Uskonnot ankaria ja julmia jäsenilleen :(

Armoa, paratiisia ja ikuista elämää luvataan, mutta kovan työn, tuskan ja kärsimyksen takaa.

Sitten vielä tekemisiä ja tekemättä jättämisiä perustellaan Raamatulla. Oe nokkiisa!

"Ei me vaadita, mutta jos haluaa elää Jumalan sanan mukaisesti, niin..."

Kielletään, kiemurrellaan, venkoillaan, jopa valehdellaan. Syytetään mustamaalauksesta. Ensin väsätään säännöt, vaaditaan niiden toteuttamista ankarien seuraamisten uhalla, sitten kiistetään kaikki kun asia otetaan puheeksi julkisesti. Pahinta ei ole itse asia, vaan siitä puhuminen. Niin paljon on yhteistä julkisessa keskustelussa vanhoillislestadiolaisten ja Jehovan todistajien tiimoilta. Huomaavatko näiden yhteisöjen jäsenet saman lukiessaan kirjoituksia?

Raamatulla voidaan perustella vaikka mitä. Useimmiten kyse on siitä, mitä ihminen saa tai ei saa tehdä, eli laista. "Ei armo tarkoita sitä että voi tehdä mitä haluaa", on lainopettajien mielilause. Sitten väännetäänkin tekovaatimukset omaksi haluksi, haluksi noudattaa Jumalan sanaa.

Jos on pitkään tai ikänsä saanut kuulla julistettavan jotakin asiaa pyhänä ja Jumalan tahtona, on vaikea päästä ajatuksesta irti. Sekä VL-liikkeessä, että JT- liikkeessä on vallalla liikkeestä eronneille karttamissääntö. JT:llä se on konkreettisempi ja tiukempi ja jos VL-liike olisi jatkanut 70-luvun mallilla, siellä homma olisi lähes samanlainen. Mutta karttamista sielläkin löytyy, se on vain enempi henkisellä puolella tapahtuvaa, toki ihan oikeaakin karttamista ja jotkut sanovat sen jopa ääneensä. Kokonaan ulkopuolisen, kuin entisen vl-ihmisen, on paljon mutkattomampaa pitää yhteyttä vl-ihmisiin. Liikkeestä lähtenneet ovat aina jotenkin varottavampia ja pahempia kuin kokonaan ulkopuoliset.

Tietenkään kummassakaan yhteisössä näitä asioita ei voi yleistää liikkeiden kaikkia jäseniä koskeviksi. Jehovan todistajilla, näin tiedän kertoa, kaikki eivät tottele karttamissääntöä tiukasti, vaan tapailevat salaa sukulaisiaan. Uskoisin, että asia ja käytännöt riippuvat paljolti siitä, miten tosissaan liikkeessä ja sen opetuksissa ollaan kiinni. Vl-ihmisten kohdalla asia selviää heti kättelyssä. Lasimuurin paksuus on helposti havaittavissa kehonkielenä ja äänensävynä. Sen aistii heti, kuka ottaa liikkeen opetukset vakavasti. Asia on tosi mielenkiintoinen. On mukava sellainen tapaaminen vl-ihmisen kanssa, jossa minkäänlaista lasimuuria ei tunne. Ei minkäänlaista hyljeksintää. Näitäkin tilanteita tulee eteen.

Varoitus eksyttäjistä
7 Maailmassa on nyt liikkeellä monia eksyttäjiä, niitä jotka eivät tunnusta Jeesusta Kristusta ihmiseksi, lihaan tulleeksi. Siinä teillä on Antikristus, eksyttäjä.
8 Katsokaa, että ette hukkaa sitä, minkä me olemme työllämme saaneet kokoon, vaan saatte täyden palkan. 
9 Jokainen, joka ei pysy Kristuksen opetuksessa vaan tuo siihen jotakin lisää, on vailla Jumalaa. Jokaisella, joka tässä opetuksessa pysyy, on sekä Isä että Poika.
10 Jos joku tulee teidän luoksenne eikä opeta tällä tavoin, älkää ottako häntä kotiinne älkääkä edes tervehtikö häntä. 
11 Se, joka lausuu hänet tervetulleeksi, osallistuu hänen pahoihin tekoihinsa.

 

Tuossa raamatunkohdassa kehotetaan karttamaan sellaisia  ihmisiä, jotka EIVÄT TUNNUSTA Jeesusta Kristusta ihmiseksi, lihaan tulleeksi. Vl-liikkeessä kehotettiin 70-luvulla karttamaan sellaisia ihmisiä, jotka eivät tehneet HENKIPARANNUSTA. Mutta kun ihmiset eivät lue paljonkaan Raamattua, juttu meni läpi kuin häkä koko huushollin kun pellit olivat kiinni. "Älä ajattele, mieti, ihmettele, kyseenalaista, usko ainoastaan". "Usko, mitä veljet sanovat."

Mutta mitä ikinä tuo tarkoittaakaan, kun Raamattuun on tuollainen asia kirjoitettu, niin en millään jaksa uskoa sen tarkoittavan sitä, että ihan ketään ihmistä pitää alkaa syrjimään, eristää hänet, sillä se on henkisen väkivallan pahimpia muotoja.

Moniavioisuutta voidaan perustella Raamatulla, samoin huoruutta ja orjuutta, sillä mitä muuta esimerkiksi Jaakob teki, kun hänellä oli kaksi vaimoa ja kaksi orjatarta petikavereinaan? Samaan hengenvetoon pidetään tosi pahana ja kuvottavana asiana kahden saman sukupuolen välistä rakkautta. Itselleni tuo Jaakobin malli on ehdottomasti pahempi juttu. Tosin homorakkaus ei ole mielestäni ollenkaan paha. Seksuaalisuus on biologiaa, luontoon istutettu sellaisena kuin se on. En voi millään pienellä ymmärrykselläni käsittää sitä, että miksi ja miten homojen/lesbojen pitäisi pystyä vastustamaan luontoansa, kun ei sitä pysty tekemään heterotkaan. En siis voi vaatia keneltäkään sellaista mihin en itsekään pysty. Sama kuin kieltäisin toiselta ihmiseltä ajattelemisen, jota ei millään voi estää niin kauan kuin henki pihisee.

Verensiirto kielletty, ehkäisy kielletty, kahvin- ja teenjuonti kielletty, kielisuudelmat pakollisia ja kaikkia asioita perustellaan Raamatulla. Ja kaikki aiheuttavat enempi ja vähempi kärsimystä yhteisöjen jäsenissä. Ihan kenenkään ei kannata liittyä yhteisöön, joka pistää jäsenensä kärsimään taivastoivon, paratiisin, ikuisen elämän toivossa. Joku viisas kolumnisti kehotti kysymään yhteisöistä niiden uhreilta. Olen tasan samaa mieltä.

36 kommenttia

 • risto auvinen sanoo:

  Raamatussa on selkeä linja ,mieheksi ja naiseksi loi Jumala ihmiset.Haureellisuus,juoppous,homous ,lespous ovat luonotonta .Kaita tie on kaitatie,pitää uskovaisena valvoa vaellustaan .Taivaaseen ei mennä kuulumalla kirkkokuntiin ,seurakuntiin.Itse ratkaisemme suhteen Jumalaan ja Jeesukseen.Armo kantaa perille saakka usko Jeesukseen pelastaa.Roomalais kirjeessä on selkeä linja homo ,lespo, iljetys Herramme silmissä.Tiedän homoja jotka ovat kääntyneet Jeesuksen puoleen ,vaeltavat nyt Jeesuksen omina.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Vuokko Ilola sanoo:

   No kenen luomia ovat sitten sellaiset ihmiset, joilla on syntyessään molemmat sukuelimet?

   Usein lesbous/homous näkyy vahvasti jo lapsena, eikä heillä ole tällöin edes mitään tietoa koko asiasta. Ihminen ei voi valita seksuaalista suuntautumistaan.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Vesa Ahlfors sanoo:

   Kun nyt Vuokko Ilola jotenkin rinnastaa todistajat ja lestadiolaiset (jota ei pitäisi tehdä, eroavat niin suuresti toisistaan), niin voisi todeta, että Tällaisia Kotimaalehden kaltaisia kampanjoita todistajia kohtaan on ollut ennenkin. Väkivaltaan heitä kohtaan johtaneita nykyisin esim. jossain Afrikan maissa ja Pohjois-Koreassa ja joissain entisissä ns. itä-blokin maissa. Puhumattakaan tietystikin mitä tapahtui 1930-1940 luvuilla Euroopan maissa veritekoineen ja tappamisineen.

   Alla siteeraus hieman tuoreemmista asioista, Jehovan todistajien vuosikirjasta vuodelta 2012 koskien Norja nimistä kansallisvaltiota 20 vuoden takaisista tapahtumista:

   “Norjan Jehovan todistajat joutuivat vuosina 1989–92 erityisen parjauskampanjan kohteeksi ja saivat paljon kielteistä julkisuutta sanoma- ja aikakauslehdissä sekä radiossa ja televisiossa. Yksi pääsyistä vastustukseen oli se, että noudatamme Raamatun ohjetta erotettuihin suhtautumisesta (1. Kor. 5:9–13; 2. Joh. 10). Kielteisen julkisuuden vuoksi todistajat kohtasivat ikäviä tilanteita palveluksessa, työssä, koulussa ja perhepiirissä.”

   ” Vaikka Jeesuksen seuraajat eivät ole yllättyneitä siitä, että heitä häpäistään, tilannetta ei ollut helppo kestää (Matt. 5:11, 12). ”Se oli vaikeaa aikaa, mutta siitä oli myös hyötyä”, toteaa muuan veli. ”Se sai minut tarkastelemaan uudelleen uskonkäsitysteni raamatullisia perusteita.”

   “Oli uskoa vahvistavaa syventyä siihen hyvään hengelliseen ravintoon, jota saamme uskolliselta ja ymmärtäväiseltä orjalta. Olemme tämän kokemuksen ansiosta luultavasti vahvempia kohdatessamme uusia uskonkoetuksia.”

   ”Oli kannustavaa nähdä, miten rohkeita veljet ja sisaret olivat tuona aikana”, muistelee eräs kierrosvalvoja. ”Tajusimme, että paras tapa reagoida oli keskittyä entistä enemmän kenttäpalvelukseen, myös katutyöhön. Onneksi monet todistajat reagoivat tilanteeseen myönteisesti.”

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Vesa Ahlfors sanoo:

   Vielä näistä Vuokko Ilolan virheellisistä todistajien todistajien ja lestadiolaisten jonkinlaisesta vertaamisesta. Jehovan todistajat uskovat lujasti siihen, että Pyhä Raamattu on kirjoitettu Jumalan toimivan voiman pyhän hengen ohjauksessa ja perustavat opetuksensa siihen. Rukoilevat jatkuvasti pyhän hengen ohjausta ja voimaa toiminnalleen ja ymmärryksen saamiseksi.

   Kuten uuden testamentin kuvaamassa apostolien aikojen alkuseurakunnan mallissa, on todistajillakin tietty järjestelmärakenne ja tietty johtoelin. Uusi testamentti kertoo (Apostolien tekojen 15. luku) erään opillisen kysymyksen viemisestä “apostolien ja vanhimpien” ratkaistavaksi Jerusalemiin.”

   He tekivät pyhän hengen ohjauksessa ratkaisun asiassa, jonka eri puolella olevien seurakuntalaisten kerrottiin hyväkseen. Jos joku harvempi ei hyväksynyt, “häippäsi” varmaankin muualle etsimään “autuaampia metsästysmaita.” Löysivätkö, sitä ei missään ole kerrottu.

   Todistajien toimintaa ja opetuksia eivät ole koskaan ketkään “kapinakenraalit” tai pienemmät joukot pystyneet muuttamaan. Sellaisiakin pieniä ryhmiä on esiintynyt joskus heidän keskuudessaan. Nämä ovat sitten eriytyneet heistä ja perustaneet omia ryhmiään, kunnes heidän toimintansa on tukahtunut täysin. Jumalan pyhän hengen apua ja tukea ei selvästikään ole ollut ja omat motivaatiot eivät ole riittäneet.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Vesa Ahlfors sanoo:

   Vuokko Ilola: “Moniavioisuutta voidaan perustella Raamatulla, samoin huoruutta ja orjuutta, sillä mitä muuta esimerkiksi ..”

   No ei nyt sentään. Jeesus osoitti selväsanaisesti, että se ei enää ole sallittua. Myöskään ns. Mooseksen laki sinällään ei enää sido kristittyjä, kuten uudesta testamentista käy ilmi. Ei voi muuta kuin kehoittaa sinua arvoisa Vuokko ahkeroimaan hieman enemmän Raamatun lukemisessa, ette nyt ihan mitä hyvänsä tänne kirjoittele.

   Orjuutta ei kristinusko tietenkään mitenkään suosinut. Se oli sen ajan yhteiskunnan käytäntöjä. Kristityille annettiin silloinkin tehtäväksi Jumalan valtakunnan hyvän uutisen julistamistyö. Ei osallistua poliittisiin liikkeisiin “olla osa maailmasta”, vaikka ei niitä orjuuden vastaisia liikkeitä siihen aikaan juuri esiintynyt. Ei esiintynyt myöskään tulevina vuosisatoina jolloin muodostui institutionaalinen ja hierarkinen pakanuuden turmelema kirkkolaitos, joka liittoutumalla poliittisten vallanpitäjien kanssa sai paljon ns. maallista vaikutusvaltaa.

   Vuokko Ilola: “Verensiirto kielletty, ehkäisy kielletty, kahvin- ja teenjuonti kielletty,..”

   Raamatusta olen havainnuyt veren pyhyyttä koskeviä määritelmiä, periaatteita ja käskyjä. En muista mainitsemistasi, joten taidat nyt vähän “laitella omiasi.” 🙂 🙂

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Vuokko Ilola sanoo:

   No hyvä kun myönnät tuon verensiirtokiellon 🙂

   Kyllä vl-ihmiset löytävät ehkäisykiellolle Raamattua. Esimerkiksi “Lisääntykää ja täyttäkää maata…” Seuraavaakin on käytetty perusteluna ehkäisemättömyydelle: Jeremia 29:6 Ottakaa itsellenne vaimot, syntyköön teille poikia ja tyttäriä! Ottakaa pojillennekin vaimot ja naittakaa tyttärenne, että he saisivat poikia ja tyttäriä. Lisääntykää, älkää vähentykö!

   Tuosta kahvinjuonti ja teenjuontikiellosta en ole varma, mihin se perustuu. Muistaakseni se liittyi jotenkin seksuaalisen kiihtyneisyyden heräämiseen. Oikaiskaa, jotka tiedätte.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Vuokko Ilola sanoo:

   Tämäkin selitys on niin tuttu vl-asiayhteyksistä:

   “Todistajien toimintaa ja opetuksia eivät ole koskaan ketkään “kapinakenraalit” tai pienemmät joukot pystyneet muuttamaan. Sellaisiakin pieniä ryhmiä on esiintynyt joskus heidän keskuudessaan. Nämä ovat sitten eriytyneet heistä ja perustaneet omia ryhmiään, kunnes heidän toimintansa on tukahtunut täysin. Jumalan pyhän hengen apua ja tukea ei selvästikään ole ollut ja omat motivaatiot eivät ole riittäneet.”

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Vesa Ahlfors sanoo:

   Vuokko Ilola: “Kyllä vl-ihmiset löytävät ehkäisykiellolle Raamattua. Esimerkiksi “Lisääntykää ja täyttäkää maata..”

   Se oli ensimmäiselle ihmisparille annettu ohje. Aiheellinen ainakin siinä vaiheessa. 🙂

   Vuokko Ilola: “Jeremia 29:6 Ottakaa itsellenne vaimot, syntyköön teille poikia ja tyttäriä! Ottakaa pojillennekin vaimot ja naittakaa tyttärenne, että he saisivat poikia ja tyttäriä. Lisääntykää, älkää vähentykö!”

   Se oli koko kansakunnalle esitetty ohje, eikä siinä määritelty, että näiden tarvitsi synnyttää niitä aivan “loputtomiin.” Muinainen Israelhan oli väkirikkaiden viholliskansojen ympäröimä. Missään ei ole määritelty, että lapsia tarvitsee synnyttää jatkuvasti, tai niin että se vaarantaa vaimon terveyden tai ettei pysty ilman vaikeuksia varaamaan jälkeläisilleen elatusta.

   “Todistajien toimintaa ja opetuksia eivät ole koskaan ketkään “kapinakenraalit” tai pienemmät joukot pystyneet muuttamaan..”

   Todistajilla ei ole mitään ehkäisykieltoa tai “parannuskokouksia” (vai mitä ne olivat lestadiolaisten keskuudessa), josta heistä voisi syytellä. Heidän opetuksensa ja toimintatapansa ovat Raamatun mukaisia (huom. ns. Mooseksen laki sinänsä ei enää sido kristittyjä).

   Sanotaan, että maailma muuttuu. Jeesus ohjeisti, että “hänen seuraajiensa ei tulisi olla osa maailmasta” = jakaa sen periaatteita, aatteita, filosofioita ja toimintatapoja. Levoton ja häviävä “maailma”, “häviävät maailmanajat” tosiaan muuttuvat. Jumala ja Jeesus Kristus eivät kuitenkaan muutu. Heidän opetuksensa ja periaatteensa ovat aina kaikkina aikoina samoja.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Eija Moilanen sanoo:

  Pikkaisen Vuokko katkaiset väärästä kohtaa tuon Raamatun kohdan. Ehhkä teit sen tarkoituksella esimerkin vuoksi. Nyt olisi äärimmäisen tärkeätä ymmärtää tuo Raamatun kohdan kohdalla, että tässä varoitetaan nimenomaan sellaisesta henkilöistä, joiden opetus vahingoittaa. Hedelmät näkyvät kyllä jälkikäteen.

  Määrittelen sen niin, että en mahdollista tällaisen ihmisen tai ihmisten toimia. Käytännössä se tarkoittaa sitä, ettei lähde joka juttuun mukaan. Siinä tulee sitten se ongelma, että minkä kukin näkee vahingolliseksi. Itse ajattelen, että yhden ihmisen kohdalla voin sen päättää ja se olen vain minä itse. Minulle se tarkoittaa sitä, että Jeesuksen sanat ovat sen verran tärkeitä, että tutkin mieluimmin niitä kuin lähden minkään joukon mukaan. Säästyy monelta sotkulta.

  Se mikä tässä on hankalaa on, se että ihminen pystyy vain opitun päälle oppimaan uutta. Siksi vastakkain asettelut eivät poista vastakkainasetteluja. Se vaan tarkoittaa vain sitä, että niin kutsutut uhrit vain vaihtuvat.

  Siinä kun alkaa pohtimaan, että mitä ne ovat nuo Kristuksen käskyt, niin Jeesukselta itseltään löytyy tämä Johannes 14 luvussa ja viidennentoista jakeen paikkeilta lähtee lukemaan. Tämä on vain yksi esimerkki siitä, miten eri asioiden vastauksia voi lähteä itse etsimään Raamatusta.

  http://raamattu.uskonkirjat.net/servlet/biblesite.Bible?chp=1&ref=Joh.+14%3A1&rnd=1399709708942

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Vuokko Ilola sanoo:

   Ok, niinpä.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Vuokko Ilola sanoo:

   Laitoin tuon raamatunkohdan oikeastaan siksi, koska sillä perustellaan JT-liikkeessä ja VL-liikkeessä karttamiskäytäntöä. Mutta sitten analysoin sitä hieman muutenkin.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Eija Moilanen sanoo:

   Näin oletinkin asian olevan. Mutta tuohon linkin minun esimerkkipaikan löytämiseksi ja kokonaisuuden hahmottamiseksi on tärkeää jäi pois. Että voi itse tutkia ja päässä vielä eteenpäin.

   Aika yleinen tapa on, että asiayhteydestä otetulla perustellaan muuallakin.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Sonja Ottavainen sanoo:

  “Pikkaisen Vuokko katkaiset väärästä kohtaa tuon Raamatun kohdan.” Eija Moilanen

  En nyt ihan ymmärrä, miksi vuokko on muka katkaissut väärästä kohtaa tuo Raamatun kohdan. Jatkohan kuuluu seuraavasti:

  “Minulla olisi teille paljonkin kirjoitettavaa, mutta en tahdo esittää sitä näin paperilla ja musteella. Toivon näet pääseväni tulemaan teidän luoksenne, että saisin puhua kanssanne kasvotusten. Silloin ilomme on täydellinen.

  13 [i] Valitun sisaresi* lapset lähettävät sinulle tervehdyksensä”

  Niin mikä tässä loppuosassa on merkittävää?

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Eija Moilanen sanoo:

   “Armo, laupeus ja rauha Isältä Jumalalta ja Jeesukselta Kristukselta, Isän Pojalta, on oleva meidän kanssamme, totuudessa ja rakkaudessa. Minua on suuresti ilahuttanut, että olen lastesi joukossa havainnut olevan niitä, jotka totuudessa vaeltavat sen käskyn mukaan, jonka me olemme saaneet Isältä.Ja nyt, rouva, minulla on sinulle pyyntö, ei niinkuin kirjoittaisin sinulle uuden käskyn, vaan minä kirjoitan sen, joka meillä alusta asti on ollut: että meidän tulee rakastaa toinen toistamme.Ja tämä on rakkaus, että me vaellamme hänen käskyjensä mukaan. Tämä on käsky, että teidän, niinkuin olette alusta kuulleet, tulee siinä vaeltaa.Sillä monta villitsijää on lähtenyt maailmaan, jotka eivät tunnusta Jeesusta Kristukseksi, joka oli lihaan tuleva; tämä tämmöinen on villitsijä ja antikristus…”..

   Kokonaisuus on merkittävä.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Sonja Ottavainen sanoo:

   Joo, mutta Vuokon esiin ottamat lauseet natsaavat juuri siihen, mistä hän kirjoittaa. Varoitus eksyttäjistä, ja se miten sitä voidaan soveltaa mielivaltaisesti. Siinä on pointti!

   Anteeksi Vuokko, kirjoitin tuossa nimesi pienellä.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Vesa Ahlfors sanoo:

  . Vuokko Ilola: “Niin paljon on yhteistä julkisessa keskustelussa vanhoillislestadiolaisten ja Jehovan todistajien tiimoilta. Huomaavatko näiden yhteisöjen jäsenet saman lukiessaan kirjoituksia.”

  Jehovan todistajista suurin osa on täysin tyytyväisiä olotilaansa ja elämäänsä uskonsa kanssa. Keskustele heidän kanssaan, niin huomaat sen. Se ns. “julkinen keskustelu” taas, Raamatun ilmausta siteeratakseni, “on levotonta kuin myrskyävä meri.” Velloo sinne tänne sattumanvaraisesti. Todistajat eivät siitä juurikaan piittaa ja anna kovin suurta arvoa ja painoa.

  Ps. Olen muutoin tavannut jonkin verran lestadiolaisia ja keskustellut heidän kanssaan. Sen perusteella en alkaisi alkuunkaan vertaamaan heitä ja todistajia keskenään.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Vuokko Ilola sanoo:

   Kumma homma, että myös suurin osa vanhoillislestadiolaisista on täysin tyytyväisiä olotilaansa 🙂

   En ole sanonutkaan, että ko. yhteisöt olisivat opetuksiltaan samanlaisia, mutta selityksiltään kyllä. Tämäkin selitys on niin tuttu (pikkasen eri sanamuodot, mutta sisältö sama):

   “Se ns. “julkinen keskustelu” taas, Raamatun ilmausta siteeratakseni, “on levotonta kuin myrskyävä meri.” Velloo sinne tänne sattumanvaraisesti. Todistajat eivät siitä juurikaan piittaa ja anna kovin suurta arvoa ja painoa.”

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Eija Moilanen sanoo:

   En minäkään alkaisi, kun vanhoillislestadiolaisen kanssa ulkopuolisen on helpompi keskustella ja löytää yhteistä. Silleen, että molemmilla on oma tila. Vuokko tietää varmaan poikkeuksia tästä. Perustan omat tulkintani tänne nettiin. :))

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Tom Saarikoski sanoo:

   Vesa: “Jehovan todistajista suurin osa on täysin tyytyväisiä olotilaansa ja elämäänsä uskonsa kanssa.”

   Miten suhtaudutaan Jehovan todistajaan, joka kertoo että hän ei ole ollenkaan tyytyväinen olotilaansa ja elämäänsä Jehovan todistajien uskon kanssa?

   Ilmoita asiaton kommentti
 • jorma ojala sanoo:

  Minua mielytti tuo Moilasen asiallinen mielipide. Tarkoitus on, “ettei lähteä mukaan”. Minunkaan mielestäni ei ole tarkoitus, että kristillinen rakkaus unohdetaan, sehän menee kaiken edelle. Ei ole syytä rinnastaa jehovantodistajia lestadiolaisiin. Ensiksi mainittujen kaikessa toiminnassa puhuu kova laki, rakkautta ei ole ensinkään. Kun jehovantodistaja alkaa muuttonsa kerrostalossa joulupäivän aamuna kello 6 huonekalujen kokoamisineen rappukäytävässä, puhuu se koko liikkeestä omaa kieltään. Ihanteena on lainomainen demonstraatio, ei toisen ihmisen huomioiminen. Vuokon katkerista (?) muistoista huolimatta voimme kai myöntää, että lestadiolaisuudessa on hengellisessä mielessä ollut jotain hyvääkin. He voivat heikkouksistaan huolimatta osoittaa taivaan tien, mitä jehovantodistajat eivät pysty tekemään.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Vesa Ahlfors sanoo:

  “jorma ojala: “Kun jehovantodistaja alkaa muuttonsa kerrostalossa joulupäivän aamuna kello 6 huonekalujen kokoamisineen rappukäytävässä, puhuu se koko liikkeestä omaa kieltään..”

  Kuulostaa vähän aikaiselta! Mielestäsi siis koko yhteisö kantaa vastuuta tämän yksilön ratkaisusta. 🙂 🙂 Itse kun muutin viimeksi, aloitin sen talvisena arkipäivänä suunnilleen klo 12. 🙂 🙂 voisit nyt arvoisa jorma, antaa vastapainoksi minulle vähän kehuja siitä. 🙂

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Tom Saarikoski sanoo:

   Vesa: “Jehovan todistajista suurin osa on täysin tyytyväisiä olotilaansa ja elämäänsä uskonsa kanssa.”

   Miten suhtaudutaan Jehovan todistajaan, joka kertoo että hän ei ole ollenkaan tyytyväinen olotilaansa ja elämäänsä Jehovan todistajien uskon kanssa?

   Ilmoita asiaton kommentti
 • jorma ojala sanoo:

  Kertomani yksityiskohta sopii saumattomasti jehovantodistajien tapaan elää ja ilmentää omaa filosofiaansa. Rakkaudettomuus ja tosiasioiden kieltäminen, se tulee aina esille.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • May Roth-Edelmann sanoo:

  Kyllä on vaikiata tämä elämä näiden eri uskonsuuntien kanssa. Raamatusta löytyy aina lause siihen mitä kulloinkin tarvitaan ja mistä halutaan muita moittia tai käydä väittelyä.

  Mitä kahvin ja teen juomiseen tulee, se on kiellettyä Mormoneilta, ne kun virkistävät ja virkistyneenä voi tehdä vaikka syntiä.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Tarja Aarnio sanoo:

  Hyvä kirjoitus Vuokko Ilolalta. Seurattuani vl-liikkeestä käytyä keskustelua ja nyt jehovantodistajista niin ällistyttävän samalla lailla lakihenkisiä molemmat. Harjoitettu henkinen väkivalta, jonka molemmat ryhmät aivan kylmäverisesti todistajista huolimatta kiistävät, on todella järkyttävää. Molemmilla ryhmillä näyttää olevan jonkinlainen herraseura, joka sanelee meniningin ihan oman mielensä mukaan Raamattua tulkiten. Eikä muilla ole mitään sanomista. Jotenkin olen ymmärtänyt, että nämä johtomiehet, naisia ei muutens tunnu tässä joukossa olevan, ovat laatineet jonkinlaiset omat säännöt, joita on yksinkertaisesti pakko, siis pakko noudataa. Jos et, seuraukset saat katkerasti kokea. Puhumattakaan, että haluat jättää koko kamaluuden. Kauhistuttavaa!

  Ja niin vl-liikkeen edustajat kuin jehovatkin puolustautuvat aivan samalla tavalla sanoisinko venkoillen ällistyttävän luistavasti joskaan se ei ulkopuolista vakuuta.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • jorma ojala sanoo:

  Minusta tuo Tarjan määritelmä lakihenkisyydestä ei pidä noin yleistävästi paikkaansa vanhoillislestadiolaisuuden kohdalla. Olen kuullut asiallista ja raikasta evankelista opetusta ja lukenut sellaista mm. täällä palstoilla.

  Vesa Ahlfors ilmeisesti tarkoituksella jätti edellä kertomani asian kommentoimatta. Muutto järjestettiin jouluaamuna kello 6 siitä syystä, että jehovantodistajat eivät vietä joulua.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Vuokko Ilola
  Vuokko Ilola

  Vanhoillislestadiolaisen herätysliikkeen suvanteissa, pyörteissä, myrskynsilmissä ja sen opetuksen läpivärjäyksessä rapiat nelikymppiseksi kasvanut naisimmeinen.

  Kirjoittajan kommentoiduimmat blogit