Uskon totuus.

Lähtökohtana pitää olla, että usko on uskoa, ja tieteen tulokset ovat totuutta. Mitä enemmän usko perustuu tutkijoiden tuloksiin sen luotettavampaa se on. Olen kirjoituksissani pyrkinyt pitämään lähtäkohtana tutkijoiden tuloksia sekä myös toisinaan kirkon jäsenten teologien, pappien, käsityksiä. Ole tässä ajan myötä silloin tällöin joutunut " häväistyksen " kohteeksi, josta ota nyt yhden esimerkin päivä pari sitten tapahtuneesta. Liika on liikaa.

Teologian maisteri Mika Rantanen. Hän sanoi kommenttiani ensiksi häväistyksesi uskoa kohtaan ja toisessa vinoiluksi pyhiä asioita ja totuuksia kohtaan. Tekstini oli seuraava joskin en nyt muista sanasta sanaan mutta asiasisältö oli seuraava.

Jumala ei ole kirjoittanut sanaakaan, Kaikki kirjoitukset ovat meidän ihmisten kirjoittamia.
Jeesuksen ylösnousemuksella ei ole erityistä merkitystä. Jumalat Jeesus ja Pyhä Henki ovat olleet luomassa tätä maailmankaikkeutta. Miljardeja vuosia tämän jälkeen Jeesus ilmeisesti päätti tulla planeetallemme ja jumalat keskusteluissaan päättivät tulon tapahtuvan Pyhän Hengen toimesta sikiämällä Jeesuksen nuoreen neitseelliseen tyttöön, naiseen. Jeesuksen toimina-aika oli tutkijoiden mukaan noin vuoden verran tukenaan rakastettunsa Maria Magdaleena ennen paluutaan takaisin taivaan valtakuntaan. Siis myös Pyhä Henki tuli myös Jeesuksen isäksi.

Näin.Jos Rantasen mielestä sikiäminen on häväistystä niin oikea osoite on rovasti Matias Roto. Olisi korrektia jos teologian maisteri Mika Rantanen perustelisi käsityksensä eikä vain heittäisi " herjaa ".

Lopuksi annan täyden arvostukseni Kotimaa24 toimitukselle.

60 kommenttia

 • Tarja Parkkila sanoo:

  Samuel Pihkala

  Minä en kiellä Jumalan olemassaoloa, mutta perustan ajatukseni siihen, että joku korkeampi Äly tämän maailman on luonut meille asuisijaksi ja Elämäksi täällä. Se ajatus ei ole Tooran vastainen, koska siellä siitä on maininta. ” Alussa Jumala loi taivaan ja maan. ”

  Einsteinin kerrotaan sanoneen, en tiedä pitääkö paikkansa, mutta kuitenkin….

  Että jos kaikki olisi syntynyt alkurähdyksestä, sitä voisi verrata siihen, että kirjapaino räjähtäisi ja kaikki kirjasimet putoaisivat maahan sanakirjan tarkassa järjestyksessä.

  Eli suorastaan mahdoton ajatus.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Antero Syrjänen sanoo:

   Olen ainakin viisi kertaa kysynyt lähdettä sinulta tähän Einstein tarinaan.

   Jos sille ei ole lähdettä, miksi edelleenkin viljelet sitä?

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Tarja Parkkila sanoo:

  Antero Syrjänen

  Oletko kysynyt? Missä olet kysynyt? Ja missä minä olen sitä viljellyt ?

  Tulostin kerran netistä listan, johon oli kerätty monia Eisteinin lausumia, mutta se tuolla jossakin monista mapeistani, enkä ryhdy sitä etsimään.

  En tiedä onko se hänen lausumansa, ihmisten nimissä voidaan kirjoitella mitä tahansa. Mutta jos on, niin enhän minä voi sitä omananikaan viljellä. Vaikuttaisin nimittäin viisaalta.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Tarja Parkkila sanoo:

  Antero Syrjänen

  Maailmankaikkeus/ Kosmo on järjestäytynyt kokonaisuus, eikö lause kuvaa sitä, joten se voi hyvinkin olla Einsteinin lause. Ateistina häntä on pidetty siksi, että hän ei sanonut olevansa uskonnollinen.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • kimmo wallentin sanoo:

   Vuonna 1954 Einstein kirjoitti erittäin uskontovastaisen ns. jumalakirjeensä saksalaisfilosofi Eric Gutkindille. Kirjeessä hän kuvailee uskontoa lapselliseksi taikauskoksi ja haukkuu Raamatun kokoelmaksi alkukantaisia legendoja. Einstein myös kieltää juutalaisten aseman valittuna kansana.

   Kirjeessä Einstein kirjoittaa: ”Juutalaisilla ei ole mitään erityisominaisuuksia muihin ihmisiin nähden. Minulle juutalainen uskonto on kuten kaikki muutkin: lapsellisten taikauskojen ruumiillistuma.” ”Minulle sana ”jumala” ei ole muuta kuin inhimillisen heikkouden ilmaisu ja tuote. Raamattu on kokoelma kunniallisia, mutta alkukantaisia legendoja, jotka ovat melko lapsellisia. Edes hienostuneet tulkinnat eivät voi tätä asiaa muuttaa,”

   Einstein käytti paljon uskoon ja jumalaan perustuvia vertauksia, mutta ne eivät todista hänen uskoneen mihinkään jumaliin. Nuorempana hän mainitsi, rabbi Herbert Goldsteinille uskovansa Spinozan jumalaan, joka on substanssi eli luonto. Einstein merkitsi virallisiin dokumentteihin usein olevansa uskontokuntaan kuulumaton, mutta kirjoitti olevansa juutalainen, jos uskontokunta oli pakko valita.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Antero Syrjänen sanoo:

  Miksi esität, että joku väittämä tai toteamus on jonkin henkilön esittämä, jos et tiedä varmasti, onko se hänen esittämä?

  Vastaus: koska haluat antaa tietyn vaikutelman. Fakta ei tässä kuviossa ole oleellista. Oleellista on vaikutelma, jonka haluat antaa.

  Joten: mikäli haluat jatkossa keskittyä faktaan, etsi lähde esityksellesi tai lopeta syöttämästä sanoja jonkin henkilö suuhun, jonka sanomisista et voi olla varma.

  Haluaisitko sinä, että sinun jälkeesi suuhusi laitettaisiin sanoja ja esityksiä, jotka eivät pidä paikkaansa ?

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Tarja Parkkila sanoo:

  Antero Syrjänen

  ”Mahtava sielu on usein kohdannut heikon mielen omaavan väkivaltaisen vastuksen.”

  Einstein

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Antero Syrjänen sanoo:

   Eli et ymmärrä mitä teet, kun laitat toisen suuhun sanoja, joita sieltä ei välttämättä ole tullut.

   Miten perustelet itsellesi tällaisen toiminnan? Ja haluaisitko, että sinä joutuisit samanlaisen kohtelun uhriksi??

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Pekka Veli Pesonen sanoo:

  Veljeni kyseli sitä kenen kirjoittama se tiede sitten on?

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Pekka Mäkinen sanoo:

  Tiede on tavallaan myös aikamme uskontoa, etenkin silloin jos sen katsotaan antavan parhaat vastaukset kaikkiin olemassaolon kysymyksiin. Kaikki maailmankatsomukset, myös ns. tieteellinen maailmankatsomus, perustuvat uskonvaraisiin oletuksiin. Ts. sekin on laajasti katsottuna uskontoa, aivan kuten ateismikin.

  Tieteenfilosofia kuitenkin osoittaa että ns. tieteelliset totuudet ovat aina enemmän tai vähemmän epävarmoja, eivätkä suinkaan ehdottomia totuuksia.

  Uudet tutkimukset ovat päinvastoin lähentymässä sitä maailmakuvaa mitä Raamattu ja Kristinusko edustaa. Todellisuuskäsitys on muuttumassa aineellisesta yhä henkisemmäksi. Ydinfyysikko K.V.Laurikainen kirjoitti paljon siitä miten fysiikassa determininistiset lait ovat tutkimuksen myötä jouduttu korvaamaan tilastollisilla todennäköisyyksillä. Enää ei tarvitse puhua ns. aukkojen Jumalasta. Koko todellisuuden perimmäinen olemus on suuri aukko, jonne Jumalan vaikutus voi ulottua.

  Torinon käärinliinatutkimus omalta osaltaa vahvistaa myös Raamatun tekstin luotettaviksi ja että Jeesuksen ylösnousemus on ollut todellinen tapahtuma.

  Suht uusi tieteen löytö on ns. Higgsin hiukkanen, jota jumalhiukkaseksi on myös kutsuttu, koska se on kaikkialla. Tämä sopii myös mainiosti Jumala-oletukseen.

  Monet tiedemiehet pitävät maailman perustana informaatiota, eikä ainetta, kuten on aiemmin oletettu. Ei ole vaikea johtaa ajatusta Jumalasta informaation antajana.

  Aivotutkimuksissa havaittu että ihmisen tietoisuus (sielu/henki) voi olla olemassa aivoista riippumatta. Eräs esimerkki: Sokeana syntynyt saattoi nähdä aivan tarkasti asioita ympärillään, kun hän aivot toimimattomina oli irti ruumiistaan katsellen tapahtumia ylhäältäpäin. Kun hän palasi henkiin, hän oli edelleen sokea. Tämäkin uusi tutkimusalue tukee vahvasti ajatusta siitä, että kuolema ei ole piste, vaan kaksoispiste. Ts. elämä jatkuu kuoleman jälkeen, aivan kuten Raamattu on sen myös ilmoittanut.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • ismo malinen sanoo:

  Pekka Mäkinen kiitos edellisestä, juurikin näin. On myös tutkittu tieteellisesti, että maailmankaikkeus värähtelee kaikkein aikaa, eli mitään staattista ei ole olemassa. Tuo värähtely taas tarkoittaa konkreettisesti sitä, että koko kaikkeus on hiukkas tasoilla yhteydessä toisiinsa. Eli on teoriassa mahdollista, että Jumala on elolliseen Ihmiseen yhteydessä kosmoksessa tietyn järjestyksen mukaan. Jumala siis kuulee meitä, kun rukoilemme.

  Harva ymmärtää mitä todella tapahtuu, kun soitamme ilmoijen halki toiselle puolelle maapalloa. Tai miten ”informaatio” kulkee perimässä sukupolvelta toiselle. Mitä kieli on ja mistä tulee ymmärrys? Kuinka voisi ihminen elää pelkän sattuman varassa lähes sata vuotiaaksi? Todellisuus on ihmeellistä ja ilman kaiken ylläpitäjää teoriassa mahdotonta. Meitä ei pitäisi olla olemassa todennäköisyyden mukaan.

  Olemme kaikkinensa aika oudossa paikassa… Yhdellä pallolla avaruudessa. Olemme siis avaruusolioita koska elämme avaruudessa, pallolla jossa on vain 2 km ilmakerros elämän muotomme suojana.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Seppo Heinola sanoo:

   ”….On myös tutkittu tieteellisesti, että maailmankaikkeus värähtelee kaikkein aikaa, eli mitään staattista ei ole olemassa.”

   Tesofinessa kirjalisuudessa todetiin tämä kaiken värähteleminen jo 1800-luvulla ja mainittiin vielä, että atomi on loppumattomiin jakautuva. Teosofit olivat rajusti edellä aikaansa.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Mika Rantanen sanoo:

  Miten surullinen marraskuu olisikaan, jollei meillä olisi tietoa keväästä! Valitut Palat

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Erkko Järvinen sanoo:

  Reino: Joh.3:16 Sillä niin on Jumala maailmaa rakastanut, että hän antoi ainutsyntyisen Poikansa, ettei yksikään, joka häneen uskoo, joutuisi kadotukseen, vaan hänellä olisi iankaikkinen elämä.

  Lue kokonaan seuraava Raamatun kohta: Joh.14:1–14. ” Jeesus on tie totuus ja elämä”. 1) Älköön teidän sydämenne olko levoton. Uskokaa Jumalaan, uskokaa myös minuun. 2) Minun isäni kodissa on monta huonetta. Ellei niin olisi, sanoisiko te ille, että menen valmistamaan teille valmistamaan teille sijaa? 3) Vaikka minä menenkin valmistamaan teille sijaa, tulen takaisi ja otan teidät luokseni, että tekin olisitte siellä, missä Minä olen. Lue Raamatusta seuraavat jakeet (4–14).

  Kun päätät lukea Raamattua rukouksessa ja ajatuksella, niin sielun vihollinen väistyy saarnaamasta totuuden vastaista oppia. Pyydä rukouksessasi, että Herra Jeesus avaa ymmärryksen lukemaasi, niin saat kokea pelastavaa sanaa. Jeesus haluaa, että jokainen pelastuisi kadotukselta ja ottaisi vastaan Hänet omakohtaisena Vapahtajanamme, syntien anteeksi saannin kautta.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Reino Suni

  Uskon rehelliseen ja realistiseen Jeesuksen sanomaan. Kirjoitin kirjan " Kristinuskon kirja " 2010, josta käsitykseni ovat huomattavasti tarkentuneet perustan ollessa sama. Minusta saatietoa Googlesta haulla " Reino Suni ", josta osoite muuttunut ja yritykseni lopetettu. Koulutukseltani Ekonomi ja minua voi lähestyä e-mailin kymp.net kautta. Elämäni hallinnassani aktiivisen liikuntaharrastuksen myötä mutta yksinelo ei sovi minun mentaliteettiin etenkään kun lapset perheineen asuvat muualla.

  Kirjoittajan viimeisimmät blogit

  Kirjoittajan luetuimmat blogit

  Kirjoittajan kommentoiduimmat blogit