Uutisia Porvoon kirkkoyhteisön piispojen kokouksesta Reykjavikissa

Porvoon kirkkoyhteisön priimakset eli arkkipiispat ja johtavat piispat kokoontuivat joka toinen vuosi pidettävään kokoukseensa Islannin Reykjavikiin 21.-22.10.2013. Suomesta mukana oli arkkipiispa Kari Mäkinen ja yhteydenpitoryhmän jäsenenä allekirjoittanut. Ensimmäistä kertaa kokoukseen osallistui mm. uusi Canterburyn arkkipiispa Justin Welby. Welby piti laajasti kiitosta saaneen saarnan avajaisjumalanpalveluksessa ja osallistui muutenkin aktiivisesti, vaikka joutuikin lähtemään kesken pois kastamaan kuningasperheen pienintä, prinssi Georgea.

Keskustelua käytiin tarkkailijakirkkoina muutaman vuoden olleiden Latvian evankelis-luterilaisen ulkomaankirkon ja Britannian luterilaisen kirkon ottamisesta täysjäseniksi. Pohdinnan jälkeen päädyttiin siihen periaatepäätökseen, että näiden kirkkojen jäsenyydelle ei ole estettä - etenkin, kun Latvian ulkomaankirkko oli mukana jo alkuperäisissä keskusteluissa ja toimii läheisessä yhteydessä Latvian evankelis-luterilaiseen kirkkoon. Virallisesti liittyminen vahvistettaneen juhlallisin allekirjoituksin ensi vuonna Yorkissa joka neljäs vuosi pidettävässä kirkonjohtajien kokouksessa.

Priimaksia puhutti edelleen samaa sukupuolta olevien avioliitto, maahanmuuttajatyö, valtion ja kirkon väliset suhteet sekä spiritualiteetin vaaliminen. Yleinen kehitys Porvoon kirkoissa kiteytettiin yhdessä puheenvuorossa: on edetty valtiokirkoista (established church) kohti opetuslapseuden kirkkoa (church of discipleship).

Porvoon kirkkojen yhteydenpitoryhmän (Porvoo contact group) uutena luterilaisena puheenjohtajana aloitti Kööpenhaminan piispa Peter Skov-Jakobsen Islannin piispan Karl Sigurbjörnssoni jälkeen. Uutena anglikaanisena puheenjohtajana aloittaa Dublinin arkkipiispa Michael Jackson Newcastlen piispan Martin Whartonin jälkeen.

Yhteydenpitoryhmä jatkaa vielä kokoustaan käsitellen priimasten kokousten antia ja muita kirkkoyhteisön ajankohtaisia asioita sekä seuraavien vuosien työsuunnitelmaa. Ensi vuodeksi on luvassa ainakin konsultaatio taloudesta ja etiikasta. Se pidettäneen Riikassa.

1 kommentti

  • Kirjoittaja

    Tomi Karttunen

    Minut vihittiin papiksi v. 1994 ja väittelin v. 2004 Dietrich Bonhoefferin teologiasta. Seurakuntapappivuosien ja lyhyen yliopistoperiodin jälkeen olen vuoden 2008 joulukuusta toiminut teologian ja ekumenian johtavana asiantuntijana Kirkkohallituksen ulkoasiain osastossa. Olen myös systemaattisen teologian, erityisesti ekumeniikan dosentti Itä-Suomen yliopistossa sekä dogmatiikan dosentti Helsingin yliopistossa.