Yhteinen esittelysivusto tuo avoimuutta kirkolliskokousvaaleihin

Kirkolliskokousvaalien ehdokaslistojen kerääminen on aikamoista sisäpiirihommaa. Ehdokaslistojen tavoitteet jäävät usein epäselviksi.

Tämä ei kuitenkaan perustu mihinkään luonnonlakiin, vaan vakiintuneeseen tapaan. Vaalien ehdokasasettelua ja viestintää on mahdollista kehittää. Jo parit vaalit takaperin muistan puheita siitä, että näiden vaalien keskustelut käydään Internetissä. Sittemmin ajatus lienee hiipunut, tai ainakin olen itse jäänyt sivuun tällaisista keskusteluista.

Harrastan koodaamista, ja olen pari viikkoa sitten rakentanut sivuston www.kirkolliskokousvaalit.fi jolla kaikkien ehdokaslistojen on mahdollista kertoa itsestään. Olisi aika hienoa, jos eri ehdokaslistojen tiedot ja vaaliohjelmat löytyisivät yhdestä paikasta jo tässä vaiheessa, kun listoja vasta keräillään. Uskon, että tämä vaikuttaisi positiivisesti myös vaalien kiinnostavuuteen median näkökulmasta.

Toki uusi formaatti pyrkii vaikuttamaan myös siihen, miten listoja kerätään ja tavoitteita esitetään.

Kaksissa viime kirkolliskokousvaaleissa olen ollut mukana laatimassa vaaliohjelmaa ja verkostoa, jossa samanniminen ehdokaslista toimii samalla vaaliohjelmalla useammassa hiippakunnassa. Nyt perustamani sivuston tietorakenne perustuu juuri tällaiselle oletukselle: ehdokaslista voi olla mukana useissa eri hiippakunnissa ja pappis-/maallikkoedustajien vaaleissa samalla nimellä ja tavoitteilla. Ajattelen, että tällainen rakenne tukee kulkua kohti tavoitteellisia valtakunnanlaajuisia ehdokaslistoja, pois hiippakuntien hyväveliverkostoista ja lähiseudulla asuvien tuttujen äänestämisestä.

Toinen kirkolliskokousvaalit.fi -sivuston lähtökohta on, että vaalilistoja kuvataan avainsanoilla eli tageilla. Ehdokaslistat tuppaavat esittelyteksteissään rakentamaan yhteistyötä, kaikkien yhteenkuuluvuutta ja kaikkea muutakin hyvää.

Jos ehdokaslista esitteleekin itseään avainsanojen eli tagien avulla, ajattelen että peli on reilumpaa. Silloin joutuu valitsemaan, kuvaako listaansa vaikkapa tagilla ”Kirkollinen vihkiminen sukupuolesta riippumatta” tai ”Virkarakenteen uudistaminen” vai ei. Sivustolla on parikymmentä valmista avainsanaa, ja jokainen joka ehdokaslistansa sivustolle ilmoittaa, saa halutessaan lisätä sivustolle omat avainsanansa.

Toistaiseksi vain yksi ehdokaslista kertoo itsestään ja tavoitteistaan sivustolla. Onnea vaaleihin, Yhteisen tulevaisuuden rakentajat Kuopion hiippakunnassa. Muille ehdokaslistojen keräilijöille tämä kirjoitus olkoon haaste ja kutsu mukaan. Kertokaa itsestänne potentiaalisille ehdokkaille ja kaikille vaaleista kiinnostuneille.