Vaalit, vaalit - ja kirkon tulevaisuus?

On jälleen kirkollisen vaalin aika, kun ev.lut. kirkossamme valitaan tällä viikolla arkkipiispa. Arkkipiispan roolia ja tehtävää pohdittiin vaalien ensimmäisen kierroksen alla, joten sen voi jättää nyt taka-alalle. Voisi pohtia arkkipiispan merkitystä kirkon tulevaisuuden kannalta.

On sillä merkitystä! Nimittäin sillä, millainen arkkipiispa on. Rinnastuksen voimme ottaa hieman isommista ympyröistä, nimittäin paavista. Muistamme Johannes Paavali II:n ja on helppo todeta, miten tärkeä merkitys nykyisellä paavilla ja hänen toimintalinjallaan on. Edellisen paavin merkitys jäi vähäisemmäksi. Joku heidän edeltäjänsä taas toimi ehkä liian vahvasti ja kausi päättyi yllättäen, kun elämäkin päättyi.

Kirkon tulevaisuuden kannalta arkkipiispan vaalia suurempi merkitys on tulevan syksyn seurakuntavaaleilla. Niistä ja niiden merkityksestä kirkkomme tulevaisuudelle lähipäivinä lisää!

On sillä merkitystä!

Toivo Loikkanen

16 kommenttia

 • Tarja Aarnio sanoo:

  Totta, että seurakuntavaaleilla on todella merkitystä kirkkomme tulevaisuudelle. Siksi ovatkin alhaiset äänestysprosentit huolestuttavia.

  Tilannehan on nyt se, että ehdokas olemalla aktiivinen vaikkapa edustaen yhtä ainoaa päämäärää, pääsee varsin pienillä äänimäärillä kirkkovaltuustoon sitä ajamaan. Tai jopa henkilö, joka ei ole perehtynyt lainkaan tuleviin tehtäviin vaan on nyt pyynnöstä ehdokkaksi suostunut jne. onnistuu valtuustoon pääsemään. Eihän se oikein yhteisen edun ajamisen kannalta hyvä ole. Tämä ei oikein kirkkokansan tajuntaan ole mennyt.

  Kirkkovaltuustot/-neuvostot sitten päättävät miten seurakunnassa toimitaan ja vaikkapa kuka tärkeimpään päättävään elimeen eli kirkolliskokoukseen valitaan.

  Jokaisella äänellä on todella merkitystä. Turha on jälkikäteen ihmetellä tai valitella suuntaa, mihin kirkkoamme luotsataan, jos ei edes ole äänestänyt. Tämä kirkkomme rakenteen raskassoutuisuusko aiheuttaa sen, että seurakuntalaiset kokevat äänensä olevan lopulta merkityksetön ja jättävät äänestämättä?

  Toivon todella, että seurakuntavaalien ehdokkaista saa parempaa tietoa tulevissa vaaleissa eli heidän näkemyksistään ja syistään haluta mukaan päätöksentekoon. Se saattaisi lisätä äänestysintoakin.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Tarja, Kirjoitat oikeaa asiaa. Noista aion kirjoittaa hieman enemmän tällä viikolla.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • kimmo wallentin sanoo:

   Aarnio: ”Totta, että seurakuntavaaleilla on todella merkitystä kirkkomme tulevaisuudelle.”

   Olisikohan asian oikea laita kaikessa karuudessaan kuitenkin se, että kirkon jäsenistöstä ylivoimaisesti suurimman osan kanta kirkon tulevaisuuteen ja sen myötä vaaleihin on: EVVK?

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Näinkin voi asiaa lähestyä ja kysellä kuten tein twitterissä: ”Arkkipiispan vaalin toinen kierros ja valinta torstaina: Tuleeko valituksi ”franciscus” vai ”benedictus”? Arkkipiispan merkitys kirkon tulevaisuudelle?” #arkkipiispanvaali #kirkko #tulevaisuus #uudistuminen

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Werner Janhonen sanoo:

  Ehdotan, että lopetetaan seurakuntavaalit ja seurakunnat alkavat pitämään vuosikokoukset. Vuosittain olisi luottamuselimessä 25% erovuoroisia, jotka valittaisiin uudelleen tai valittaisiin uudet jäsenet 4 vuoden kaudelle.

  Vältyttäisiin siltä, että yli puolet jäsenistä vaihtuu kerralla. Tulisi jatkuvuutta ja ehkä saataisiin kirkon elämään enemmän osallistuvia luottamushenkilöitä.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Bror Osvald Nyman sanoo:

  Minusta tuntuu siltä, että se on ihan se ja sama kuka seurakuntavaaleissa tulee valituksi. Kaikki ovat kuitenkin syntisiä ja uskovat Jeesukseen pelastajanaan. Toivoisin, että löytyisi sellaisia ehdokkaita jotka rehellisesti sanovat kristinuskon jo eläneen tarpeeksi kauan ja ryhtyisivät toimimaan sen puolesta, että kirkosta voitaisiin tehdä Suomeen Hengellisen Elämän Keskus joka ei olisi sitoutunut mihinkään oppirakennelmaan. Näin saataisiin mielenkiinto kirkkoa kohtaan kasvamaan.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Vielä tällainen toteamus ehdokkaista: Kyllä molemmat ehdokkaat pystyvät viran hyvin hoitamaan. Voi tietysti hieman arvuutella, kumman vaikutus olisi merkittävämpi kirkon tulevaisuuden kannalta. Hieman tulee sellainen vaikutelma, että toinen on enemmän ”Benedictus” ja toinen ”Franciscus”. Jälkimmäisellä olisi siis suurempi vaikutus

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Onnea ja siunausta, monia armorikkaita vuosia arkkipiispa electus @Tapio_Luoma ! Lämmin kiitos @vikstrombjorn hienosta työstä vaalin aikana ja muuten! #kirkko #arkkipiispa #arkkipiispanvaali

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Toivo Loikkanen

  Olen 60-luvun alkuhetkinä syntynyt Keski-Karjalan kasvatti, nykyisin Savonlinnassa toimiva puolivallaton rovasti. Kirjoitan kirkosta, elämästä sekä uskon, toivon ja rakkauden näkymistä. Mielipuuhaani kesällä on mökkisaunassa saunominen ja talvella retkiluistelu. Matkustelen mikäli aika ja rahat riittävät siihen. Siviilissä kannan vastuuta OP-ryhmän aluepankin hallintoneuvoston puheenjohtajana ja OP-ryhmän hallintoneuvoston jäsenenä.