Vähän skitsofreniasta

Monet ajattelevat, että kaikkien, jotka ovat joskus sairastaneet skitsofreniaa, kuuluukin pysyä eläkkeellä ja naimattomana koko ikänsä. Mitä te bloggaajat, kommentoijat ym. ajattelette tästä? Varsinkin ns. vanhan kansan uskovaiset tuntuvat olevan sitä mieltä!

Tutkimusten mukaan vain 10% niistä, jotka ovat sairastaneet skitsofrenian on mukana työelämässä. Ja tämäkin luku on ollut seurantatutkimusten mukaan viime aikoina pienenemään päin. Näin on todennut Tampereen yliopiston osa-aikainen psykiatrian professori ja Kelan asiantuntijalääkäri Jukka Hintikka. Esim. yhdelle ystävälleni tarjottiin eläkepapereita, mutta hän kieltäytyi siitä ja on edelleen mukana työelämässä. Psykiatrit siis usein nykyään ajavat heidät eläkkeelle.

Yleinen käsitys on myös se, ettei skitsofreenikko pysty vaativaan työhön. Edellä mainitsemani ystävä on hyvä esimerkki siitä, että kyllä pystyy.

Toisaalta psykiatri Erkki Ritola on joskus todennut: Jos on vaikeaa päästä sairaseläkkeelle, niin vielä vaikeampaa on päästä sieltä takaisin työelämään.

34 kommenttia

 • Mika Rantanen sanoo:

  Tämä sairaus itsessään ei ole syntiä. Vai onko joistakin teistä? Se on kuitenkin eräänlainen hermosto- ja aivosairaus.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Mika Rantanen sanoo:

  Hiljattain eräs vanha mummeli totesi useamman kerran eräälle tästä sairaudesta kärsineelle: ”Ota itseäsi niskasta kiinni!” Tämäkö neuvo aina parantaisi kaikki sairaudet ja ihmissuhteet?

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Mika Rantanen sanoo:

   Paroni von Munchhausen joutui muistaakseni uppoavaan suohon, mutta otti itseään tukasta kiinni ja nosti itsensä kuiville. Kuka muistaa?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Mika Rantanen sanoo:

   Sillä suurestakaan joukosta maallisia ystäviä ei ole hyötyä eikä voimakkaista auttajista apua eivätkä viisaat neuvonantajat anna hyviä neuvoja tai taitavat lääkärit lohtua eivätkä rikkaudet saavu tarpeen vaatiessa eikä salaista turvapaikkaa löydy, ellet sinä, Herra, tue, auta, lohduta, neuvo, rohkaise ja puolusta.

   Tuomas Kempiläinen (1380-1471)

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Mika Rantanen sanoo:

  Yhdysvaltalainen matemaatikko ja taloustieteen Nobel-palkintovoittaja John Forbes Nash (1928-2015) sairasti skitsofreniaa.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Mika Rantanen sanoo:

  Tämän maailmanviisauden omistamiseen riittää tosin järjen valo, inhimillinen terävä-älyisyys ja harjaantuneisuus ajatteluun, mutta se ei riitä tuonpuoleisen maailman viisauden omaksumiseen. Se ei ole mitään inhimillistä kuvittelua. Jumalallinen totuus autuudeksi ei ole ainoastaan ihmisten ja enkelien älyn yläpuolella, vaan myös vastoin luonnollisen ihmisen ajatusta. Mitä enemmän ihminen on omaksunut tämän maailman viisautta, mitä oppineempi hän on, mitä pidemmälle hän on edistynyt tiedossa ja tieteessä, sitä vaikeampi hänen on nähdä ja tunnistaa jumalallinen viisaus evankeliumin ”hullussa” saarnassa.

  C. F. W. Walther, Todistaja N:o 5, s. 7, Toukokuu 2022.

  Ilmoita asiaton kommentti