Vetoomus rauhan puolesta Kerimäen isossa kirkossa jouluaamuna 25.12.2022

Joulu on ilon ja valon juhla ja erityisesti myös rauhan juhla. Menneinä aikoina sotatilanteissa aseet on jouluna laskettu ja taistelut on lopetettu ainakin joulupäiviksi.

Vetoamme jouluaamuna maailman suurimmassa puukirkossa Kerimäellä, että sotatoimet lopetetaan pikaisesti Ukrainassa. Vetoamme oman maamme Suomen sekä EU:n ja sen jäsenmaiden ja Yhdysvaltojen johtajiin rauhan aikaan saamiseksi. Vetoamme Venäjän presidentti Vladimir Putiniin, Venäjän kaikkiin johtajiin sekä naapurimaamme kansalaisiin, että sotatoimet Ukrainaa vastaan lopetetaan. Vetoamme ohjushyökkäysten lopettamiseksi ja joukkojen vetämiseksi pois Ukrainasta, jotta myös maataan puolustava Ukrainan armeija voi laskea aseensa.

Ukrainan kansa on kärsinyt 10 kuukautta jatkuneen hyökkäyksen ja sodan vuoksi. Aineelliset tuhot ovat valtavat ja miljoonia ihmisiä on joutunut lähtemään kotisedultaan ja kodeistaan. Paljon ihmishenkiä on menetetty ja myös Venäjän armeija on menettänyt paljon sotilaitaan. Monet perheet ovat joutuneet kohtaamaan tuhon, surun ja järkytyksen.

Vetoamme rauhan aikaan saamiseksi, sotatoimien lopettamiseksi. Vetoamme tätä kansainvälisen oikeuden ja humanitaaristen syiden perusteella ja myös kristillisen rakkauden nimissä. Vetoamme rauhan palauttamiseksi, jotta tuhoja päästään korjaamaan ja jotta ihmiset voivat jatkaa elämäänsä kotiseuduillaan.

Lapsen vetoomus:

Vetoamme kaikkien Ukrainan lasten ja nuorten puolesta, että sota päättyisi ja että he saisivat kasvaa rauhassa. Lasten osa on leikkiä ja saada turvaa sekä käydä koulua. Lasten ei kuulu elää pelossa ja sodan keskellä.

Vetoamme sen puolesta, että Ukrainasta pois lähteneet tai viedyt lapset voivat palata kotiseuduilleen perheittensä kanssa ja perheittensä luo.Me lapset ja nuoret Suomessa saamme elää rauhassa ja turvassa. Vetoamme, että myös Ukrainan lapset ja nuoret saavat saman oikeuden. Vetoamme rauhan puolesta!

Vetoomuksen lukijoina/puhujina Savonlinnan alueen kansanedustajat Heli Järvinen ja Hanna Kosonen ja lasten edustajana Iida Kasper (10 v) Kerimäeltä.

* * *

Toivo Loikkanen, kirkkoon kokoontuneen 950 ihmisen puolesta

 

Kirjoittaja

Toivo Loikkanen

Olen 60-luvun alkuhetkinä syntynyt Keski-Karjalan kasvatti, nykyisin Savonlinnassa toimiva puolivallaton rovasti. Kirjoitan kirkosta, elämästä sekä uskon, toivon ja rakkauden näkymistä. Mielipuuhaani kesällä on mökkisaunassa saunominen ja talvella retkiluistelu. Matkustelen mikäli aika ja rahat riittävät siihen. Siviilissä kannan vastuuta OP-ryhmän aluepankin hallintoneuvoston puheenjohtajana ja OP-ryhmän hallintoneuvoston jäsenenä.