Uskomatonta mutta totta

Vaikka Donald Trumpin presidenttikausi on ollut jatkuvia odottamattomia ja omituisia tapahtumia, oli loppiaisilta (Suomen aikaa) tänä vuonna täysin odottamaton ja uskomaton. Maailman vanhimman demokratian kansanedustuslaitoksen rakennukseen tunkeuduttiin poliittisella tarkoituksella haitata kongressin työtä ja estää vaalituloksen toimeenpano.

Maailma sai viettää erilaisen loppiaisen, jolloin kristikunta perinteisesti muistaa idän tietäjien tai kuninkaiden matkaa Betlehemiin.

Trumpin kausi huipentui loppiaisen tapahtumiin, joita sai seurata suorana lähetyksenä myös Suomessa Ylen Areenassa. Capitol-kukkulan tapahtumia edelsi presidentin puhe kannattajilleen Valkoisen talon puistossa. Tunteikas ja teatraalinen puhe, josta tuli mieleen karismaattiset agitaattorit tai herätyspuhujat, päättyi kehotukseen lähteä kohti Capitolia ja kongressia.

Se oli vähän kuin ”lähtekäämme Jerusalemiin”, mutta kaikella kunnioituksella kristinuskon historiaa kohtaan. Vertauskohtana väkijoukon voimasta saattoi tulla mieleen myös ristiinnaulitse-huudot 2000 vuoden takaa. Nyt tehtyä loppiaisen matkaa Washingtonissa tuskin muistellaan kovin viisaana.

****

Väkijoukon ryntäys kongressin tiloihin oli minusta kapina tai jopa vallankaappausyritys. Jos väki olisi rynnännyt sinne omin päin, sitä voisi pitää vain mellakkana ja väkivaltaisena mielenosoituksena.

Kaappausyrityksen siitä teki se, että presidentti oli kutsunut kannattajansa Washingtoniin ja kehotti tai jopa kiihotti väkijoukon toimintaan ennen hyökkäystä. Hän näytti heille suunnan ja tavoitteen sekä marssi henkisesti joukon kärjessä. Tuon saattoi nähdä suorassa tv-lähetyksessä. Presidentti ikään kuin maalitti väkijoukolle kongressin.

Lisäksi presidentti lehtitietojen mukaan oli aikaisemmin vaatinut senaatin puheenjohtajana toimivaa varapresidentti Mike Penceä huolehtimaan vaalituloksen kumoamisesta. Lisäksi hän oli painostanut vaaliviranomaisia vaalitulosten mitätöimiseen. Varapresidentti Pence ja moni muu viranomainen piti lopulta kiinni lain mukaisesta toiminnasta, eivätkä alistuneet vaikuttamisyrityksille.

Tapahtumia voi luonnehtia monella tavalla: häikäilemätön yritys pysyä vallassa, syrjäyttää lailliset muodot sekä kumota demokratia. Toki pitää nähdä ne yhteiskunnalliset ongelmatkin, jotka saivat väkijoukon liikkeelle. Tuloksena oli myös viiden ihmisen kuolema.

****

Loppiaisen tapahtumat olivat looginen jatko, jota osattiin kyllä ennakoida yhtenä mahdollisuutena, mutta jonka ei uskottu silti voivan tapahtua.

Tästä kirjaan kymmenen johtopäätöstä: 1) Toistuvilla valheellisillakin puheilla voidaan vaikuttaa ihmisiin. 2) Salaliittoteoriat kiehtovat osaa ihmisistä ja he pitävät niitä totena. 3) Trumpin aikana suhtautuminen totuuteen on muuttunut. Vrt. meemit alempana. 

4) Sananvapauden nimissä voidaan vaikuttaa myös käytännön tekoihin. Puheet eivät ole vain puheita, vaan niitä voi seurata yksilöiden tai joukkojen fyysistä väkivaltaa.

5) Sosiaalisessa mediassa meemit eli mallit leviävät hämmästyttävän nopeasti ja johtavat mallioppimiseen. Poliitikot ja muutkin ihmiset kuvittelevan somen olevan todellisuudesta erillisen saarekkeen, jossa voi toimia miten vaan, eikä se vaikuta todellisuudessa. Näin ei kuitenkaan ole, vaan somehölmöilytkin vaikuttavat oikeasti.
Tästä oli pe 8.1. Hesarissa Jussi Pullisen kirjoitus. Pöllänen varoittaa poliitikkoja tai ihmisiä ylipäätään ajamasta kaksilla rattailla. ”Sosiaalisen median toiminta on aivan yhtä totta – ellei todellisempaa – kuin se, jota poliitikot yrittävät vallan käytävillä pitää pystyssä”, kirjoittaa somea tutkinut Pullinen.

6) Demokratiaa voidaan uhata, joten siitä on pidettävä huolta. 7) Vallan kolmijako on nerokas periaate: lakien säätäminen, niiden toimeenpano ja tuomiovalta on pidettävä erillään. Monet yrittävät niitä sekoittaa.

8) Lisäisin siihen vielä neljännen vallan, vapaan lehdistön, jota ilman nuo muut ”vallat” voisivat sopivien tahojen ollessa vallassa toimia ilman kontrollia.

9) Nuo uhat on nähty Euroopassakin ja kannattaa pitää silmät auki myös Suomessa.

10) Yksi johtopäätös on sekin, että Yhdysvalloissakin lopulta järjestelmä toimi. ”Instituutiot” ja ”konstituutiot” osoittivat voimansa ja yksilöt tekivät tosi paikan tulleen tärkeitä ja rohkeita ratkaisuja laillisuuden puolesta.

8 kommenttia

 • Kari-Matti Laaksonen sanoo:

  Vallankaappausyritys, joka samalla oli parodia. Tekijät keskittyivät ottamaan selfietä ja laatimaan omaa vlogia. Kärjistetysti: punavihreä intersektionaalinen feminismi(”amen”/”awomen”, metoo, blm-liike jne) vs Qanon ja äärioikeistolaiset hörhöt.

  Itsellä vahva luottamus, että Yhdysvaltain, joka lienee maailman vanhin demokratia, instituutiot kestävät. Ehkä lopulta vaarallisin ja kauaskantoisin ilmiö sittenkin on yritysten itselleen ottama valta rajoittaa sananvapautta, esim. Twitter-tilien ja Facebookin sulkemiset jne.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Seppo Heinola sanoo:

   Uskomattoman läpinäkyvä trumpismi ja yritys kääntää huomio aivan pois olenaisesta. Vai onko Laaksonen tosiaan sitä mieltä että sananvapauteen kuuluu oikeus oksentaa esim. facebookeen mitä vain yllytyksiä, valheita ja törkeyksiä?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Seija Rantanen sanoo:

   Taas kerran kysyn: saako K24 alustalla julkaista mitä hyvänsä?

   Eivätkö mitkään journalistin ohjeet koske tätä palstaa (https://www.jsn.fi/journalistin_ohjeet/)?

   ” Kärjistetysti: punavihreä intersektionaalinen feminismi(“amen”/”awomen”, metoo, blm-liike jne) vs Qanon ja äärioikeistolaiset hörhöt.”

   Onko ihan pakko levittää tätä vastakkainasettelua, tätä vihanlietsontaa, jolla ei ole mitään kristillisiä tarkoitusperiä, tätä pahuutta, joka ihan oikeasti saattaa syöstä meidät kristityt mitä syvimpään ahdinkoon, onko ihan pakko K24:n toimia tämän vihan välityskanavana?

   Tämä ei ole vain mielipide, tämä on hätähuuto.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Kosti Vasumäki sanoo:

   Kamala Harris on lisännyt twitter-tiliinsä she/her. ”Nämä pronominit ilmestyivät hiljattain Kamala Harrisin sosiaalisen median profiileihin, jota moni on ihmetellyt.” (IS)

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Hieno kirjoitus, kiitos! Itse kirjoitin samaa heti Capitolin ja kongressin valtauksen tapahduttua.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Antero Syrjänen sanoo:

  Markku Jalava: ”Vaikka Donald Trumpin presidenttikausi on ollut jatkuvia odottamattomia ja omituisia tapahtumia, oli loppiaisilta (Suomen aikaa) tänä vuonna täysin odottamaton ja uskomaton.”

  Ei se mitään odottamatonta tai uskomatonta ollut. Trumpista on varoiteltu alusta asti.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Markku Jalava sanoo:

   Kyllä, kyllä, mutta kuinka moni uskoi hänen ja kannattajiensa menevän näin pitkälle? En minä ainakaan. Mellakoita kyllä pidin todennäköisinä eri kaupungeissa, mutta että mennään ja päästään sisään kongressiin ja ajetaan kansanedustajat pois…. Uutta oli sekin, että tapahtumia saattoi seurata suorana striiminä Suomessa.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Markku Jalava

  Olen kirkosta, historiasta, kulttuurista ja yhteiskunnasta (muun muassa) kiinnostunut toimittaja-viestintäpäällikkö. Virasta irti, mutta luottamustehtävissä jatkan innolla, ja kirjoittamista. Olen kirkkovaltuutettu Nurmijärven seurakunnassa ja kirkolliskokouksen jäsen. Kokemusta on suntionkin tehtävästä.