Voi Markku, mitä taas lohkaisit!

Voi, voi. Kalevan päätoimittaja Markku Mantilahan siinä on taas tapetilla ja hänen lohkaisunsa naamakirjassa leviämässä.

Huumorimies kun on, Markku kertoi Kalevassa vitsin: "Tietovuotaja Bradley Manning haluaa muuttua naiseksi. Se ei ole ihme. Laverteluhan on aina ollut ämmämäistä."

Ymmärrettävästi Mantila on jo saanut hiukan palautetta. Ei auta, vaikka päätoimittaja on ilmoittanut, että kyseessä on vitsi, ei kannanotto yhtään mihinkään ja että hän on ylpeä keksinnöstään. Pikemminkin selitykset taitavat pahentaa asiaa.

Markku hyvä: sanoisit sen sijaan, että tämä oli hirvittävä erehdys, jota kadut katkerasti ja tahdot pyytää anteeksi kaikilta etkä enää sorru tämmöiseen. Sillä olet varmaan aikaasi seuraavana alan ihmisenä tietoinen siitä, että tässä mediayhteiskunnassa empaattisuus ja nopea reagointi ovat valttia. Selittely ja puolustelu vain lisäävät ärsytystä ja pahaa mieltä. 

Tietenkin on taito sinänsä, joskin hiukan kyseenalainen taito, että pystyy samassa lauseessa tölväisemään useampaan suuntaan. Tietovuodot ovat vain juoruilua, naiset ovat juoruilijoita ja Bradley Manning on naismainen juoruilija.

Tämän tasoista huulenheittoa saattaa kieltämättä kuulua miesten keskisissä illanistujaisissa. Ei se hyväksyttävää ole sielläkään. Puhumattakaan että tekee sen julkisesti, lehden päätoimittajana. Siinä asemassa sanomisilla on iso merkitys: niillä piirretään koko lehden profiilia ja linjaa.

 

 

 

10 kommenttia

 • Niilo Johansson sanoo:

  Itsensä munaaminen on inhimillistä, mutta ei sitä tarvitse jatkaa koko munakkaalla.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Martti Pentti sanoo:

  Ehkä sama äijäkultturi, jota kyseinen päätoimittajakin edustaa, on ollut vaikuttamassa Manningin päätökseen. Tarkoitan asennetta, että kaverin törkeistäkään sikamaisuuksista ei laverrella, vaikka naiset ja lapset joutuisivat siitä kuinka kärsimään.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Liisa Ahti sanoo:

  Oliko se Lenita Airisto, joka aikanaan heitti määritelmän: Kun naiset puhuvat asioista, sitä sanotaan juoruiluksi, mutta kun miehet puhuvat, se on informaation kommunikaatiota. Niinpä. Voisi tämä Mantila hieman päivittää ajatteluaan ja ulosantinsa tyyliä. Typerehtinyt oppilas yrittää selitellä mokaansa: hei täähän oli vaan vitsiä, c´moon! Puberteettisen nuoren vitsikäsitys ei oikein istu aikuiselle ihmiselle. Huumorin kukka on maailman kaunehin kukka – oikein hoidettuna.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Mikko Hautanen sanoo:

  Tämän tasoista huulenheittoa saattaa kieltämättä kuulua miesten keskisissä illanistujaisissa. Ei se hyväksyttävää ole sielläkään.

  Eipä niin, eikä tuo huuli ole edes hauska. Vitsivitsi-selitys voisi toimia, jos kyseessä olisi joku todella hauska, vaikkakin törkeä, mustan huumorin kukka, mutta Kalevan ns. lohkaisu on vaan äijien ummehtunutta jauhantaa. Mantila antoi selityksissään myös ymmärtää, että väittämällä olisi faktapohjaa. Itse olen kyllä tavannut miesten ja naisten joukoissa aivan samanlaisia lavertelijoita ja selän takana supattajia.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Tuomas Eskelinen sanoo:

  Möläytyksellään osoitti vaan moukkamisuutensa. Eikä se anteeksipyytelyllä miksikään muutu.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Helena Paalanne sanoo:

  Oivaltavasti laitettu, Martti Pentti!

  Pohjois-Pohjanmaata asuttaneena ihmisenä mielessä ainakin käväisi sellainen ikävä häivähdys, että Oulun leveyspiireillä tuollainen kirjoittelu on vielä mahdollista. Että kulttuuri on vielä niin valkoisen miehen heteronormatiivia, että valtalehden päätoimittaja voi vitsillä kirjoittaa jotain noin älytöntä ja ajattelematonta. Ei se varmaankaan oikeasti noin niinku pääsääntöisesti ole, mutta tunnistin eräänlaisen etäisen, syvällä virtaavan pohjavirran, jota etelän valopäät eivät ehkä enää joudu tuntemaan.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Timo Juntunen sanoo:

  Kiitos kommenteista so far. Nettiavaruudesta poimin Sanna Ukkolan kolumnin: http://yle.fi/uutiset/sanna_ukkola_mimosien_maa/6795505

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Sonja Ottavainen sanoo:

  Blogisti avaa hyvin näkökulmaa. Samoin monet kommentit. Nyt tuo linkki tuohon Ukkolan kolumniin osoittaa myös toista suuntaa. Ok. Valitettavaa vain tällainen ketju, jossa herjataan yhtä sun toista ”läpällä”.

  Suomihan on koulukiusattujen ja työpaikkakiusattujen luvattu maa. Tasa-arvon mallimaa, jossa naisen euro on about 80 centtiä. Mutta on naurettavaa vaatia lapsellisen blondisti tasa-arvoa. Se kun osoittaa, ettei olekaan sinut itsensä/naiseutensa/Jumalan luomisjärjestyksen kanssa.

  Ja jos naisille annetaan tasa-arvo, niin siitähän seuraa, että se pitää antaa myös seksuaalivähemmistöille. Ja ties kelle/mille. Tuhon tielle. Ja siinä tulee Raamattuvyöhyke rajalla vahtimaan, että niin ei käy.

  Tässäpä linkki hyvään ja asialliseen blogiin samasta aiheesta kuin tuo blogistin linkkaus:

  http://www.karihaakana.net/blog/

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Timo Juntunen sanoo:

  Sonja, Haakanan blogi on asiallinen ja hyvä. Ukkolan linkkasin vain kuriositeettina: tämmöisiäkin kantoja näkyy löytyvän suhteellisen näkyviltä foorumeilta.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Sonja Ottavainen sanoo:

  Joo, Timo, se oli avartavaa, kun luin ne kommentit. Tuli vaan sellainen olo, ett typeryyttä ja laiskuutta vääntää kolumni siitä. Ja hämmästys miten moni peesas tätä. Mutt sieltä sitt onneks löysin ton Haakanan linkin, niin meni musta asiaan. Mutt tosi hienoo, ett toit tän asian esiin. Tää on isompi juttu, ku mitä yritetään ”feminisoida”.

  PS. Jostain luin huhun, että ovat syöttäneet naishormooneja tälle miehelle. Voin sen hyvinkin uskoa, kun tietää, miten huumeita sun muita on USAn armeijassa ja ties missä tiedustelujoukoissa syötetty. Niin saadaan saatanallista jälkeä Ja pilkan kohteeks koko ihmisraunio. Että jos tää on huumoria jossain raamattuvyöhykkeellä, niin toivon, että susi tulee irvistelemään

  Ilmoita asiaton kommentti