Usko ja hyödyllisyys

Itsekäs hyödyn tavoittelu ei ole kristillinen hyve. Hyvä kristitty antaa omastaan ja palvelee toisia epäitsekkäästi, koska Jeesus on tästä esimerkkinä. Jeesus antoi itsensä kokonaan meidän puolestamme.

Hyötynäkökulma tai oman hyödyn tavoittelu ei siis ole kristillistä, mutta juuri tästä syystä kristinusko on varsin hyödyllistä. Palvelemiseen ja epäitsekkyyteen liittyvän hyödyllisyyden ymmärrämme jokainen. Jokainen on meistä joskus pieni vauva ja useimmista meistä tulee aikaan myös heikkoja vanhuksia. Tarvitsemme apua ja palvelua.

Oivallammeko, että kaikki länsimaisen kehityksen jalot saavutukset nojaavat kristinuskoon, ja syvimmiltään siihen esikuvaan ja sanomaan, miten Jumala rakastaa meitä ensin, kun Hän laskeutuu alas ja likaa kätensä ihmisten maailmassa?  (Ja vielä enemmän kuin likaa, antaa myös lävistää kätensä!) Näin murtuu älylliseen eriseuraansa linnoittautuneiden Kreikan viisaiden valta, joka halveksii ainetta ja ruumiillisuutta.

Kristinusko ei tuonut mukanaan vain syvempää ihmisarvoa. Se edisti myös yhteistä hyvää ja meidän kaikkien hyötyä.

Kirjoittaja

Manu Ryösö

Olen pastori, joka haluaa sitoutua Pyhään Raamattuun ja sen perustalle rakentuvaan luterilaiseen tunnustukseen. [Kuva Nasaretin kadulta Israelista]