa.

Camp Noun museossa kerrottiin seurasta, joka on tunnuslauseensa mukaan ”mes que en club”, enemmän kuin seura. FC Barcelona on kulttuuria ja historiaa siinä missä erinomaista jalkapalloakin. Stadionin museossa esitellään legendaarisia nimiä: Gamper, Samitier, Kubala, Cruyff, Ronaldinho… Tämän päivän joukkue on rakennettu jatkamaan pitkää ja rikasta historiaa – ja perinne kantaa tämän päivän joukkuetta.

Sagrada Famíliassa käyvä ihminen on pyhien todistuksen ympäröimä. Alttaria ympäröivät pylväät muistuttavat neljästä evankelistasta, jotka todistavat Kristuksesta yhdessä kirjoituksillaan. Kirkkoon sadunomaista tunnelmaa luovat värikkäät ikkunat ovat täynnä pyhien nimiä kahdelta vuosituhannelta. Nimet muistuttavat siitä, mitä Kristus seuraajiensa kautta tekee ja yhteydestä. 

Mietin Sagrada Famíliassa niitä monia suomalaisia kirkkotiloja, joissa pyhien todistus ei tule näkyväksi, vaikka tunnustuskirjojen kovaa ydintä oleva Augsburgin tunnustus toteaa: ”Pyhien palvonnasta seurakuntamme opettavat, että me voimme julkisesti muistaa pyhiä, jotta oppisimme kukin kutsumuksemme mukaisesti seuraamaan heidän uskoaan ja hyviä tekojaan.”

Voisiko Augsburgin tunnustuksen mainitsema pyhien julkinen muistaminen näkyä vahvemmin luterilaisissa kirkkotiloissa, miksei kodeissakin? Voisiko se auttaa muistamaan, että seurakunta on paljon enemmän kuin mikään seura – pyhäin yhteyttä? Voisiko reformaation merkkivuosi motivoida etsimään uusia tapoja tehdä pyhien todistusta näkyväksi?

  • Juha Heinilä.

   Siis pyhiä ovat kaikki, jotka uskovat ihmisten valitsemiin jumaliin. Kiitos tiedosta.

  • Ainoastaan kristityt ovat pyhiä. On ainoastaan yksi Jumala jolla on kolme persoonaa: Isä ja Poika ja Pyhä Henki. Ihmisten itse tekemät jumalat eivät ketään pelasta. Reino, mielestäni olet pikkasen hakoteillä.

   Jumala, Herra Jeesus Kristus sanoi:

   ”Niin on Jumala maailmaa rakastanut, että hän antoi ainokaisen Poikansa, ettei yksikään, joka häneen uskoo, hukkuisi, vaan hänellä olisi iankaikkinen elämä”.

   Pyhän apostoli Johanneksen kirjoittamassa Herran Jeesuksen Kristuksen evankeliumissa luku 3 jae 16)

  • Juha Heinilä.

   En ole missään sanonut kommenttiasi minusta, että ihmisten valitsemat jumalat pelastaisivat ketään. Käsitykseni on yhdestä Korkeimmasta. Siis olen samaa mieltä kun kristityt nykyisen ajanlaskumme ensimmäisen 300 vuoden ajan.

   Käännyppä vaikka oman seurakuntasi kirkkoherran puoleen tiedustelemaalla, Nikea 325, Konstantinopoli 381, Johanneksen evankeliumi.

   Itse uskon sovellettuna ensimmäiseen kirjoitukseen Jeesuksesta Raamattuun otetusta Markuksen evankeliumiin, jonka alkuperäinen päättyi tyhjään hautaan.

   Olen rehellinen ja realistinen ihminen lähimmäisen rakkauden mukaisesti. En ole utopistinen mielisairas. Kommenttini sinulle jää tähän.

  • Ari, tapaan mielelläni eri ihmisiä. Kerron avoimesti omat asiani kotona, työpaikalla, vierailuilla ei kodeissa tai muissa tapaamisissa, seurakunnassa, raamattupiireissä, rukouspiirissä ja avioliittopiirissä. Valossa kristityt haluavat olla, koska muuten elämä on aika mustaa. Jumala tuntee minut läpikotaisin. Silti rukoilen useasti ja luen Jumalan sanaa. Kainkenlaista palautetta olen saanut, myös nuhdetta, kehoitusta ja opetusta muuttaa toimintaani.

   Ari, olemme pari kertaa yritetty tavata. Mutta sinulle Ari on joka kerta tullut este ja tapaaminen ei ole onnistunut. Minä olisi valmis yrittämään tapaamista uudelleen. Minulla on paljon vapaita aikoja kalenterista ja yhdellä tärkeälle tapaamiselle saa helposti kalenterissa tilaa. Sinulla on minun sähköpostiosoitteeni, joten laita posti jos haluat tavata.

   Tämmöiset yhteyden luomiset kuuluvat muualle kuin Timo-Matin blogille, vaikka otsikko sopiikin.

   Kiitos Timo-Matti blogistasi!

Haapiainen Timo-Matti
Haapiainen Timo-Matti
Olen nelikymppinen vantaalainen pappi ja ikiteekkari. Toimin projektisihteerinä kirkkohallituksessa.