Uskon kesä, kesän usko

Mitä tuo mieleesi sana: Kesä! Kesäloma, joka ei ole muille merkityksellinen kuin niille, joilla on vielä työtä. Kesätyö on tärkeä opiskelijoille ja muille nuorille, jotka tarvitsevat omaa rahaa tai haluavat muuten oppia työelämän lainalaisuuksia. Kesäterassit, joissa voi istua ja ryypätä ihan kunniallisesti ja laillisesti. Kesäkahviloita ja kioskeja syntyy paikkoihin, joissa oletetaan rahan käyvän pyydykseen. Vai olisiko se yleisönpalvelua ilman omavoiton pyyntöä? Kesäkalusteet,joita myydään hurmoksellisella mentaliteetilla noin kuukausi puolitoista, sen jälkeen alkaa ulosheitto, vaikka nehän ovat jo ulkona. Kesällä pitää hankkia kesäpaitaa, kesähousua ja kesäkenkää, kesähattua ja rusketusraidat ovat tärkeät, että näkyy jotain missä on aikaa vietetty. Niin ja kesämökki. Sinne mennään mukavuuksia pakoon joskus jopa palelemaan.

Kun ihmisellä on energiaa kuluttava ruppi, niin sitä pitää tankata myös. Auton me tankkaamme ohjekirjan mukaisella appeella kiltisti, mutta miten on vatsas laita? Meistä monet yksipyolistavat ruokavalionsa. Siihen on tietysti hyvä syy. Kun maksamme rilliromppeista satasia ja makkarat on niin mahottoman hyviä, niin pääasiallinen kesämaku suussamme on sinappi. Kyllähän paljon muustakin puhutaan, mutta kuka todellisuudessa tykkää mustaksi paahtuneesta tomaatista? Kun meissä on muutakin kuin ruokaa tarvitseva suolisto, niin joudumme miettimään, miten kesänajan kuluttaisimme mahdollisimman hyvin. Kyllähän sitä on huvipuistoa ja seikkalipuistoa, festivaalia, taidenäyttelyä ja kesäteatteria. Ihmiset tykkäävät mennä sijoittamaan rahansa laitteisiin, jotka kääntävät sisäkalut nurin ja pelottaa ihan hirveesti. Kun kierros on tehty, rahat on loppu, mutta onhan kännyssä tuhannen tikikuvaa, joita kukaan ei halua nähdä.

Ihmisessä on vielä yksi puoli ja se on sielussa asuva henki, joka kaipaa päästä vaikuttamaan ihmisen elämään. Joka pyytää ihmistä menemään sanankuuloon. Pyytää lukemaan Raamattua ja elämään ahkeraa rukouselämää. Aina kevään tullen alkaa hengelliset yt-neuvottelut ja suuri osa toiminnasta pakkolomautetaan. Koska toimijat ovat toimihenkilöitä ja tarvitsevat lomansa, koska laki niin määrää. Eikä oikeastaan mitään asiaa voida sallia maallikkojen hoidettavaksi. Jos jotain tapahtuu niin kaiken sen tekee pappi tai pastori, poikkeustapuksessa diakoni, ne mokatkin ja munaukset. Miten on sielus laita? Täyttyykö kaipauksesi maailmanpyörässä tyydyttävästi tai risteilyn seisovassa pöydässä? No, onhan kaikilla omat kesäjuhlansa, totta sekin, mutta vain viikonvaihteen mittaisena. Pystytkö tankkaamaan kuukauden annoksen ruokapöydässä. Sinun sielusi pitää tyytyä siihen! No onhan tiekirkot! On, on, mutta onko siinä kyllin, että istut hiljaisessa kirkossa vartin ja olet henkeä täynnä, vai onko niin, että jumalanpalveluksenkin pitäisi olla hiljainen, ettei äänet häiritsisi. Vai pitääko sinun sielusi saada sellaista rynkytystä ja savunhajua ja tanssivia kaapuja savun seassa? Näitä kaikkia on saatavilla muualla ja ehkä vielä ammattimaisemmin toteutettuna. Muutamia paikkoja on, joissa ohjelma jatkuu koko kesän, mutta kasvaako niissä kävijämäärät kesän aikana? Tietääkö kukaan?

Miten on siis sielus laita? Onko uskosi nykyaikaisesti ilmaistuna 24/7 hommaa? Vihiliäinen ilmaisu, niinkuin joku tekisi jotain tuolla intensiteetillä. Hengittää ja sydän lyö, mutta sitä säännöstelee autonominen hermosto. Onko uskosi autonomista eli automaattista, että menet nukkumaan uskovana ja heräät uskovana? Meille tarjotaan kaikenlaista kiihkeästi ja antaumuksella, mutta jokainen haluaa meistä jotain, joku haluaa rahamme, joku haluaa aikamme ja joku haluaa sielumme! Kannattaa laskea kulutusta annanko itseni Jeesukselle vai tälle maailmalle?? Israelin kansalle sanottiin: Minä panen tänään eteesi elämän ja kuoleman, siunauksen ja kirouksen! Valitse elämä ja siunaus!

Lahtinen Lauri
Lahtinen Laurihttps://laurileevi.wordpress.com/,%20Lauri%20Leevi%20Mikael%20Lahtinen%20youtube.com
Olen eläkkeellä sotilasammatista. Vanhemmiten ovat hengelliset asiat tulleet tärkeiksi. Olen tuottanut päivänsanakirjan: Muruja Herran pöydästä. Agape-kodin pastorina tuotan joka torstai klo 12.00 noin puolentunnin live-lähetyksen, Kun corona esti kokoontumisen...Olen jatkanut torstai juttuja otsikolla. Torstaihartaus.