"Yhteisessä rintamassa ryssän kanssa" Jaakko Eleniuksen pääsiäissana Kotimaassa 27.3.1997 - Yleisön toiveuusinta

Tämä on rakkain pääsiäistarinani. Aina löytyy ihmisiä, jotka eivät ole sitä kuulleet.

 

”Venäläisiä sotavankeja kuljetettiin varhain pääsiäisaamuna töihin tietyömaalle Kaljalanjärvellä vanhan itärajan tuntumassa 1943. Kuljetusta valvovien suomalaisten joukossa oli yksi, joka osasi liturgioita. Tämä otti, miten ottikaan, ja riemahutti isolla äänellä ilmoille ortodoksisen pääsiäisjumalanpalveluksen tervehdyksen KHRISTOS VOSKRESE! Kristus on ylösnoussut!

 

Venäläiset sotavangit pysähtyivät ja kohensivat asentoaan. Yhdestä suusta ja oikeauskoisesti räjähti repaleisten vankien väkevä vastaus: VOISTINNU VOSKRESE! Totisesti ylösnoussut!

 

Itku siinä pääsi, vanha silminnäkijä muisteli. Vihollisuuksilta mureni pohja, sota kadotti hohtoaan. Samalla puolellako tässä lopulta ollaankin, yhteisessä rintamassa ryssän kanssa?

 

Aurinko tanssi, kivet vierivät ja sydämet sulivat."

2 kommenttia

 • ismo malinen sanoo:

  Tuossa oli kaunis ja väkevä uskon kuvaus. Valkeus murtautuu keskelle pimeyttä.

  ”Herra, sinun armosi ulottuu taivaisiin, sinun totuutesi pilviin asti.

  Sinun vanhurskautesi on kuin Jumalan vuoret, sinun tuomiosi niinkuin suuri syvyys, ihmistä ja eläintä sinä autat, Herra.

  Kuinka kallis on sinun armosi, Jumala! Ihmislapset etsivät sinun siipiesi suojaa. Heidät ravitaan sinun huoneesi lihavuudella, sinä annat heidän juoda suloisuutesi virrasta. Sillä sinun tykönäsi on elämän lähde; sinun valkeudessasi me näemme valkeuden.

  Säilytä armosi niille, jotka sinut tuntevat, ja vanhurskautesi oikeamielisille. Älköön ylpeyden jalka minua tallatko, älköönkä jumalattomain käsi minua karkoittako. Katso, pahantekijät kaatuvat, he suistuvat maahan, eivätkä voi nousta. Ps. 36:5-12

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Juha Hyrsky sanoo:

  Kiitos, Ismo, kommentistasi ja osuvasta psalmista. Tässä tarinassa minua ehkä eniten viehättää se yksinkertaisuus ja vaistomaisuus, millä pääsiäisen aikaan voimme kristittyinä olla samaa mieltä vaikka muina aikoina riitelisimme tulkinnoistamme. Totisesti ylösnousi!

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Juha Hyrsky

  Olen turkulainen kieltenopettaja. Olin 3kk Palestiinassa Yattan kaupungissa tarkkailemassa ihmisoikeuksien toteutumista Israelin miehittämällä Länsirannalla ja tutustumassa myös elämään Israelissa. Työni toteutui Kirkkojen Maailmanneuvoston EAPPI-ohjelman puitteissa. Olen käsitellyt EAPPI-työtä myös blogeissa vuodelta 2012. Ne löytyvät täältä: http://www.blogiarkisto.kotimaa.fi/oma-sivuni?view=profile&uid=1342