Yhteyspäivät ja ekumeeninen anteeksipyyntö

Lapinlahdella järjestetään vuosittain ekumeeniset Yhteyspäivät, jota ovat järjestämässä Lapinlahdella toimivat kristilliset kirkkokunnat ja seurakunnat sekä kristilliset järjestöt ja ev.lut. herätysliikkeet. Yhteyspäivien tarkoitus on koota kristittyjä yhteen rukoukseen, keskusteluun ja oppimaan toisiltaan sekä kasvamaan kristittyinä.

Tämän vuoden Yhteyspäivien otsikoksi valittiin Kristuksesta riippuvainen. Seurat ja puheet kiertyivät vahvasti tämän aihepiirin ympärille ja torstaina 27.9. yhteinen kasvaminen ja rukous käynnistyivät piispa Arsenin luona. Perjantain iltatilaisuudessa helluntaiseurakunnan tiloissa Lapinlahdella pääsi jo opetuksen makuun päivien pääpuhuja, helluntailiikkeen pitkäaikainen vaikuttaja, lähetystyöntekijä ja Helsingin Saalem-seurakunnan pastorin työstä eläkkeelle jäänyt Klaus Korhonen.

Lauantaina 29.9. Klaus Korhonen piti kaksi raamattuopetusta ja päivällä oli tilaisuuden päätapahtuma: Neljän kristillisen yhdyskunnan yhteinen paneelikeskustelu. Edustajina oli piispa Arseni ortodoksista kirkosta, piispa Jari Jolkkonen evankelis-luterilaisesta kirkosta, pastori Tapio Annala vapaakirkosta ja pastori Klaus Korhonen helluntailiikkeen edustajana. Keskustelu polveili Kristuksen merkityksestä ja miten kristitty on riippuvainen Kristuksen tuomasta pelastuksesta. Paneelin aikana esitettiin muutamia kysymyksiä keskustelijoille ja keskustelijat itsekin haastoivat toisiaan. Paneelin juonsi eläkkeelle jäänyt Ristin voitto -lehden päätoimittaja Leevi Launonen. Launosen esittämät, myös haastavat kysymykset, veivät keskustelua mielenkiintoisella tavalla eteenpäin. Lauantaina kokoonnuttiin vielä yhteiseen rukoukseen Lapinlahden ortodoksiseen kirkkoon, jossa rukousta johti neljän eri kirkkokunnan papit, ja ilta päättyi luterilaisessa kirkossa pidettyyn muusikko Samu Saarisen konserttiin, ja musiikin ja runon iltaan.

Sunnuntaina 30.9. Yhteyspäivien viimeinen päivä käynnistyi aamuseuroilla ja ekumeenisella perhekirkolla, jossa itse luterilaisen seurakunnan pappina toimin liturgina, ortodoksisen seurakunnan pastori saarnasi ja vapaakirkon ja helluntaiseurakunnan pastorit johtivat rukousta kanssani. Sanajumalanpalvelus päättyi neljän pastorin yhteiseen apostoliseen siunaukseen. Päivätilaisuudessa pidin alustuksen pelastuksesta, jonka jälkeen kuultiin kolme hyvää seurapuhetta. Illalla kokoonnuttiin vielä luterilaiseen kirkkoon Sanan ja rukouksen iltaan.

Olen ollut vaikuttunut yhteishengestä koko Yhteyspäivien ajan, miten erilaisista kristillisistä tunnustuskunnista ja järjestöistä kotoisin olevat kristityt puhaltavat yhteen hiileen, ja etsivät ja rukoilevat Kristuksen kirkon ykseyttä. Näihin päiviin on ollut ilo osallistua ja tulevaisuudessa pistän kyllä oman panokseni taatusti näihin edelleen. Siellä on syntynyt yhteyttä ja tuttavuuksia eri taustoista olevien kristittyjen kesken. Tunnemme toisiamme paremmin ja osaamme siten arvostaa kunkin kirkon ja seurakunnan omia painotuksia ja ainutlaatuisuutta. Kristuksen seuraajien mahtuu monenlaisia menijöitä. Sinällään mielenkiintoiset huomiot olivat siinä minulle, että puheissa etsittiin yhdistäviä tekijöitä, näin omassa opetuksessani pyrin tekemään, ja tunnustettiin, että eri kirkoilta löytyy sellaista, josta voi oppia. Nähtävästi vapaitten suuntien edustajat saivat uusia kuvia ortodoksisuudesta ja sen rukouselämästä, joka on todella Kristus-keskeistä. Ja luterilainen traditio taisi yllättää ortodokseja kiinnittymisellä jakamattoman kirkon perinteisiin, opetuksiin ja rukouksiin, jotka olivat ortodokseillekin tuttuja.

Yhteyspäivien puheet on taltioitu Lapinlahden seurakunnan verkkosivuille, ja siellä on kuultavissa myös viime vuoden puheet, mukana Jukka Norvannon raamattuopetukset. Paneelikeskustelu myös taltioitiin ja on kuunneltavissa viidessä osassa. Paneelin kuvattiin videolle ja tulee piakkoin katsottavaksi saalem.tv -sivustolle.

Mieleeni jäi vahvasti yksi Klaus Korhosen toteamus: Luterilaisten ja helluntailaisten välillä on ollut vuosikymmenien varrella Suomessa keskinäistä ennakkoluuloja, riitelyä ja nälvintää. Traumaattiset muistot ovat todellisia puolin ja toisin, ja tähän haetaan sopua anteeksipyyntöjen kautta. Tulevana torstaina 4.10. helluntailiikkeen syyspäivillä Helsingissä sovintotapahtuma Saalem-seurakunnan tiloissa. Tilaisuudessa valotetaan luterilais-helluntailaissuhteiden kehitystä ja kuullaan tapauskertomuksia. Suhteiden parantumisesta kertoo se, että nyt haetaan yhdessä sovintoa ja ilmaistaan katumusta ja pyydetään anteeksi epäasiallista kohtelua. Luterilaisen kirkon taholta sovintotapahtumaan osallistuu arkkipiispa Tapio Luoma ja piispa Teemu Laajasalo sekä kirkolliskokousedustajia. Helluntailiikkeen puolelta edustajia ei ole mainittu, mutta uskon että ainakin Klaus Korhonen on paikalla. Anteeksipyyntö ei koske sitä, että pahoitellaan sitä keitä ollaan ja mitä kukin opettaa, vaan epäasiallista kohtelua ja vääränlaista suhtautumistapaa puolin ja toisin.

Viikkoon mahtuu kaksi ekumeenista tilaisuutta yllättäen, jotka ehkä kokoluokassaan ovat pieniä, mutta yhteinen rukous ja Kristuksen kirkon ykseyden rakentaminen on aina pienten askelten ottamista kerrallaan.

Linkit kootusti:

http://www.lapinlahdenseurakunta.fi/yhteyspaivat

http://www.saalem.tv/

https://evl.fi/uutishuone/tiedotteet/-/items/item/21901/Helluntailaiset+ja+luterilaiset+jarjestavat+sovintotapahtuman+4-10-

 

1 kommentti

  • Kirjoittaja

    Ville Hassinen

    Kuopiolaissyntyinen, reilu nelikymppinen puolikieppeillä oleva seurakuntapappi ja sivutoiminen tutkijanplanttu. Aikansa Pohjois-Karjalan laulumaita kierreltyään olen palannut kotiseuduilleni vaatimattomien (ja niitten oekeetten) ihmisten pariin Savoon Kuopion kupeeseen, seurakuntapapiksi Ylä-Savoon. Kirjoittelen osin seurakuntatyön näkökulmasta, milloin sitten eksyn naputtelemaan pohdiskellen ja sukeltelen syvempiin uomiin.