Vuosi 2014 ja Suomen turvallisuuspolitiikan pitkä linja
Turvallisuuspolitiikasta on vuoden 2014 aikana Suomessa keskusteltu niin vilkkaasti, että kukaan tuskin voi sanoa, että tästä teemasta ei meillä puhuttaisi avoimesti. Toiselta on tärkeätä, että maan hallituksella ja tasavallan presidentillä, joilla on vastuu turvallisuuspoliittisesta linjasta, lähtee yhtenäinen viesti siitä, mikä maa linja on. Tässä sekä tasavallan presidentti Sauli Niinistö että ulkoministeri Erkki Tuomioja ovat onnistuneet vuoden aikana jatkuvasti muuttavan tilanteen keskellä hyvin.
Edellisen kylmän sodan aikana 1940-luvun lopulta 1990-luvun alkuun Suomen turvallispolitiikan johtotähti oli rauhan ylläpitäminen rajoillamme ja Suomen pitäminen konfliktien ulkopuolella. Suurvaltojen välisen suoran aseellisen yhteydenoton tiedettiin lopulta johtavan ydinaseiden käyttöön ja siksi Suomi osaltaan pyrki lisäämään Euroopan vakautta. Parhaiten ja jopa koko konfliktin suursodan välttäneen lopputuloksen kannalta Suomi vaikutti tähän 1970-luvulla ETY-prosessin kautta.
Suomen kylmän sodan historian vuosiin mahtuu vaiheita, jotka antavat aihetta itsekritiikille, mutta lopputuloksen kannalta 70 vuotta sitten omaksuttu linja, jossa Suomen turvallisuus nojasi ulkopolitiikan ja itsenäisen puolustuskyvyn varaan osoittautui toimivaksi. YYA-sopimus merkittävästi rajoitti ulkopoliittista liikkumavapauttamme, mutta taitavasti luovien J. K. Paasikiven, Urho Kekkosen ja Mauno Koiviston johdolla selvisimme. Myös Koiviston seuraajat Martti Ahtisaari, Tarja Halonen ja nyt Sauli Niinistö ovat pitkälti jatkaneet idän suhteissa toisen maailmansodan jälkeen omaksuttua suurta linjaa.
Nyky-Venäjä ei ole Neuvostoliitto ja vahvoissa rinnastuksissa menneen ja nykyisen välillä on vaaransa. Vladimir Putinin johtama Venäjä ei ole Neuvostoliiton kaltainen Yhdysvaltojen taloudellisen ja sotilaallisen aseman globaalisti haastamaan kykenevä supervalta. Monet merkit kertovat, että Ukrainan suunnalla tehdyt sotatoimet ovat jo ylittäneet sen kantokyvyn ja maa on öljyn hinnan samanaikaisen laskun vuoksi ajautunut vakavaan taloudelliseen kriisiin, jonka vanavedessä tulee poliittinen epävakaus. Vallanpitäjien ikivanha keino ollut alkaa osoittaa kansalle ulkoisia vihollisia siinä vaiheessa, kun tyytymättömyys heihin lisääntyy. Venäjällä Natosta on jo tehty syntipukki Venäjän pitkälti itse aiheutettuihin vaikeuksiin. Tässä asetelmassa on realistista pohtia sitä, että miltä Suomen hakeutuminen Naton jäseneksi Venäjän näkökulmasta näyttäisi ja mihin kauppapoliittisiin vastatoimiin se mahdollisesti johtaisi. Esimerkiksi, sillä että Finnairilta kiellettäisiin Venäjän ilmatilan käytön Aasian lennoilla, olisi merkittäviä vaikutuksia maamme talouteen monista muista kysymyksistä puhumattakaan.
Uhkakuvien maalailijoista Suomen aseman osalta ei nykypäivänä ole puutetta. Putin ja Venäjä tulevat meitä päivittäin vastaan iltapäivälehtien lööpeissä. Joskus pahimpia kauhuskenaarioita lukiessa tuntuu unohtuvan, että elettiin täällä silloin kuin naapurilla oli tukikohta Helsingin kupeessa Porkkalassa. Suomi on nyt tukevasti EU-jäsenyyden ja Nato-yhteistyön myötä osa länttä. Puolustusvoimien valmius on vähintäänkin samalla tasolla kuin edellisen kylmän sodan kuumimpina vuosina. Puolutusyhteistyö Ruotsin kanssa tiivistyy jatkuvasti. Vahvojen länsisuhteiden lisäksi osa Suomen linjaa on se, että itänaapurin kanssa halutaan vaikeuksista huolimatta ylläpitää keskusteluyhteyttä. Viimeksi eilen tästä kuultiin, kun presidentti Sauli Niinistö soitti Venäjän presidentille ja keskusteli hänen kanssaan Ukrainan tilanteesta.
46 kommenttia
jorma ojala :”Tarkkaan on punaorvon tytär historiansa lukenut.”
Punaorvon pojan tytär, jos minua tarkoitat. Pitihän sitä yrittää selvittää, kuinka maanpuolustusjärjestöön liittyneet punaorpojen lapsetkin saatiin syyllistettyä sotasyyllisiksi Pariisin rauhansopimukseen, vaikka olisivat talvisodan alkaessa olleet itärajan takana kotikylissään tutuilla leikkipaikoillaan, kun venäläiskone avasi tulen heitä kohti.
Ajattelen ostaa sen Rautkallion uusimman kirjan USAn ja Suomen suhteista jatkosodassa.
Olen muuten mielenkiinnolla seurannut, että uusi historiankirjoitus haluaa tehdä Suomesta Saksan liittolaisen. Sitä se ei ollut, kuten nuo sinunkin siteeraamat asiakirjasi Anti-Komintern-sopimuksesta kertovat. Sinulla on varmaan vahvaa aineistoa tästä asiasta. Anna palaa jos ehdit.
Rautkalliota voi toki mollata. Monet nauravatkin. Mies on kuitenkin kaivanut monta hyvää asiaa tietoomme. State Departementin dokumentit puhuvat Suomen erillissodan puolesta ilman häntäkin.
Kiitos sinulle monista miellyttävistä hetkistä historian poluilla, Tuula Hölttä. Usein mukana on ollut huumoriakin, mutta vielä useammin lahjomatonta faktaa.
Ai, tuo puhe! Se ei olekaan siitä kirjasta, jossa hän lausui ” tärkeintä ei ole paikka, vaan tahto…..”
Risto Ryti oli Kekkosen Suomessa epäihminen. Hän oli kuitenkin ainoa ehdokas, jonka NL välirauhan aikana presidentiksi hyväksyi.
Kysymys Suomen turvallisuudesta ja oikeasta ulkopolitiikasta on epäterve. Koskaan ei ole otettu huomioon sitä, että Suomen ratkaisuihin on vaikuttanut se, miten se itse koki asemansa turvatuksi. Suomalaiset itsekin lähtevät siitä, että NL-Venäjän ulkopolitiikka on aina ollut yhtä tahratonta ja vanhurskasta kuin Paavin kuurian toiminta kirkkohistoriassa. Kuitenkin suomalaista yhteiskuntaa koetettiin soluttaa ja rapauttaa lakkaamatta vuodesta 1917 alkaen vuoteen 1991 saakka. Leningradin turvallisuus. Moskovan rauhassa 1940 hankittu turvallisuusvyöhyke oli menetetty 8 viikossa suomalaisten vallattua sen takaisin. Aito ja rehellinen ystävyys olisi varmasti ollut vahvempi turva. Mitä suomalaisten kanssa menestymiseen tulee, lienee Aleksanteri I ollut menestyksekkäin. Hän jätti suomalaiset elämään omassa rauhassaan uhkaamatta ja kiristämättä. Siksikö hänelle tuli ammatin vaihdos? Suomalaisten ahdistelu on aina koitunut Venäjän itsensä tappioksi. Sanotaan, että vain hullu korjaa toimivaa konetta.
Markku Hirn :”Me hävittiin sota, mutta voitettiin rauha…”
Siitäkin voidaan olla eri mieltä. Teheranin konferenssikaan ei tehnyt päätöstä Suomen sotasyyllisyydestä, koska länsivallat katsoivat Suomen olevan vapaa demokraattinen maa, joka teki yhteistyötä Saksan kanssa Neuvostoliiton väkivaltaisen aggression jälkeen, ei ollut liittynyt Kolmen vallan sopimukseen eikä julistanut sotaa yhdellekään liittoutuneista maista.
Johtopäätös tästä oli, että Suomelta ei voi vaatia Saksan ja Japanin kaltaista ”ehdotonta antautumista”, vaan päätös asiasta jäi Neuvostoliiton ja Suomen väliseksi.
SKP:n tärkeimpiä tavoitteita sodan jälkeen oli syrjäyttää Tanner. Tavoitteensa toteuttamiseksi se alkoi ensimmäisenä maailmassa vaatia oikeudenkäyntiä omaa valtiojohtoaan vastaan Zdanovin kanssa käymissään neuvotteluissa, ja tämän prosessin lopputuloksena Suomen valtiojohto oli ensimmäinen sodan vuoksi maailmassa syytteeseen asetettu valtiojohto. Se syyllistettiin Pariisin rauhansopimukseen pääsota- eli natsirikoksista, joihin se ei koskaan syyllistynyt. SKP oli ottanut oikeudenkäynnin esille Zdanovin kanssa käydyissä neuvotteluissa kevään ja kesän -45 aikana. Näistä neuvotteluista Zdanovin muistikirjasta on löytynyt merkintä: Jos Tanner syrjäytetään, sosiaalidemokraattinen puolue luhistuu.
Kommunistien ajettua Zdanovin uhkailujen avulla tahtonsa läpi ja Suomen eduskunnan hyväksyttyä Suomen perustuslakia vastaan sotineen lain sotasyyllisyysoikeudenkäynnin järjestämisestä, Englannin ulkoministeriön sotarikosjaosto julkaisi lausunnon, jonka mukaan Britannian hallitus ei olisi halunnut rangaista Suomen poliittista johtoa.
SKP tuki O.W.Kuusisen politiikkaa, jonka Kominternistä kommunisteja johtanut Kuusinen oli kertonut jo kuusi vuotta ennen talvisodan alkamista: ”Suomesta on luotava työväen ja talonpoikain tasavalta! Näin tulee vuoden 1918 vallankumouksen tappiosta se voiton porras, jolta Suomen työväenluokka SKP:n johdolla nousee valtaan”.
Neuvostoliiton aloitettua hyökkäyssodan Suomea vastaan 30.11.1939 Kominternissä toimineet suomalaiskommunistit perustivat Neuvostoliitossa Otto Wille Kuusisen johtaman Terijoen hallituksen, joka solmi ”Suomen demokraattisen tasavallan” nimissä 2.12.1939 Neuvostoliiton kanssa keskinäisen ystävyys- ja avunantosopimuksen. Tämän sopimuksen perusteella Molotov saattoi 4.12.1939 torjua Kansainliiton esittämän rauhan välitystarjouksen sillä perusteella, että ”Neuvostoliitto ei ollut sotatilassa Suomen kanssa eikä uhannut Suomen kansaa, vaan oli rauhansuhteissa Suomen demokraattiseen tasavaltaan, jonka hallituksen kanssa oli 2.12.1939 solmittu keskinäinen ystävyys- ja avunantosopimus.”
Näin avattiin ovet jatkuvalle porvarivihalle ja sille, että Kreml saattoi jatkossa vuosikaudet määrätä kuka olisi Suomen presidentti ja ketkä olisivat sen mielestä kelvollisia hallitukseen.
Ilmoita asiaton kommentti