Verokarhu

Mielestäni Suomessa verotetaan tosi paljon. Verokarhu ottaa oman osansa ennenkuin palkka tulee omalle pankkitilille. Lisätienististä saa itselle alle puolet. Olisi kiva, jos tehdystä työstä saisi itselle enemmän kuin tänäpänä. Lisäksi erilaisten tuotteiden ja palveluiden hinnassa on veronluonteisia maksuja.

Jeesus sanoi: "Antakaa siis keisarille, mikä keisarin on, ja Jumalalle, mikä Jumalan on". (Matt. 22:21b / FB38)

Mitä sinä ajattelet Suomen verotuksesta?

Miten paljon olisit halukas maksamaan lisää veroja vai pitäisikö verotusta keventää?

 

48 kommenttia

 • Antero Syrjänen sanoo:

  Juha Heinilä: ”Lisätienististä saa itselle puolet.”

  Olen tehnyt lisätienestejä kymmenisen vuotta, koskaan en ole maksanut niistä normaalia veroprosenttiani enempää.

  Kumpikohan meistä on oikeassa?

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Juha Heinilä sanoo:

   Antero, en tiedä miten tämän muotoilisin. Kun sinulla ja minulla on verokortti ja jos olemme huolehtineet lähtötietojen oikeellisuudesta eli tulojen tai vähennysten muuttuessa olemme tilanneet uuden verokortin, niin kaikki on kunnossa. Tulojen muuttuessa saamme juuri oikean määrän palkkaa tilille. Kun tulomme kasvavat 1000 eur, niin tilille tulee noin 500 eur lisää. Verokortilla näkyy ennakonpidätysprosentti, lisäveroprosentti ja sen tuloraja. Jos tuloraja ja arvio kokovuoden tulosta ei ole oikein, niin silloin tulee pientä heittoa ennakonpidätyksessä, joka korjaantuu lopullisessa verotuksessa tai uuden verokortin tullessa. Veroprosenttien muutos vaikuttaa kaikkiin tuloihin. Jos nyt saa käteen työstä 3000 eur. Päättää ottaa 2000 eur lisätyö. Uuden verokortin jälkeen tulee tilille yht. 4000 eur. Ekasta työstä 2700 eur ja uudesta 1300 eur. Minä ymmärrän niin, että lisätyö tuo tilille lisää 1000 eur.

   Aikaisemmin laittamassa linkissä oli hyvin kerrottu asia. Kaavios on hyvä ja selkeä, josta näkee hyvin tulojen muutos vaikuttaa. Tekstissä: ”Marginaaliveroprosentti kuvaa kuinka suuren osan verojen nousu vie lisätuloista. Esimerkiksi kun 40 000 euroa vuodessa ansaitsevan palkansaajan tulot nousevat 100 euroa, hänen verot ja veronluonteiset maksut nousevat 49,5 euroa ja nettotulot 50,5 euroa. Näin marginaaliveroprosentti on 49,5 %.”

   Verohallinnolla on selkeä sivusto, josta saa helposti omat verotustiedot. Tulorekisteriotteesta näkee mikä vaikutus on tulojen muutoksella ollut tilille tulleeseen nettopalkkaan. Lisäksi se on muutenkin hyvä, vaikka mitään muutoksia ei olisi tullut.

   Kannattaa käydä tutustumassa.

   https://www.vero.fi/tulorekisteri/

   Valitaan: kirjaudu tulorekisteriin

   Kun pankkitunnuksilla on päästy sisään tulorekisteriin, valitaan oma rooli esim. ’asioi yksityishenkilönä’.

   Tulorekisteriotteesta näkee mitä verotettavia tuloja on saanut valittuna vuonna ja milloin palkkatuloja, eläkettä tai erilaisia etuja on maksettu. Lisäksi raportilla saa joka ansiot eroteltuna bruttopalkka, ennakonpidätys, työeläkevakuutusmaksu, työttömyysvakuutusmaksu, puhelinedut, ravintoedut jne.

   Tulorekisteriotteen saa tällä hetkellä vuosilta 2019, 2020, 2021, 2022 ja 2023.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Antero Syrjänen sanoo:

   Miksi yrität opettaa minua asiassa, josta minulla on ainakin kymmeneltä vuodelta omakohtainen kokemus ja tiedän siksi täsmälleen, miten asia menee?

   En myöskään ymmärrä, miksi jankkaat jostain marginaaliverosra, kun ainoastaan pölvästi joutuu maksamaan sitä vaikka ottaisi kymmenen lisätyötä.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Antero Syrjänen sanoo:

   Lisätienesteistä saa siis itselleen puolet ainoastaan siinä tapauksessa, että on lasku- ja lukutaidoton tai täysin huolimaton. Siis ainoastaan omasta syystään. Väitteesi on siksi edelleen virheellinen eikä se jankkaamisella siitä miksikään muutu.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Juha Heinilä sanoo:

   Antero, luulin että kaipasit lisätietoja, joten yritin selittää mahdollisimman yksinkertaisesti. Veronmaksajien ja Verohallinnon sivut on erinomaisia, suosittelen.

   Hyvä kun olet viisas, etkä kaipaa mitään. Kiitos kommenteistasi!

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Antero Syrjänen sanoo:

   Kerrotko vielä, miksi minä kaipaisin lisätietoja asiassa, joka on minulle hyvin tuttua ja jonka kanssa olen pärjännyt erinomaisesti vuosia?

   Onko verottaja tehnyt tapauksessani kymmenen verovuotta kestäneen virheen, kun verottaja on toiminut juuri kuten olen kertonut ja juuri päinvastoin kuin sinä yrität väittää?

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Reijo Mänttäri sanoo:

  Juha,

  Asiallisuuden vuoksi, olisi hyvä, että lopettaisit tuon kiitoksen vyöryn, mikä lähentelee jo ivailua!

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Juha Hyrsky sanoo:

  Minusta on päivänselvää kristillistä ajattelua se, että verotuksella rakennamme oikeudenmukaista yhteiskuntaa ja ne, joilla on varaa, maksavat niin, että tuntuu. Verotusta on varaa kiristää, erityisesti niiden osalta, joiden huoli on, minne ylimääräiset rahansa sijoittaisivat. Vastaus on helppo: verojen kautta yhteisten asioiden hoitoon ja vastuuseen köyhimmistä myös ulkomailla.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Juha Heinilä sanoo:

   Kiitos mielenkiintoisesta kommentista, Juha. Piti lukea muutaman kertaa, koska vierastan toisten taskuille menemistä. Toki rikkaat maksavat enemmän kuin köyhät, mutta onko verotukselle ylärajaa? Vaikka monet rakastavat verotusta (ainakin toisten ihmisten ja yritysten), niin en tiedä ketään, joka maksaa vapaaehtoisesti ylimääräistä verottajalle, vaikka niinkin voisi tehdä.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Matias Roto sanoo:

  Suomi on kärjessä

  Veroissakin

  World of Statistics @stats_feed Personal income tax rate:

  🇫🇮 Finland: 56.95% 🇩🇰 Denmark: 56% 🇯🇵 Japan: 55.97% 🇦🇹 Austria: 55% 🇸🇪 Sweden: 52.3% 🇧🇪 Belgium: 50% 🇮🇱 Israel: 50% 🇳🇱 Netherlands: 49.5% 🇵🇹 Portugal: 48% 🇪🇸 Spain: 47% 🇦🇺 Australia: 45% 🇨🇳 China: 45% 🇫🇷 France: 45% 🇩🇪 Germany: 45% 🇿🇦 South Africa: 45% 🇰🇷 South Korea: 45% 🇬🇧 UK: 45% 🇮🇹 Italy: 43% 🇮🇳 India: 42.74% 🇮🇪 Ireland: 40% 🇨🇭 Switzerland: 40% 🇹🇷 Turkey: 40% 🇳🇴 Norway: 38.2% 🇺🇸 US: 37% 🇮🇩 Indonesia: 35% 🇲🇽 Mexico: 35% 🇵🇰 Pakistan: 35% 🇨🇦 Canada: 33% 🇧🇷 Brazil: 27.5% 🇪🇬 Egypt: 25% 🇳🇬 Nigeria: 24% 🇺🇦 Ukraine: 18% 🇭🇰 Hong Kong: 15% 🇷🇺 Russia: 13% 🇷🇴 Romania: 10% 🇲🇪 Montenegro: 9% 🇬🇹 Guatemala: 7% 🇶🇦 Qatar: 0% 🇸🇦 Saudi Arabia: 0% 🇦🇪 UAE: 0%

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Juha Heinilä sanoo:

   Kiitos valaisevasta tilastosta, Matias. Siitä selviää, että Suomi on päässyt jo Tanskan ohi ykkössijalle. Suomessa osataan hyvin verottaa. Ranska taisi olla viitisen vuotta sitten verotuksen kärkisijoilla, mutta on vähitellen pudonnut alaspäin. Saa nähdä miten eri tilastot muuttuvat seuraavan neljän vuoden aikana.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Juha Heinilä

  Olen IT-suunnittelija Vantaan Rajakylästä. Kuulun Pyhän Kolminaisuuden luterilaiseen seurakuntaan, joka on Suomen evankelisluterilaisen lähetyshiippakunnan Vantaan seurakunta. Luen mielelläni vanhoja hyviä luterilaisia kirjoja. Käsittelen blogissa kristityn elämää unohtamatta Raamattua ja Tunnustuskirjoja.

  Kirjoittajan viimeisimmät blogit

  Kirjoittajan luetuimmat blogit

  Kirjoittajan kommentoiduimmat blogit