Viisaus ja rikkaus – turhuutta kaikki

Salomon viisautta tultiin kuulemaan kaikista kansoista, kaikkien maan kuninkaiden luota, jotka olivat kuulleet hänen viisaudestansa. (1. Kun. 4:34 / FB38)

Minä tein suuria töitä: rakensin itselleni taloja, istutin itselleni viinitarhoja. Minä laitoin itselleni puutarhoja ja puistoja ja istutin niihin kaikkinaisia hedelmäpuita. Minä tein itselleni vesilammikoita kastellakseni niistä metsiköitä, joissa puita kasvoi. Minä ostin orjia ja orjattaria, ja kotona syntyneitäkin minulla oli; myös oli minulla karjaa, raavaita ja lampaita, paljon enemmän kuin kenelläkään niistä, jotka olivat olleet ennen minua Jerusalemissa.

Minä kokosin itselleni myöskin hopeata ja kultaa ja kuninkaitten ja maakuntien aarteita ja hankin itselleni laulajia ja laulajattaria ja ihmislasten iloja, vaimon, jopa vaimoja. Minä tulin suureksi ja yhä suuremmaksi, yli kaikkien, jotka olivat olleet ennen minua Jerusalemissa. Sen ohessa pysyi minussa viisauteni. Enkä minä pidättänyt silmiäni mistään, mitä ne pyysivät, enkä kieltänyt sydämeltäni mitään iloa, sillä minun sydämeni iloitsi kaikesta vaivannäöstäni, ja se oli minun osani kaikesta vaivannäöstäni.

Mutta kun minä käänsin huomioni kaikkiin töihin, joita minun käteni olivat tehneet, ja vaivannäköön, jolla olin vaivannut itseäni niitä tehdessäni, niin katso: se oli kaikki turhuutta ja tuulen tavoittelua; eikä ole hyötyä mistään auringon alla. (Saarn. 2:4-11 / FB38)

Kuningas Salomon oli kaikinpuolin viisas, mutta miksi tämä viisaus ei tuonut onnea?

Miksi omaisuus, vaikka sitä olisi kuinka paljon tuo harvoin onnea?

Miksi yhden miehen ja yhden naisen välistä avioliittoa kannattaa hoitaa ja pitää onnellisena?

Mitä tavoittelet elämässäsi? 

 

Kaikki julkaistut blogini:

Juhan blogit

Blogiarkisto

 

58 kommenttia

 • Ari Pasanen sanoo:

  Ei kaiketi Salomonin lankeemus ollut rikkaus tai vaimojen määrä vaan se ettei totellut Jumalaa.

  6 Ja Salomo teki sitä, mikä on pahaa Herran silmissä, eikä uskollisesti seurannut Herraa niinkuin hänen isänsä Daavid.(1.Kun.11)

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Juha Heinilä sanoo:

   Ari, kiitos kommentista. Jumalan tahtoa on hyvä pohtia. Monesti luulemme, että mitä teemme on Jumalan tahdon mukaista. Kun tavoittelemme onnea maallisista, niin tuoko se meille onnea ja tyytyväisyyttä.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Ari Pasanen sanoo:

   Kääntäisin toisinkin päin, sitä voi luulla/uskoa vaeltavansa Jumalan tahdossa ja tekevänsä näin Hänen tahtonsa mukaan mutta elämän tapahtumat kertovat ettei niin olekkaan.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Juha Heinilä sanoo:

   Niin. Mitkä kaikki elämämme tekosemme ovat olleetJumalan tahdon mukaisia? Salomon lankesi palvomaan vaimojensa epäjumalia. Monesti valintamme vaikuttaa siihen, minkälainen on elämämme. Jumalan tahto on, että meillä on yksi aviopuoliso, jonka kanssa elämme elinikäistä liittoa. Hyvä aviopuoliso auttaa meitä elämään Jumalan tahdon mukaisesti.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Ari Pasanen sanoo:

   Salomo otti vaimoja vastoin Jumalan tahtoa muiden kansan naisista, siis tästä alkoi ”polku” joka johti palvomaan epäjumalia.

   Salomo ei kuitenkaan nöyrtynyt tunnustamaan ja tekemään parannusta.

   Entä mitä tämä kertoo meistä pakanoista jotka emme ole ympärileikkauksen kautta Jumalan kansaa ninkuin Salomo, hänellä oli liiton lupaukset joita meillä pakanoilla ei ole vaan meille julistetaan evankeliumia ja meidän tulee nöyrtyä parannukseen Jumalan kutsuessa.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Antero Syrjänen sanoo:

  Salomonin kanssa on vähän sama kuin vedenpaisumuksen kanssa – kummastakaan ei ole todisteita. Toki Salomonin tarina saattaa olla kristitylle tärkeä jo pelkän tarinankin kannalta, mutta onhan siinä jotain erikoista, että Raamatussa on selvästi virheellistä tai vähintäänkin rankasti liioiteltua tietoa, samalla kun siihen pitäisi kuitenkin suhtautua kuin se olisi luotettava teos.

  https://fi.wikipedia.org/wiki/Salomo#Salomon_historiallisuus

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Timo Nokelainen sanoo:

  Raamattu kertoo historiallisista, aikaan ja paikkaan sidotuista tapahtumista toisin kuin maailman muut uskonnolliset kirjoitukset. Se, ettei tutkimustieto tällä hetkellä tue joiltain osin Raamatussa kerrottua, ei tietenkään tarkoita sitä, etteikö se voisi silti pitää paikkaansa. Paljon on aikojen kuluessa löytynyt tietoa, joska tukee Raamattua, vaikka aiemmin on väitetty, ettei kerrottu voi pitää paikkaansa, koska todisteita ei ole ollut. Tällaista kehitystä on tapahtunut koko ajan. Vrt. Reijo Seppälän edellä mainittu 15:23 linkitys, jossa on joitain esimerkkejä asiaan liittyen. Mielenkiintoisia ovat myös Raamatun ilmoitukset ja profetiat ns. lopunaikoja koskien. Juutalaisesta kansasta jo suuri osa palannut luvattuun maahan, ja alkaa näyttää siltä, että lopuillakin alkaa tulla niin kuumat paikat, että sinne on mentävä. Kummasti vaan maailman medioissa huomio on alkanut keskittyä yhä enemmän Israeliin, Jerusalemiin ja temppelivuoreen. Myös profetiat on sidottu paikkaan ja ne totetuvat ”kun aika on täyttynyt” (vrt. Jeesuksen syntymä).

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Juha Heinilä sanoo:

   Timo, kiitos hyvästä tutkimustietoon liittyvästä kommentista. Totuus ei muutu ajan kuluessa.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • kimmo wallentin sanoo:

   Nokelainen: ”Se, ettei tutkimustieto tällä hetkellä tue joiltain osin Raamatussa kerrottua, ei tietenkään tarkoita sitä, etteikö se voisi silti pitää paikkaansa.”

   Kuten nuoren maan kreationismia, jota mm. Juha Heinilä edustaa. (Nuoren Maan kreationismi on Raamattuun pohjautuva kristillinen ajatussuuntaus, jonka mukaan Maa on noin 6 000–10 000 vuoden ikäinen. )

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Juha Heinilä sanoo:

   Kimmo, kiitos kommentista. Aika iso haarukka sinulla on. Maapallo on tänäpänä 5989 vuoden ikäinen. Jokusen päivän jälkeen on maapallon vuotuinen synttäripäivä.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   ”Maapallo on tänäpänä 5989 vuoden ikäinen.” Väitteesi ei ole looginen. Jos pitää maan ikää oikeana, tulisi pitää maan pallonmuotoa valheena.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Juha Heinilä sanoo:

   Martti, tietoni ei perustu keskiaikaisiin ja sitä vanhempiin tieteen edustajiin, jotka luulivat maapallon olevan litteä kuin pannari. Oikea tieto on pysyvää, eikä se päivity sitä mukaa kun joku luulee tietävän jotain.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   Jobin kirjan 38. luku kuvaa Jumalan sanoina aikansa maailmankuvaa, vanhempaa kuin keskiaikainen. Se on aivan yhtä ’oikeaa tietoa’ kuin Maan iän ilmoittaminen 5989 vuodeksi. Maapallon koko oli muuten laskettu kutakuinkin oikein jo noin 240 vuotta ennen Kristuksen syntymää.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Juha Heinilä sanoo:

   Martti Pentti, kiitos kommenteista. Näillä mennään.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Juha Heinilä sanoo:

  Aiheeseen takaisin. Mitä mieltä olette elämästä ja onnellisuudesta?

  Ilmoita asiaton kommentti
  • kimmo wallentin sanoo:

   Juha: ”Miksi omaisuus, vaikka sitä olisi kuinka paljon tuo harvoin onnea?”

   Parempi harvoin kuin ei koskaan. Köyhyys ja kurjuus eivät tuo koskaan onnea.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Juha Heinilä sanoo:

   Kimmo, moni köyhä on tyytyväinen elämäänsä. Ehkä joku nauttii rikkaudesta. Ruumisarkkuun tai tuhkauurnaan niitä ei rikkauksia mukaan. Tärkeämpi on olla aarre Taivaissa, kuin maallinen omaisuus!

   Ilmoita asiaton kommentti
  • kimmo wallentin sanoo:

   Juha: ”Kimmo, moni köyhä on tyytyväinen elämäänsä.”

   Sä olet lehti ruokalassa Resuiseksi selattu. Pukuhuoneen korttipakka Ihan loppuun pelattu.

   Sä olet yksin, yksinäinen, Mä olen yksin, yksinäinen, Mä olen onnen kerjäläinen, Kurjuuden kuningas.

   Tuomari Nurmio ”Kurjuuden kuningas”

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Juha Heinilä sanoo:

   Kimmo, kuuntelen virsiä, en Nurmiota. Toki monet löytävät sisältöä laulujen teksteihin ja ne voivat olla puhuttelevia.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • kimmo wallentin sanoo:

   Juha: ”Tärkeämpi on olla aarre Taivaissa, kuin maallinen omaisuus!”

   Mikä ihmeen ”aarre taivaassa”?

   En ole ikinä tavannut yhtään köyhyydestään onnellista ihmistä. Kaikki tapaamani köyhät ovat pyrkineet kasvattamaan omaisuuttaan, vaurauttaan tai rahavarojaan tavalla tai toisella.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Juha Heinilä sanoo:

   ”Mikä ihmeen “aarre taivaassa”?”

   Kimmo, hyvä kysymys.

   Jeesus opetti: ”Ei kukaan voi palvella kahta herraa; sillä hän mammonaa. Sentähden minä sanon teille: älkää murehtiko hengestänne, mitä söisitte tai mitä joisitte, älkääkä ruumiistanne, mitä päällenne pukisitte. Eikö henki ole enemmän kuin ruoka ja ruumis enemmän kuin vaatteet? Katsokaa taivaan lintuja: eivät ne kylvä eivätkä leikkaa eivätkä kokoa aittoihin, ja teidän taivaallinen Isänne ruokkii ne. Ettekö te ole paljoa suurempiarvoiset kuin ne? Ja kuka teistä voi murehtimisellaan lisätä ikäänsä kyynäränkään vertaa? Ja mitä te murehditte vaatteista? Katselkaa kedon kukkia, kuinka ne kasvavat; eivät ne työtä tee eivätkä kehrää. Kuitenkin minä sanon teille: ei Salomo kaikessa loistossansa ollut niin vaatetettu kuin yksi niistä. Jos siis Jumala näin vaatettaa kedon ruohon, joka tänään kasvaa ja huomenna uuniin heitetään, eikö paljoa ennemmin teitä, te vähäuskoiset? Älkää siis murehtiko sanoen: ’Mitä me syömme?’ tahi: ’Mitä me juomme?’ tahi: ’Millä me itsemme vaatetamme?’ Sillä tätä kaikkea pakanat tavoittelevat. Teidän taivaallinen Isänne kyllä tietää teidän kaikkea tätä tarvitsevan. Vaan etsikää ensin Jumalan valtakuntaa ja hänen vanhurskauttansa, niin myös kaikki tämä teille annetaan. Älkää siis murehtiko huomisesta päivästä, sillä huominen päivä pitää murheen itsestään. Riittää kullekin päivälle oma vaivansa.” (Matt. 6:24-34 / FB38)

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Martti Pylkkänen sanoo:

  Sananlaskut 30:8-9 FB38 ”Vilppi ja valhepuhe pidä minusta kaukana. Älä köyhyyttä, älä rikkautta minulle anna; anna minulle ravinnoksi määräosani leipää, etten kylläisenä tulisi kieltäjäksi ja sanoisi: ”Kuka on Herra?” ja etten köyhtyneenä varastaisi ja rikkoisi Jumalani nimeä vastaan”. Ei ihminen löydä onnea rahasta,eikä rikkaudesta. Emmekä voi sanoa,että kaikki on hyvin kun vatsa on täysi. Mutta päivittäin hengellinen ravinto on saamatta. Mutta ei helppo ja huoleton saa elämää onnelliseksi,kun unohdetaan kaikkein tärkeimmän. Eikä köyhyyskään jalosta. Pitää olla kohtuullisesti tarpeen mukaan. ” En tiedä mitä huominen tuo tullessaan,mutta tiedän kuka tuo huomisen”.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Juha Heinilä sanoo:

   Erinomainen kommentti, kiitos Martti!

   Luottamus Jumalaan on tärkeää. Ei omaisuuden määrä tai vaikka vakuutukset anna pysyvää turvaa. Omaisuuden tavoittelu vie aina harhaa. Kuinka voisikaan olla aina tyytyväinen siihen mitä on?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • kimmo wallentin sanoo:

   Juha: ”Omaisuuden tavoittelu vie aina harhaa.”

   Osaatkos kertoa miksi katolisen kirkon paavit, piispat, kardinaalit ja papit ovat ja ovat kautta aikain olleet niin kovati rikkauksien ja kaiken kiiltävän perään? Mitä enemmän omaisuutta ja maallista mammonaa, sen parempi. Onko se sitä harhaan kulkemista?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Juha Heinilä sanoo:

   Kimmo. En tunne katolisen kirkon paavin omaisuuksista mitään. Ainakin Suomessa olevat katoliset piispat ja papit eivät hamua maallista omaisuutta. Ehkä sinulla on parempaa tietoa.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Juha Heinilä sanoo:

   Jaa. Tuo oli YLEn juttu. Se ei kerro mitään Katolisen kirkon pappien ja piispojen omaisuudesta. Kirkko on rikas, mutta ei taida olla iso henkilökohtainen omaisuus papeilla ja piispoilla, ei edes Rooman piispalla. Salomolla oli paljon vaimoja ja näillä Katolisen kirkon papistolla ei ole yhtään vaimoa.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • kimmo wallentin sanoo:

   Juha: ”Jaa. Tuo oli YLEn juttu. ”

   Tekeekö se siitä epäluotettavan, vai se, ettei se ole Raamatun feikkiuutisia?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Juha Heinilä sanoo:

   Kimmo. Raamattu ei kerro mitään Katolisen kirkon pappien ja piispojen tai muiden rikkauksista. Sinä tiedät ja vetoat YLEn juttuun.

   Jotenkin voisi ajatella, että Katolisen kirkon papisto eivät kerää maallista mammonaa, jos he noudattaisivat Jeesuksen opetusta.

   Jeesus opetti: ”Ei kukaan voi palvella kahta herraa; sillä hän mammonaa. Sentähden minä sanon teille: älkää murehtiko hengestänne, mitä söisitte tai mitä joisitte, älkääkä ruumiistanne, mitä päällenne pukisitte. Eikö henki ole enemmän kuin ruoka ja ruumis enemmän kuin vaatteet? Katsokaa taivaan lintuja: eivät ne kylvä eivätkä leikkaa eivätkä kokoa aittoihin, ja teidän taivaallinen Isänne ruokkii ne. Ettekö te ole paljoa suurempiarvoiset kuin ne? Ja kuka teistä voi murehtimisellaan lisätä ikäänsä kyynäränkään vertaa? Ja mitä te murehditte vaatteista? Katselkaa kedon kukkia, kuinka ne kasvavat; eivät ne työtä tee eivätkä kehrää. Kuitenkin minä sanon teille: ei Salomo kaikessa loistossansa ollut niin vaatetettu kuin yksi niistä. Jos siis Jumala näin vaatettaa kedon ruohon, joka tänään kasvaa ja huomenna uuniin heitetään, eikö paljoa ennemmin teitä, te vähäuskoiset? Älkää siis murehtiko sanoen: ’Mitä me syömme?’ tahi: ’Mitä me juomme?’ tahi: ’Millä me itsemme vaatetamme?’ Sillä tätä kaikkea pakanat tavoittelevat. Teidän taivaallinen Isänne kyllä tietää teidän kaikkea tätä tarvitsevan. Vaan etsikää ensin Jumalan valtakuntaa ja hänen vanhurskauttansa, niin myös kaikki tämä teille annetaan. Älkää siis murehtiko huomisesta päivästä, sillä huominen päivä pitää murheen itsestään. Riittää kullekin päivälle oma vaivansa.” (Matt. 6:24-34 / FB38)

   Ilmoita asiaton kommentti
  • kimmo wallentin sanoo:

   Juha: ”jos he noudattaisivat Jeesuksen opetusta.”

   Siinäpä se, vaan kun eivät noudata. Siihenhän minä juuri penäsin sinulta selitystä, jos semmoisen omaisit. Eivätpä nuo paavin porukat taida muutenkaan niitä kaikkein kristillisimpiä mallikansalaisia olla, mitä tulee vaikkapa seksuaaliseen käyttäytymiseen.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Juha Heinilä sanoo:

   Kimmo, vieläkään et ole kertonut minkälaiset henkilökohtaiset omaisuudet on Katolisen kirkon papistolla. Minä en ole mistään lukenut, että heillä olisi itsellä rikkauksia. Toki Katolinen kirkko on rikas ja hamunnut rikkauksia.

   Tuosta seksuaaliongelmallisten palkkaamisesta papeiksi on kärsinyt paljon lapsia ja haavat ovat monilla elinikäiset.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Rauli Toivonen sanoo:

   Salomon kokemus osoittaa sen, josta Kimmokin on vakuuttunut: ”Juu, ei se varmaan ole hauskaa juosta hirmuisen muijalauman kanssa shoppailemassa – tulee vieläpä riivatun kalliiksikin.” Salomolle Jumalan lain rikkominen sai aikaan Jehovan/Jahven palvonnasta luopumisen, kertoo Raamattu.

   Rahojen loppuminen ei ollut Salomon ongelma. Pelkästään kullan maailmamarkkinahintojen ja louhintamäärien perusteella arvioituna hän oli miljardööri. ”Kaikki on turhuutta” oli kuitenkin hänen kokemustensa summa.

   Martti Pylkkänen siteerasi Raamatusta hyvän kohdan, jossa sekä liiallinen köyhyys että rikkaus asetetaan epäsuotuisa valoon. Raamattu on muutoinkin tasapainoinen kertoessaan rahasta ja tavarasta: ”Kun meillä on ruoka ja vaatteet, saamme olla tyytyväisiä”, meitä ohjeistetaan. Ongelma ei niinkään ole raha vaan rakkaus rahaan ja sen himoitseminen, mikä ei katso pankkitilin saldoa eikä osakesalkun painoa. Näin Raamattu aiheesta muutamaa jaetta myöhemmin ”Ne, jotka tahtovat rikastua, joutuvat kiusaukseen ja lankeavat ansaan, monenlaisten järjettömien ja vahingollisten halujen valtaan, jotka syöksevät ihmiset tuhoon ja perikatoon. Rahanhimo on kaiken pahan alkujuuri. Rahaa havitellessaan monet ovat eksyneet pois uskosta ja tuottaneet itselleen monenlaista kärsimystä.”(1. Tim6:9,10)

   Tässäkin asiassa Kimmon kannattaisi kommenteissaan erottaa kaksi asiaa: se, mitä Raamattu opettaa ja sitten se, miten sitä on väärin sovellettu. Jo Juudas Iskariot aikoinaan varasti ahneudessaan yhteisiä rahoja. Ja uskontoon on vuosisatojen ajan liittynyt ulkoinen prameus ja kullan kimallus. Sellaisesta ei kristillisyyden perustaja sanallakaan opettanut. Joten se ei ole Jumalan, Jeesuksen tai Raamatun vika.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Juha Heinilä sanoo:

   Rauli, kiitos hyvästä kommentista. Monesti suuret tulot saavat aikaan ylenmääräistä rahan kuluttamista turhuuksiin. Toki pienet tulot aiheuttavat päänvaivaa, jolloin joutuu miettimään tarkasti miten kuluttaisi ne järkevästi. Luottamus Jumalan huolenpitoon on tärkeää.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • kimmo wallentin sanoo:

  Juha: ”Mitä tavoittelet elämässäsi?”

  Se nyt on ihan se ja sama mitä kukin elämässään tavoittelee. Tavoitteista huolimatta kukaan ei ole ikinä jäänyt elämäntavoitteistaan nauttimaan. Voisi tietysti sanoa, että mahdollisimma suuri määrä erilaista elämänkokemusta voisi olla tavoite, mutta mitä silläkään loppupeleissä on mitään merkitystä.

  Aivan turha mitään on tavoitella, kuollaan tässä kumminkin – ja ihan hyvä niin.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Juha Heinilä sanoo:

  Kuva kuningas Salomosta jää vaisuksi, vaikka hän oli suuri henkilö. Jumala vai epäjumalat?

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Markku Hirn sanoo:

  Yllä olevan perustella Salomon oli selvästi bi-polaarinen tai mano-depressiivinen luonne. Paniikissa kasaa itselleen kaikkea mihin voi käydä käsiksi toivoen että seuraava tavara auttaisi pitämään pojalla olevan masennuksen poissa. Sellainen maaninen ponnistelu ei koskaan onnistu, lopulta masennus lyö läpi. Siinä tilassa kyky rakastaa katoaa ja kaikki arvokas menettää merkityksensä. On huomioitava se ,että ei edes vaimo tai vaimot kyenneet antamaan sellaista rakkautta joka olisi pitänyt masennuksen poissa. Se on sairauden tila.

  Kaiken maallisen vähättely ei ole viisautta. Ei vaikka se tulisi Salomonilta. Kun masennuskausi oli ohi niin hän varmasti arvosti kaikkea tuota mitä hän sairaustilassaan vähätteli ,vaikka meillä ei siitä ole kirjallista todistusta.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Pekka Pesonen sanoo:

  Tiedämmekö oikeasti sen ettei Salomo ollut onnellinen ?

  Ilmoita asiaton kommentti
 • ismo malinen sanoo:

  ”Sitten Jeesus täynnä Pyhää Henkeä palasi Jordanilta; ja Henki kuljetti häntä erämaassa, ja perkele kiusasi häntä neljäkymmentä päivää. Eikä hän syönyt mitään niinä päivinä, mutta kun ne olivat päättyneet, tuli hänen nälkä. Niin perkele sanoi hänelle: ”Jos sinä olet Jumalan Poika, niin sano tälle kivelle, että se muuttuu leiväksi”. Jeesus vastasi hänelle: ”Kirjoitettu on: ’Ei ihminen elä ainoastaan leivästä’.” Ja perkele vei hänet korkealle vuorelle ja näytti hänelle yhdessä tuokiossa kaikki maailman valtakunnat ja sanoi hänelle: ”Sinulle minä annan kaiken tämän valtapiirin ja sen loiston, sillä minun haltuuni se on annettu, ja minä annan sen, kenelle tahdon. Jos sinä siis kumarrut minun eteeni, niin tämä kaikki on oleva sinun.” Jeesus vastasi ja sanoi hänelle: ”Kirjoitettu on: ’Sinun pitää kumartaman Herraa, sinun Jumalaasi, ja häntä ainoata palveleman’.” Niin hän vei hänet Jerusalemiin ja asetti hänet pyhäkön harjalle ja sanoi hänelle: ”Jos sinä olet Jumalan Poika, niin heittäydy tästä alas; sillä kirjoitettu on: ’Hän antaa enkeleilleen käskyn sinusta, että he varjelevat sinua’, ja: ’He kantavat sinua käsillänsä, ettet jalkaasi kiveen loukkaisi’.” Jeesus vastasi ja sanoi hänelle: ”Sanottu on: ’Älä kiusaa Herraa, sinun Jumalaasi’.” Ja kun oli kaiken kiusattavansa kiusannut, poistui perkele hänen luotaan ajaksi. Luuk.4:1-13

  Kun Jeesus sanoi: ei ihminen elä ainoastaan leivästä, niin Hän myös kumosi sen ajatuksen, etteikö ihminen tarvitsisi ruumiillisia. Ihmiselle elämisen tarpeet ovat moninaisia ja raha hankkii tavaran. Kun Salomon kirjoitti: ”kaikki on turhuutta” niin sen sanoma tulee ymmärtää hengellisesti. Ihminen ei saa sielulleen mitään ravintoa, vaikka hän omistaisi koko maailman. Tässä myös Jeesus puhui sielun vahingoittumisesta.

  Ihmisen sydän on siellä, missä hänen aarteensa on. Tämä on ihmiselle vaikea oppi ymmärtää. Me olemme monessa turhamaisia ja raadollisia, syömme mielummin hyvää, kuin pahaa ruokaa ja pesemme vaatteemme, vaikka se saastuttaa vesistöä. Elämä ei ole nautintoa varten, vaan elämää varten, kiittäen saamme kuitenkin nauttia Luojan lahjoista. Hyvänä päivänä ole hyvillä mielin, ja pahana päivänä ymmärrä, että toisen niinkuin toisenkin on Jumala tehnyt, koskapa ihminen ei saa mitään siitä, mikä hänen jälkeensä tulee.

  Kiitä Herraa, minun sieluni, ja kaikki, mitä minussa on, hänen pyhää nimeänsä. Kiitä Herraa, minun sieluni, äläkä unhota, mitä hyvää hän on sinulle tehnyt, hän, joka antaa kaikki sinun syntisi anteeksi ja parantaa kaikki sinun sairautesi, joka lunastaa sinun henkesi tuonelasta ja kruunaa sinut armolla ja laupeudella, joka sinun halajamisesi tyydyttää hyvyydellään, niin että sinun nuoruutesi uudistuu kuin kotkan. Herra tekee vanhurskauden ja hankkii oikeuden kaikille sorretuille. Hän on tehnyt Moosekselle tunnetuksi tiensä, Israelin lapsille suuret tekonsa. Laupias ja armahtavainen on Herra, pitkämielinen ja suuri armossa. Ei hän aina riitele eikä pidä vihaa iankaikkisesti. Ei hän tee meille syntiemme mukaan eikä kosta meille pahain tekojemme mukaan. Sillä niin korkealla kuin taivas on maasta, niin voimallinen on hänen armonsa niitä kohtaan, jotka häntä pelkäävät. Niin kaukana kuin itä on lännestä, niin kauas hän siirtää meistä rikkomuksemme. Niinkuin isä armahtaa lapsiansa, niin Herrakin armahtaa pelkääväisiänsä. Sillä hän tietää, minkäkaltaista tekoa me olemme: hän muistaa meidät tomuksi. Ihmisen elinpäivät ovat niinkuin ruoho, hän kukoistaa niinkuin kukkanen kedolla. Kun tuuli käy hänen ylitsensä, ei häntä enää ole, eikä hänen asuinsijansa häntä enää tunne. Mutta Herran armo pysyy iankaikkisesta iankaikkiseen niille, jotka häntä pelkäävät, ja hänen vanhurskautensa lasten lapsille, niille, jotka pitävät hänen liittonsa ja muistavat hänen käskynsä ja noudattavat niitä. Herra on pystyttänyt istuimensa taivaisiin, ja hänen kuninkuutensa hallitsee kaikkia. Kiittäkää Herraa, te hänen enkelinsä, te väkevät sankarit, jotka hänen käskynsä täytätte, kun kuulette hänen sanansa äänen. Kiittäkää Herraa, kaikki hänen sotaväkensä, te hänen palvelijansa, jotka hänen tahtonsa teette. Kiittäkää Herraa, kaikki hänen tekonsa, hänen valtakuntansa kaikissa paikoissa. Kiitä, minun sieluni, Herraa. Ps.103

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Juha Heinilä

  Olen IT-suunnittelija Vantaan Rajakylästä. Kuulun Pyhän Kolminaisuuden luterilaiseen seurakuntaan, joka on Suomen evankelisluterilaisen lähetyshiippakunnan Vantaan seurakunta. Luen mielelläni vanhoja hyviä luterilaisia kirjoja. Käsittelen blogissa kristityn elämää unohtamatta Raamattua ja Tunnustuskirjoja.

  Kirjoittajan luetuimmat blogit

  Kirjoittajan kommentoiduimmat blogit