"Usko Herraan Jeesukseen, niin pelastut"

Raamattu lupaa melkoisesti sellaiselle, joka uskoo Jeesukseen Kristukseen. Pienoisevankeliumiksi kutsuttu Joh3: 16 sanoo asian näin: ”Jumala on rakastanut maailmaa niin paljon, että antoi ainoan Poikansa, jottei yksikään, joka häneen uskoo, joutuisi kadotukseen, vaan saisi iankaikkisen elämän.”

Iankaikkinen elämä on mahdollista niille, jotka ”uskovat häneen”, eli siis Vapahtajaamme. Erimielisyyttä taitaa olla kuitenkin siitä, mitä Raamatussa tarkoitetaan sanalla ”usko”. Ilmeisesti kukaan ei ymmärrä uskoa Jeesukseen pelkästään uskona hänen historiallisuuteensa. Se, että uskoo nasaretilaisen puusepän kulkeneen kerran maapallolla, ei takaa ikuista elämää kai kenenkään tulkinnoissa? Toisaalta: taitavat harvassa olla nekin, jotka edellyttävät uskolta täydellisyyttä ja uskojalta synnittömyyttä ja virheettömyyttä.

Mitä Raamattu sitten opettaa tuosta oikeasta uskosta Lunastajaamme?

Jo tuossa Johanneksen 3. luvussa esitetään pelastavaa laatua olevalle uskolle liitännäinen: ”Sillä, joka uskoo Poikaan, on ikuinen elämä, mutta joka ei tottele Poikaa, se ei pääse näkemään elämää, vaan Jumalan viha pysyy hänen yllään.”(jae 36) Ajatus on pitkälti se sama kuin mitä Jaakobin kirje opettaa: ”Veljet, mitä hyötyä siitä on, jos joku sanoo uskovansa mutta häneltä puuttuvat teot? Ei kai usko silloin voi pelastaa häntä?”(Jaak2:14)

Meitä kaikkia Raamattuun luottavia puhuttelee voimakkaasti Matteuksen kirjaaman Vuorisaarnan lopussa oleva Jeesuksen tulevaisuusvisio. Herramme luo tulee ”sinä päivänä” sellaisia, joilla usko Jumalan Poikaan on ollut mitä ilmeisintä, ainakin omasta mielestään: ”Herra, Herra! Sinun nimessäsihän me profetoimme, sinun nimessäsi me karkotimme pahoja henkiä ja sinun nimessäsi teimme monia voimatekoja”. (Mat7:21.22)

Jeesus ei kommentissaan kiistä hänen nimessään tehtyjä sinänsä. Niiden laatu ei tunnu Vapahtajaamme kiehtovan: ”En tunne teitä. Menkää pois minun luotani, vääryydentekijät!” (”laittomuuden tekijät”/KR38)

Englanninkieliset käännökset (KR38 tavoin) käyttävät tässä ilmausta ”I never knew you”. Jeesuksen nimessä tehdyt ”uskon teot” eivät siis aina tuo mukanaan ikuista elämää vaan saavat aikaan repliikin: ”Menkää pois minun luotani”. Mikähän tuossa uskossa meni pieleen?

Toisaalla Kristus osoittaa, mitä hänen seuraajiensa usko saa heidät toimimaan: "Totisesti, totisesti: joka uskoo minuun, on tekevä sellaisia tekoja kuin minä teen, ja vielä suurempiakin.”(Joh14:12)

Kristus herätti jopa kuolleita, siihen suuntaan ei ilmeisesti voi enää mennä ”suuremmaksi”. Viittaisikohan tuo Jeesuksen maapallolta poistumisrepliikkiin ”Olette todistajiani maan ääriin saakka”?(Apt1:8) Jeesus saarnasi vain Lähi-Idän pienellä alueella, Paavalista eteenpäin on sitten edetty kohti globaalia ”hyvän uutisen” kaiuttamista Kristuksesta ja hänen kuninkuutensa siunauksista.

Usko Jeesukseen Kristukseen on siis ikuisen elämän avain, mutta mistä tuo usko tulee? ”Usko syntyy kuulemisesta, mutta kuulemisen synnyttää Kristuksen sana,” vastaa Raamattu tuohon kysymykseen. Itse asiassa kenelläkään ei Ison Kirjan mukaan voi olla uskoa ilman opetusta. Pari esimerkkiä ensimmäisten kristittyjen ajoilta.

Beroiassa asuneista juutalaisista sanotaan, että he ”olivat avarakatseisempia kuin Tessalonikassa. He ottivat sanan halukkaasti vastaan ja tutkivat päivittäin kirjoituksista, pitikö kaikki paikkansa.” Ja niinpä: ”Monet heistä tulivatkin uskoon, samoin useat arvossa pidetyt kreikkalaiset naiset ja miehet.”(Apt17:11,12)

Raamatun edellisessä luvussa kerrotaan vanginvartijasta, jolle Paavali ja Silas lupasivat Jeesuksen sanojen mukaisesti: "Usko Herraan Jeesukseen, niin pelastut, sinä ja sinun perhekuntasi."(Apt16:31) Tarvitsiko vanginvartijan hänelle erittäin kriittisessä tilanteessa nyt vain todeta: ”Uskonhan minä”? Jatko kertoo, että opetusta tarvittiin: ”He puhuivat sitten Herran sanaa hänelle ja koko talonväelle”... ja hänet ja hänen perhekuntansa kastettiin heti.”(Apt16:32,33)

Mutta puhuttaessa uskosta Jeesukseen, on otettava vielä huomioon eräs miljardiluokan näkökulma: Entä ne, jotka ovat kuolleet ilman minkäänlaista informaatiota maapallolla vierailleesta Kaikkivaltiaan Pojasta? Raamatun Roomalaiskirjekin kysyy: ”Kuinka he voivat uskoa siihen, josta eivät ole kuulleet? Kuinka he voivat kuulla, ellei kukaan julista”(Ro10:14) Ja jos ei ole uskoa Jeesukseen, miten on pelastumisen laita? Mitä sinä ajattelet?

Jeesus kohtasi maanpäällisen elämänsä loppumetreillä miehen, joka oli tehnyt ilmeisen paljon pahaa elämänsä aikana. Hän sai Jeesukselta lupauksen: ”olet kanssani paratiisissa”. Vaikka nyt ei suoranaisesti ikuista elämää luvattukaan, ryövärin katumus ja usko Jeesukseen oli ilmeinen. Uskoa edeltävät oppitunnit Jeesus piti varsin vaikeissa olosuhteissa Golgatalla, kovin syvällisiin asioihin siinä ei ehtinyt pureutua.

Olisiko paras pakoilla Raamatussa esitettyä uskon tuomaa vastuuta, jos kerran Kristuksen kuolintoverin tavoin voi saada tulevaisuuslupauksen vain hiukan ennen nykyelämän päättymistä?

Niin, ja mikä on niiden miljardien kohtalo, jotka ovat eläneet ja elävät tänäkin päivänä ilman, että kukaan heille Jeesuksen askelmerkkejä neuvoo? Kadotukseen vai ikuiseen elämään nämä tietämättömät? Oletko sinä löytänyt Raamatusta vastausta?

 

 

385 kommenttia

 • Sami Paajanen sanoo:

  Rauli,

  Vielä nopeasti niistä ihmisistä jotka eivät ole kuulleet evankeliumia. a) perisynti on itsessään kadottava ( Rm 1-2) b) Pietarin kirje näyttäisi viittaavan, että ihmisellä on mahdollisuus kuoleman jälkeekin. c) Jla on on oikeuden mukainen, tuomitessaan ikuiseen kärsimykseen ja ikuiseen iloon.

  Vt:n aika ihmiset tosin kuulivat hyvän sanoman, vaikka Jehovan todistaja järjestöä ei ollut.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Rauli Toivonen sanoo:

   Kirjoitat Sami meidän teemaamme liittyen uskosta ja liihen liittyvästä pelastuksesta, että ”Pietarin kirje näyttäisi viittaavan, että ihmisellä on mahdollisuus kuoleman jälkeekin. ”

   Mihin tuo mahdollisuus mielestäsi perustuu?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Sami Paajanen sanoo:

   Rauli,

   Tässä on minulla mielessä 1 Piet 3:18-22. Tässä on tietysti olemassa erilaisia selitysvaihtoehtoja. Julistiko Jeesus kuolemansa jälkeen tuomiota vai evankeliumia, vai sekä että? Joka tapauksessa täällä ajassa kuolleille julistettiin;

   ” Sillä sitä varten kuolleillekin on julistettu evankeliumi, että he tosin olisivat tuomitut lihassa niinkuin ihmiset, mutta että heillä hengessä olisi elämä, niinkuin Jumala elää.” ( Piet 4:6).

   Jeesus meni jumalaihmisenä saarnaamaan Nooan aikalaisille voittoansa.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Rauli Toivonen sanoo:

   Niin, kovasti on epävarmaa tuo evankeliumin kuunteleminen ja uskon saaminen kuoleman jälkeen. Toki ylösnousemus kyllä on olemassa, kuten me molemmat varmasti uskomme.

   Oletko Sami ottanut huomioon sen, että tuossa Pietarin kirjeen kohdassa puhutaan hengellisesti kuolleille julistamisesta? Siihen samaan tapaan kuin mitä esimerkiksi Efesolaiskirje meille opettaa ”kuolleiden” uskoon tulosta: ”Jumala on tehnyt eläviksi teidät, jotka olitte kuolleita rikkomustenne ja syntienne tähden.”(Ef2:1)

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Sami Paajanen sanoo:

   Rauli,

   Voimme kysyä Pietarin kirjeen kohdalla joitakin kysymyksiä:

   Seuraavat kysymykset vaativat vastausta:

   1) Minne Jeesus meni?

   Matt. 11:23 mukaan tuonelaan, eli sinne sinne missä epävanhurskaat henget laskeutuvat, kuten Jeesuksen moittiman Kapernaumin asukkaat. Tämän mukaisesti ja juuri 1 Piet 3:n perusteella me uskontunnustuksessakin sanomme ”astui alas tuonelaan”.

   2) Milloin meni tuonelaan? Pietarin kirjeen mukaan silloin, kun hänet oli surmattu lihassa, mutta tehty eläväksi hengessä. Elävä ja voimallinen Herra meni siis jo ennen ylösnousemustaan eläväksi tehtynä saarnaamaan tuonelaan.

   3) Mitä hän saarnasi? On luontevaa tulkita tämä viittaus asiayhteydessään. Pietari on tässä esittelemässä laajasti evankeliumia ja syntien anteeksiantamisen perusteita Jeesuksen uhrikuolemassa ja siitä voidaan päätellä, että Jeesus saarnasi tuonelassa evankeliumia.

   4) Keille hän saarnasi?

   ”Niille, jotka muinoin eivät totelleet Jumalaa kun hän Nooan päivinä kärsivällisesti odotti sen ajan, kun arkkia rakennettiin.” Nooa oli uskon ja vanhurskauden vertauskuva, hänen sukupolvensa epäuskon ja turmeltuneisuuden. Jumala antoi tuolle sukupolvelle kärsivällisesti 120 vuotta aikaa kääntyä, mutta tämä oli lopulta turhaa. Heille siis Jeesus julisti sanomansa tuonelassa käydessään.. Emme kuitenkaan saa tietää, miten kuulijat suhtautuivat kuulemaansa.

   Miten paljon tästä erikoisesta ja poikkeuksellisesta raamatunkohdasta voidaan tehdä laajempia johtopäätöksiä, on kysymys, joka on askarruttanut monia. Miten paljon tämän perusteella voidaan päätellä Jumalan tavasta suhtautua niihin, jotka eivät ole kuulleet evankeliumia? Nooan sukupolvi sai aikanaan kyllä kuulla kutsun kääntyä, muttei vielä evankeliumia. Jumalalalla on lupa tehdä poikkeuksia ja hän voi tehdä niin kaikkein kurjimman ja suurimman syntisen maineessa olleen sukupolven kohdalla.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Jaakko Ahvenainen sanoo:

  Pahoittelen kömpelyyttäni vastauksen suhteen, mutta sen ymmärryksen mukaan, minkä tällä hetkellä omaan, usko on Jumalan lahja. Tämän lahjan, uskon Jeesukseen, ”myötäjäisinä” seuraa uudestisyntyminen. Yhtä vähän kuin uskoon voidaan ketään pakottaa, yhtä vähän voidaan uudestisyntymistä keneltäkään vaatia.

  Tähän liittyy läheisesti käsite ”mielenmuutos”, täyskäännös suhteessa aikaisempaan elämään (puhun nyt ennen muuta aikuisista ihmisistä). Kenties voisimme puhua prosessista, minkä Pyhä Henki ihmisessä vaikuttaa yhdessä Jumalan sanan ja kasteen kautta.

  Markuksen lähetyskäskyn mukaan: ”Ja hän (Jeesus) sanoi heille: ’Menkää kaikkeen maailmaan ja saarnatkaa evankeliumia kaikille luoduille. Joka uskoo ja kastetaan, se pelastuu; mutta joka ei usko, se tuomitaan kadotukseen.’.” (Mk. 16:15,16 KR38).

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Jaakko Ahvenainen sanoo:

  Ailalle, koskien vastaustaan Ariusta koskevaan kommenttiini tokaisustaan: ”Ei tainnut kuitenkaan pitää Jeesusta ylienkeli Mikaelina?”

  No ei. Oli sentään lukutaitoinen henkilö. 🙂

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Sami Paajanen sanoo:

  Rauli efesolaiskirjeen, konteksti koskee eläviä, ei ruummiillisesti kuolleita, kuten 1 Pietarin kirjeen kohdat.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Rauli Toivonen sanoo:

   Näinhän se Pietarin kirjeen kohta menee: ”Mutta he joutuvat tekemään tilin hänelle, joka on valmiina tuomitsemaan elävät ja kuolleet. Sitä varten niillekin, jotka ovat kuolleet, on julistettu evankeliumi, että he eläisivät hengessä, niin kuin Jumala elää, vaikka ruumiissaan ovat saaneet saman tuomion kuin kaikki ihmiset.”(1.Piet4:5,6)

   Huomaat varmaankin, että tuossa ensimmäisessä lauseessa on kyseessä todellakin kirjaimellisesti kuolleet. Seuraava lause sisältää sitten pykälää syvällisemman ajatuksen: usko saa ihmisen ”elämään hengessä”, vaikka kulkeekin kohti hautaa. Tätähän tarkoittaa ilmaus ”ruumiissaan on saanut saman tuomion kuin kaikki ihmiset.”

   Kyllähän evankeliumin julistaminen on kovasti jälkijunassa, jos se kuolleille saarnataan. Tässä ei edes puhuta mitään tulevaisuuden ylösnousemuksesta, koska aikamuoto on menneessä muodosssa ”on saarnattu”.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Sami Paajanen sanoo:

   Rauli,

   ”Sitä varten niille, jotka ovat kuolleet on julistettu evankeliumi”. Esimerkiksi ruotsalainen käännös tulkitsee kohtaa niin, että kyse on niistä jotka ovat nyt kuolleita (sana nyt on lisätty käännökseen).

   Tämän tulkinnan mukaan kyse olisi siis kristityiksi kääntyneistä, jotka ovat jo kuolleet. Tämä on kuitenkin niin itsestään selvä ajatus, että tuskin käy mistään perustelusta tässä yhteydessä. Ei auta muu, kun ottaa teksti vakavasti ja tulkita se edellisen luvun yhteydessä. Sen mukaan Nooan sukupolvi sai tuonelassa kuulla evankeliumin. Nyt puhutaan kuolleista yleisemminkin. Tämän mukaan Jumalalla on tapansa ja keinonsa kuuluttaa evankeliumi niille, jotka eivät sitä eläessään ole kuulleet. Tämän työn voimme huoletta jättää Jumalan hoidettavaksi. Siksi Pietarikaan ei kerro, millaisiin tuloksiin julistaminen johti. Syy on yksinkertainen: Pietari ei tiedä sitä. Meille on uskottu tehtävä julistaa evankeliumi kaikkeen maailmaan emmekä senkään tuloksista tiedä. Sen tietää vain Jumala.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Marjaana Järvinen sanoo:

  Rauli -> ”Uskosta käytävässä keskustelussa ei ehkä tarvita ihan noin montaa vuosilukua ja numeroa.”

  Koska et voi olla Jehovan todistaja ilman uskoa Vartiotorni-seuran numerologiaan, numerot ja vuosiluvut liittyvät aivan erityisen oleellisesti myös blogisi aiheeseen. Mielestäni se, että vähättelet asiaa, ei ole ihan rehellistä.

  Rauli -> ”Koska en ole sinua Jaakko ennen Kotimaa24-sivustolla kohdannut, herää mielessäni epäily, että tulet sellaisten sivustojen piiristä, jossa copypastaus on erityisessä cunniassa. Ota huomioon, että tämä sivusto on varmaankin niitä korkeatyasoisimpia, jonka omalla äidinkielellämme voimme uskonnollisella alueella kohdata.”

  Mitä vikaa voi olla siinä, että esittää esityksilleen lähteen, esimerkiksi copypasteamalla lähteestä oleellisen osan keskusteluun? Näinhän toimitaan kaikissa varteenotettavissa ja asiatason keskusteluissa ja julkaisuissa, kuten myös tieteessä. Mikä siis voi olla syynä sille, että joku kavahtaa lähteiden esittämistä esitystensä tueksi?

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Jaakko Ahvenainen sanoo:

   Rauli kirjoitti: ”Koska en ole sinua Jaakko ennen Kotimaa24-sivustolla kohdannut, herää mielessäni epäily …”

   Epäilihän myös muuan Tuomas, joten sopii hyvin. Kun aikoinaan tutkin Jehovan todistajien kanssa, minua kehotettiin ottamaan tarkoin selvää asioista, miten ne ovat. Tähän olet itsekin viitannut. No, näin tein ja tuon tuloksena oli mm. edellä esittämäni. Lähteet olen maininnut aivan asianmukaisesti käyttäen Jehovan todistajien omaan kkodikieltä, mutta suomennetaan:

   dp= Kiinnitä huomiota Danielin profetiaan!, g= Herätkää! (mainittu suomeksikin), w= englanninkielinen Vartiotorni (suomenkielinen mainittu). it-1-FI =Raamatun tutkimisen opas, osa 1, it-2-FI = edellisen opuksen 2. osa. Jäiköhän jokin väliin… no, esim w65 Jan 1 p. 29 = englannin kielinen Vartiotorni-lehti vuodelta 1968 tammikuu sivu 29.

   Tämän pitäisi olla Sinulle, Rauli, hyvin selvää, mutta hyvä, että otit esille. Tulipahan nyt selvitettyä kaikille lukijoille.

   Mitä taas tulee tuohon vuosilukurimpsuun, se on niitä varten jotka eivät osaa laskea ilman sormia ja varpaita ja vaikka osaisivat, eivät usko edes oman uskonyhteisönsä kirjoituksia. Minulle on hyvin monta kertaa Jehovan todistajien omista suista todettu: ”Emme usko muita kuin Vartiotorniseuran kirjoituksia”. Että siinä niitä nyt on, Rauli. Ole ystävällinen, lue ja tarkista, miten asia on – ja älä edes yritä väittää, ettet osaa englantia tai ettei viittaamiani kirjoituksia ole saatavilla, sainhan minäkin ne aikoinani. Ja kun olet lukenut ja tarkistanut, kerro toki minullekin, missä mahdoin olla väärässä.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Marjaana Järvinen sanoo:

  Rauli -> ”Olen saanut syytöksiä siitä, että en käytä lopullista leimakirvestä, vaikka taustayhteisöni sellaista kuulemma heiluttaakin.”

  Periaatteessa on tietenkin pelkästään hienoa, ettet heiluttele leimakirvestä samaan tahtiin kuin uskonnollinen yhteisösi. Toisaalta tulee ymmärtää, että jos annat uskonnollisesta yhteisöstäsi toisenlaisen kuvan kuin se oikeasti on, se ei yksinkertaisesti ole rehellistä. Lisäksi selvityksesi leimakirveestä on kokonaisuutenakin hyvin sekava. Yhtäältä olet varovainen sanomaan ääneen mitä yhteisösi asiasta ajattelee, mutta toisaalta vertaat selviytymistä Nooan ajan arkkiin, josta seuraa ilmiselvä johtopäätös, että melkein kaikki ihmiset tapetaan harmagedonissa.

  Mikset vain olisi rehellinen ja sanoisi suoraan kuten asia on: En usko, että monikaan Jehovan todistajien ulkopuolelta selviää harmagedonista (pois lukien ne, jotka eivät ole kuulleet heidän sanomaansa).

  ”Sinun täytyy kuulua Jehovan järjestöön ja tehdä Jumalan tahto saadaksesi hänen ikuisen elämän siunauksensa.” (Sinä voit elää ikuisesti paratiisissa maanpäällä 1983 sivu 255)

  Rauli -> ”Raamatun totuus paljastuu yhä tarkemmin ja virheellisiä ajatusrakennelmia nöyrästi korjataan.”

  Kun olen tutustunut Jehovan todistajien hallintoelimen toimintaan ja oppien muutokseen johtaviin prosesseihin, en voi mitenkään vetää siitä johtopäätöstä, että se korjaisi virheitään jollakin tavalla nöyrästi. Päinvastoin kaikki muutokset näyttävät tulevan aina vasta kun on pakko, ja kun aika on auttamattomasti ajanut edellisten totuuksien ohi.

  Annan yhden esimerkin. Eräs ruotsalainen seurakunnan vanhin oli 70-luvulla yhteydessä hallintoelimeen ja selvitti, että vuoteen 1914 liittyvä oppi on virheellinen, ja tietenkin myös perusteli esityksensä. Lopputuloksena tämä vanhin erotettiin seurakunnasta, eikä oppia muutettu. Hallintoelin on siis ollut vähintään 40 vuotta tietoinen, ettei oppi vuodesta 1914 ole raamatullinen. Mitä se on tehnyt sille? Aivan niin – ei mitään, paitsi jatkanut itsepintaisesti opin kehittelyä vaikka se tietää sen olevan kokonaisuudessaan väärin.

  Paljonko Totuus saa mielestäsi sisältää virheitä ja vääriä opetuksia, että se on vielä Totuus?

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Jaakko Ahvenainen sanoo:

   Äh… edellä olevan kirjoitukseni esimerkissä on kirjoitusvirhe, korjataan:

   Tietenkin w65 Jan 1 p. 29 tarkoittaa vuoden englanninkielisen Vartiotornin vuoden 1965 tammikuun ensimmäistä numeroa, sivu 29.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Aila Ruoho sanoo:

   Marjaana eikö hallintoelimen jäsen Raymon Franz heitetty ulos juuri samasta syystä? Koska hän ymmärsi, ettei vuosi 1914 ole millään tavalla raamatullinen?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Rauli Toivonen sanoo:

   ”Paljonko Totuus saa mielestäsi sisältää virheitä ja vääriä opetuksia, että se on vielä Totuus?”

   Ja tähänkin siis pitäisi joku numeroarvo antaa? Parempi taitaa olla vastakysymys: Montako kertaa kristitty saa erehtyä, että vielä ansaitsee tulla kutsutuksi nimellä krititty?

   Mitäs jos laskisit Raamatusta, kuinka monta Jehovan palvelijan erehdystä sinne on kirjattu. Todennäköisesti vain murto-osa kaikista.

   Me todellakaan ymmärrä totuutta, siis Raamatun sisältöä täydellisesti. Raamattu esittää mielestäni hyvin kuvaavasti Jehovan palvelijan ja Häntä palvelemattoman eron: ”Vaikka hurskas seitsemästi kaatuisi, hän nousee jälleen, mutta jumalaton sortuu onnettomuuteensa.”(San24:16)

   Ymmärrän tämän sopivan silloin kun ”kaatuminen” on kuvaannollista ja sitä nimitetään kärryiltä tipahtamiseksi. Ja se on myös lohduttavaa epätäydellisyyteen taipuvaiselle ihmiselle.

   Haluaisimpa muuten nähdä sen tieteellisen keskustelun, jossa copypastataan lähes sataprosenttisesti toisten tekstejä. Ja sitten toinen heittäisi vastaavalla. Argumentointiin toki voi liittää linkkejä ja lyhyitä sitaatteja, joissa on tutkimustuloksia aiheesta. Kesksutelu on kuitenkin henkilöiden ei sitaattien välillä.

   Marjaana, mikä on sinun vastauksesi plogini loppuosaan: Miten käy Raamatun mukaan niille, jotka ovat tietämättöminä kuolleet, ainakin riittävän tietämättöminä? Taivaasen vai helvettiin?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Aila Ruoho sanoo:

   Rauli, kirjoitit: ”Mitäs jos laskisit Raamatusta, kuinka monta Jehovan palvelijan erehdystä sinne on kirjattu. Todennäköisesti vain murto-osa kaikista. ”

   Minulle riittää, jos annat vaikka Uuden testamentin puolelta yhdenkin esimerkin, jossa Jeesus tai joku apostoleista on opettanut jonkun asian totuutena ja myöhemmin kertoo erehtyneensä ja alkaa opettaa toisin.

   Yksi ainut esimerkki riittää.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Rauli Toivonen sanoo:

   Vaadit, että annan esimerkin Uudesta testamentista. Rajoitat jo lähtökohtaisesti pahasti vastaamistani.

   Otan tällaisen hyvin koskettavan esimerkin Raamatussa esiintyvän Jehovan palvelijan virheellisestä ajattelusta. Job kuvitteli, että Jehova kiusaa häntä, vaikka syyllinen oli aivan toisessa suunnassa.

   Daniel tunnustaa kirjansa lopussa, ettei kummoisestikaan muistiinmerkintöjä ymmärtänyt. Viittasipa lopun aikaan sinettien avajaisina.

   Pietari opetti myös virheellisesti, ainakin käytöksellään, että juutalaiset olivat Jumalan silmissä jotenkin parempia. Paavalin antaman opetuksen jälkeen apostoli nyrästi muutti ajattelutapansa.

   Pietari sai myös Jeesukselta repliikin ”Väisty tieltäni, Saatana! Sinä tahdot saada minut lankeamaan. Sinun ajatuksesi eivät ole Jumalasta, vaan ihmisestä!” (Mat16:23)

   Tällaisiako erheitä ja keskeneräisyyksiäkö Aila tarkoitit?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Aila Ruoho sanoo:

   En puhunut keskeneräisyydestä vaan tilanteesta jossa joku asia olisi julistettu ja saarnattu totuutena, mutta huomattu opetuksen olleen virheellistä ja sitä olisi korjattu toiseksi.

   Oliko joku antamasi esimerkki vastaava? Voitko vielä tarkentaa mikä niistä ja laittaa vaikka ihan jakeet näkyville?

   Se että toteaa ettei jotain käsitä on hitusen eri asia, kai sinäkin sen myönnät.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Jaakko Ahvenainen sanoo:

  Rauli kirjoitti: ”Ehkä Jaakko ymmärrät, ettei tuohon sinun copypastaukseesi kannata vastata toisella, kenties vielä kattavammalla katsauksella.”

  Ymmärrän oikein hyvin. Jos myönnät, kuten Marjaana tuossa ylempänä kertoi, vuoden 1914 vääräksi, et ole enää Jehovan todistaja ja ollaksesi Jehovan todistaja Sinun on puhuttava totuuden vastaisesti. Eikä vain tässä asiassa, vaan monessa muussakin.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Rauli Toivonen sanoo:

   Olet tehnyt Jaakko oikean havainnon: Jehovan todistajat ovat yksimielistä opetusta antava joukko kaikkialla maailmassa. Ne erimieliset porukat ovat sitten jotakin muuta.

   Nyt vain olen kovasti kannustamaan jokaista keskustelijaa tuomaan oman näkemyksensä siitä uskosta, joka Raamatun mukaan johtaa pelastukseen. Kiitos Jaakko, että olet myös siitä ajatuksia esittänyt.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Aila Ruoho sanoo:

   Rauli, kirjoitit : ”Olet tehnyt Jaakko oikean havainnon: Jehovan todistajat ovat yksimielistä opetusta antava joukko kaikkialla maailmassa. Ne erimieliset porukat ovat sitten jotakin muuta.”

   Yksimielisyys . . .

   Niinpä. Kirjoitin aiheesta tänne jo aiemmin ja kopioin tekstini myös omaan blogiini.

   Jos jotakuta kiinnostaa ajatukseni todistajien yksimielisyyden perusteista, niin löytyy täältä: http://hitaitaraapaisuja.blogspot.fi/2016/12/vastaus-bloggaavalle-jehovan.html

   Ei tarvitse kelata taaksepäin tätä keskusteluketjua.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Jaakko Ahvenainen sanoo:

   Rauli kirjoitti: ”Jehovan todistajat ovat yksimielistä opetusta antava joukko kaikkialla maailmassa. ”

   Totta. mutta millä edellytyksillä! Hinta on hirmuinen. Heti, kun Hallintoelimen viesti uudesta tulkinnasta saavuttaa Jehovan todistajien lauman, suunta muuttuu siinä silmänräpäyksessä ilmeenkään värähtämättä, kuin parhaassa kuviomarssissa konsanaan. Ja ellei jonkin yksittäisen todistajan askellus sovellu uuteen kuvioon, ovi jehovantodistajuudesta ulos avautuu vikkelään kaikkine tunnettuine seuraamuksineen.

   Itselleni ei niinkään kummeksuntaa aiheuta tämä yksimielisyys, vaan sen sisältö.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Jaakko Ahvenainen sanoo:

   Mutta, mutta… eivät Jehovan todistajat yksimielisyydessään ja sanktioissaan tätä yksimielisyydestään poikkeavuutta vastaan. Aivan samaa tapahtuu kaikissa suljetuissa uskonnollisissa yhteisöissä, olen ollut huomaavinani. Ei siis mitään uutta auringon alla.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Jaakko Ahvenainen sanoo:

   Siis ainoita ole, piti sanoman, lukihäiriötäni pahoitellen. 🙂

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Rauli Toivonen sanoo:

  Ailalle kaino toivomus vastoin yleistä käytännettäni. (En nimittäin maanittele jotakuta toistuvasti vastaamaan, jos hän ei kerran jostakin syystä halua.)

  Lupasit Aila ottaa kantaa uskosta kokonaan tai suurelta osin osattomaksi jääneiden kohtaloon. Taivaaseen vai helvettiin menevät sinun käsityksesi mukaan ne, joiden ulottumattomissa ovat pysytelleet nimet Jeesus Kristus ja Jehova Jumala?

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Aila Ruoho sanoo:

  Raamatun sanojen mukaan Jeesus Kristus on ainoa tie, totuus ja elämä. Jos ihminen voi pelastua jotain muuta keinoa käyttäen kuin uskomalla Jeesukseen ja ottamalla hänet elämäänsä, olisi toinenkin tie. Onko? Montako?

  Onko Jeesus sinulle ainoa tie?

  Vai onko Jeesus yksi monista poluista / teistä joka vie pelastukseen? Onko muitakin polkuja? Jos evankeliumista osattomat pääsisivät paratiisiin seuraamatta Jeesusta, se tarkoittaisi käytännössä sitä että tie voisi löytyä vaikkapa hindulaisuudesta tai buddhalaisuudesta. Sillä harva ihminen on kokonaan uskonnoton.

  Todistajien logiikan mukaan Jeesus on yksi niistä teistä, joka vie paratiisiin, mutta vain niille, jotka ovat todistajia. Eikö totta?

  Olenko väärässä?

  Loppuosa (suurin osa) paratiisiin pääsevistä (ennallistettavista) tulisi sitten muita sekalaisia ja kaikenkarvaisia teitä pitkin. Olennaisin näiltä teiltä paratiisiin pääsyn edellytyksenä olisi se, ettei kyseinen henkilö ole kuullut hyvää uutista todistajien julistamana. Todistajuudesta kuulleille olisi melkoisella todennäköisyydellä porttikielto, kulkivatpa he mitä tietä tahansa – Jeesuksestakaan ei olisi luultavimmin mitään hyötyä, kun jt-järjestön passi puuttuu.

  Mietitkö koskaan oppisi logiikkaa?

  Onko siinä joku logiikka?

  Sanotaanko Raamatussasi: ”Sillä niin on Jehova maailmaa rakastanut, että antoi yhden monista luoduista enkeleistään (Mikaelin), ettei yksikään joka jt-järjestön kulloinkin voimassa olevaan totuuteen uskoo joutusi haihdutetuksi olemattomiin, vaan pääsisi tuhatvuotiseen paratiisiin, jossa tsemppaamalla ja loppukoetuksista selviämällä voisi ehkä saada ikuisen elämän jos hyvin käy.”

  eiku . . .

  Minun käsitykseni mukaan on olemassa vain yksi tie pelastukseen ja se ainoa tie on Jeesus. Siihen, miten kaikkivaltias tekee päätöksensä pelastuvista ja kadotukseen joutuvista, en ota kantaa. Ihmisen tehtävänä on julistaa ja Jumalan tehtävänä pelastaa. Uskon ja luotan, että Jumala on oikeudenmukaisempi kuin yksikään ihmistuomari.

  Raamatun mukaan maailmassa on vain Jumalan lapsia ja paholaisen lapsia. Ei ole olemassa kolmatta vaihtoehtoa. Jos ei kuulu Jumalalle on paholaisen oma. Ja se on syy, miksi Jeeusta on saarnattava.

  Ratkaisu on tehtävä tässä elämässä. Mitään toista tilaisuutta ei tule. Painotatte aina sitä, kuinka joku asia on reilua tai epäreilua. Ajatteletko milloinkaan sitä, kuinka epäreilua olisi, että osa ihmiskunnasta saisi kaksi mahdollisuutta vieläpä niin, että toinen mahdollisuus annettaisiin paratisiolosuhteissa, tilanteessa jossa pahuutta ei enää olisi … tai sitä olisi vain minimaalisesti. Olisiko se oikeudenmukaista Jumalalta?

  Ja siitä olen täysin varma, ettei yhdenkään ainoan ihmisen ikuisuus riipu siitä, mitä hän ajattelee Jehovan todistajista. Sellaista valtaa teille ei ole annettu. Ennenhän uskoitte voivanne lajitella jo ovilla ihmiset lampaisiin ja vuohiin. Nykyisin tähänkin oppiin on tainnut onneksi jo tulla muutos.

  Ihminen pelastuu sen perusteella, miten hän suhtautuu Jeesukseen – ei sen perusteella mitä hän ajattelee todistajuudesta.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Sami Paajanen sanoo:

   Olen samaa mieltä Ailan kanssa USKO HERRAAN JEESUKSEEN NIIN SINÄ PELASTASTUT.

   Yksinkertaista täytyy vain uskoa ei tarvita muuta, niin päästään paratiiviin. Ihanaa!

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Rauli Toivonen sanoo:

   Sami. Olet tuossa aiemmin puhunut siitä, miten kuolleillekin julistetaan evankeliumia. Kuinka Ailan seuraava kommentti siihen passaa: ”Ratkaisu on tehtävä tässä elämässä. Mitään toista tilaisuutta ei tule.”

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Aila Ruoho sanoo:

   Rauli. Ihmiselle ei Raamatun mukaan anneta kahta elämää liharuumissa. Siitä oli kyse. Tietääkseni kysymyksesi koski eläviä ihmisiä?

   Olen samaa mieltä kuin Samikin siitä, että evankeliumia julistettiin (noiden jakeiden mukaan) fyysisesti kuolleille. Jos alat ohjata keskustelua siihen suuntaan tämän blogin tiimoilta, niin aika kauas menet valitsemastasi aiheesta.

   Mutta omapa on blogisi.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Rauli Toivonen sanoo:

   En tietenkään Pietarin kirjeeseen halua nyt keskustelua ohjata. Jeesus-uskon seuraamuksista kuitenkin ihan vähän tähän – oikaisuksi.

   Ajattelet, ettei ”Ihmiselle ei Raamatun mukaan anneta kahta elämää liharuumissa.” Taisipa Jeesus jotakin sellaista jo täällä maan päällä ollessaan antaa, esimerkiksi kaverilleen Lasarukselle. Ja kertoi, että paljon suuremmassa mittakaavassa ”Tulee aika, jolloin kaikki, jotka lepäävät haudoissaan, kuulevat hänen äänensä. He nousevat haudoistaan”(Joh5:28,29)

   Olisko noita tietämättömiä myös heidän joukossaan, jotka saavat nauttia Jeesuksen maksamista lunnaista seuraavin seuraamuksin: ”Vapauta hänet vaipumasta hautaan, olen saanut hänestä lunnaat! Silloin hänen ruumiinsa elpyy, hänestä tulee yhtä uljas kuin hän oli nuoruutensa päivinä.”(Job33:24,25)

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Aila Ruoho sanoo:

   1. Kor. 15: 35. Mutta joku ehkä kysyy: ”Millä tavoin kuolleet heräjävät, ja millaisessa ruumiissa he tulevat?” 36. Sinä mieletön, se, minkä kylvät, ei virkoa eloon, ellei se ensin kuole! 37. Ja kun kylvät, et kylvä sitä vartta, joka on nouseva, vaan paljaan jyvän, nisun jyvän tai muun minkä tahansa. 38. Mutta Jumala antaa sille varren, sellaisen kuin tahtoo, ja kullekin siemenelle sen oman varren. 39. Ei kaikki liha ole samaa lihaa, vaan toista on ihmisten, toista taas karjan liha, toista on lintujen liha, toista kalojen. 40. Ja on taivaallisia ruumiita ja maallisia ruumiita; mutta toinen on taivaallisten kirkkaus, toinen taas maallisten. 41. Toinen on auringon kirkkaus ja toinen kuun kirkkaus ja toinen tähtien kirkkaus, ja toinen tähti voittaa toisen kirkkaudessa. 42. Niin on myös kuolleitten ylösnousemus: kylvetään katoavaisuudessa, nousee katoamattomuudessa; 43. kylvetään alhaisuudessa, nousee kirkkaudessa; kylvetään heikkoudessa, nousee voimassa; 44. kylvetään sielullinen ruumis, nousee hengellinen ruumis. Jos kerran on sielullinen ruumis, niin on myös hengellinen.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Aila Ruoho sanoo:

   Sanotaanko tuossa, että: Niin on myös kuolleitten ylösnousemus: kylvetään katoavaisuudessa, nousee katoavaisuudessa? Kylvetään lihassa – nousee lihassa?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Rauli Toivonen sanoo:

   Ei juuri tuossa raamatunkohdassa sanota, koska Paavali käsittelee luvussa pääsääntöisesti taivaallista ylösnousemusta.

   Maan päälle herättämisistä Raamatussa on sekä vanhalla että uudella puolella riittävästi opettavia esiemerkkejä.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Aila Ruoho sanoo:

   Mark. 12: 20. Oli seitsemän veljestä. Ensimmäinen otti vaimon, ja kun hän kuoli, ei häneltä jäänyt jälkeläistä. 21. Silloin toinen otti hänet, ja hänkin kuoli jättämättä jälkeläistä. Niin myös kolmas. 22. Samoin kävi kaikille seitsemälle: heiltä ei jäänyt jälkeläistä. Viimeiseksi kaikista vaimokin kuoli. 23. Ylösnousemuksessa siis, kun he nousevat ylös, kenelle heistä hän joutuu vaimoksi, sillä hän oli ollut kaikkien noiden seitsemän vaimona?”

   24. Jeesus sanoi heille: ”Ettekö te siitä syystä eksy, kun ette tunne kirjoituksia ettekä Jumalan voimaa? 25. Sillä kun kuolleista noustaan, ei naida eikä mennä miehelle; vaan he ovat niinkuin enkelit taivaissa.

   26. Mutta mitä siihen tulee, että kuolleet nousevat ylös, ettekö ole lukeneet Mooseksen kirjasta, kertomuksessa orjantappurapensaasta, kuinka Jumala puhui hänelle sanoen: ’Minä olen Aabrahamin Jumala ja Iisakin Jumala ja Jaakobin Jumala’?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Aila Ruoho sanoo:

   Mark. 12: 27. Ei hän ole kuolleitten Jumala, vaan elävien. Suuresti te eksytte.”

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Aila Ruoho sanoo:

   Rauli, onko Jehova kuolleiden vai elävien Jumala?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Rauli Toivonen sanoo:

   Raamatu opettaa seuraavasti: ”Ei hän ole kuolleiden Jumala, vaan elävien. Hänelle kaikki ovat eläviä.”(Lu20:38)

   Jehova Jumalalle kaikki hänen muistissaan (mnē·meiʹon, Joh5:28) olevat ovat siis Kaikkivaltiaan näkökulmasta elossa. Mitäpä se haudassa vietetty muutama vuosituhatkaan on ylösnousemuksen jälkeisen ikuisuuden rinnalla.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Sami Paajanen sanoo:

   Rauli ” Sami. Olet tuossa aiemmin puhunut siitä, miten kuolleillekin julistetaan evankeliumia. Kuinka Ailan seuraava kommentti siihen passaa: “Ratkaisu on tehtävä tässä elämässä. Mitään toista tilaisuutta ei tule.”

   En voi puhua Ailan puolesta, Raamatussa kuitenkin annetaan vihje tuohon suuntaan. Jlalla. on monia tapoja toimia. Nämä eivät ole toisiaan poissulkevia.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Rauli Toivonen sanoo:

  Kiitos Aila kantasi ilmaisemasta. Näin voidaan tulla tietoisiksi muidenkin ajatuksista tietämättömien kohtaloon liittyen kuin vain minun, ploggaajan.

  Aloitetaanpa erinomaisen tiivistävästä kysymyksestäsi: ”Onko Jeesus sinulle ainoa tie?” Kyllä minulle on. Piste.

  Herätin tuossa plogissani mielestäni oleellisen ajatuksen: mitä tuo usko sisältää? Mikä tahansa usko kun ei varmaan riitä? Mantrana ei voi lausetta ”Uskon Herraan Jeesukseen, ja niin pelastun” käyttää.

  Eikö olekin totta, että tietä voi kulkea vain, jos sen on löytänyt? Jeesus-tiestä ei kaikille ole lainkaan kerrottu, tai siitä on informoitu aivan liian vähän. Miten paljon Abel, Nooa tai Abraham tiesivät Vapahtajastamme ja hänen viitoittamastaan tiestä. Asiasisällöllisesti eivät paljonkaan. Ja näyttää siltä, että ylösnousemuksen varmasti saavat.

  Ajattelehan kahta peräkkäistä ajatustasi samassa virkkeessä: ”Minun käsitykseni mukaan on olemassa vain yksi tie pelastukseen ja se ainoa tie on Jeesus.” Siis muita teitä kulkevilla kokka kohti kadotusta? Näinkö sinä siis ajattelet miljardeista lähimmäisistämme? Sanot kyllä lievennyksenä, että ”Siihen, miten kaikkivaltias tekee päätöksensä pelastuvista ja kadotukseen joutuvista, en ota kantaa.”

  Tavallaan kuitenkin jo otit, koska ”Raamatun mukaan maailmassa on vain Jumalan lapsia ja paholaisen lapsia,” ja tietämättömät sinä nyt luet Jeesus-tien opetuksista osattomina tuohon jälkimmäiseen joukkoon. Kun on vain nuo kaksi joukkoa.

  Muista Aila Abrahamin henkeytetyt sanat hiukan uudelleen muotoiltuna: ”Kaiken maan tuomari tekee oikeutta”. Kyllä sillä tänään Aleppossa ammutullakin täytyy olla edes teoreettinen mahdollisuus saada ikuinen elämä, vaikka kovasti Jeesus-tien varteen sattui muslimina syntymäänkin.

  Raamatun sanoma on selkeästi ohje tasan niille, jotka sen saavat kuulla. Muillehan se tietenkään ei voi mikään tienviitta olla. Siksi ainoa oikeudenmukainen ratkaisu on se, että kaikki saavat lopulta Jehova Jumalan totuudesta kuulla. Tarkoitan, että kaikilla niillä, joille Jehova Jumala haluaa täydellisessä oikeuskäsityksessään sellaisen tarjota. Eli sinun lausettasi mukaillen: ”Siihen, miten kaikkivaltias tekee päätöksensä tuhatvuotiseen valtakuntaan herätettävistä, en ota kantaa.”

  Odotan ihan yhtä lujasti kuin raamatunkirjoittaja pian koittavaa tuomiopäivää, jonka tuomarina itse Jeesus Kristus, se ”ainoa tie” on. Eikö sinustakin ole ihana odote tämä esimerkiksi Jesajan 26. luvun muotoilema tulevaisuus maapallolla joskus asuneille: ”Sinun tahtosi tielle, Herra, me ikävöimme, me kaipaamme sinua, me toistamme nimeäsi. Kun sinä panet tuomiosi täytäntöön maan päällä, maanpiirin asukkaat oppivat tuntemaan vanhurskauden.”

  Tuolla uudessa maassa ei enää tarvitse arvailla, miten tietämättömille käy. Kaikki he kun lopulta tietävät, missä se Jeesus-tie kulkee.

  Miksi sinä Aila arvelet, että tuollainen tuhatvuotinen aikakausi maapallolla on? Mikä merkitys sillä on, että Kristus pyhineen sen 1000 vuotta hallitsee? Voisiko siellä vielä tulla tuo ”Usko Herraan Jeesukseen, niin pelastut”?

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Aila Ruoho sanoo:

   Rauli, kirjoitit : ”Muista Aila Abrahamin henkeytetyt sanat hiukan uudelleen muotoiltuna: ”Kaiken maan tuomari tekee oikeutta”. Kyllä sillä tänään Aleppossa ammutullakin täytyy olla edes teoreettinen mahdollisuus saada ikuinen elämä, vaikka kovasti Jeesus-tien varteen sattui muslimina syntymäänkin. ”

   Eli islam on mielestäsi tie paratiisiin Aleppossa ammutuille?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Rauli Toivonen sanoo:

   Olisi julmaa mielestäni ajatella, että kun on Alepoon muslimiksi syntynyt ja tulee siellä ammutuksi, niin se on sitten siinä.

   Eikö sinua yhtään epäilytä tuo kaverin kadotukseen tai jopa joidenkin opettamaan helvettiin jotuminen? Kun helvettiä kaverilla oli jo täällä koko elontaival.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Aila Ruoho sanoo:

   Rauli, kirjoitit : ”Eikö sinua yhtään epäilytä tuo kaverin kadotukseen tai jopa joidenkin opettamaan helvettiin jotuminen? Kun helvettiä kaverilla oli jo täällä koko elontaival.”

   Kuten jo edellä sanoin; uskovan tehtävänä on viedä eteenpäin evankeliumia, ei arvailla sitä kuka pelastuu ja kuka ei.

   Jumala on joko oikeudenmukainen tai sitten ei ole. Kumman vaihtoehdon sinä lukitset. Minun uskooni sopii vain ensimmäinen vaihtoehto.

   Eikö sinua itseäsi epäilytä se, että opetatte pelastuksen riippuvan siitä, miten teikäläisiin suhtaudutaan? Järjestönne ei ole edes vielä taaperoiässä, jos vertaa kristillisen uskonnon olemassaoloon ja yhteisönne syntyi adventismin lahkona.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Rauli Toivonen sanoo:

   ”Uskovan tehtävänä on viedä eteenpäin evankeliumia, ei arvailla sitä kuka pelastuu ja kuka ei.”

   Juuri näin, siksi en niihin sinun saarispekulaatioihisi oiken jaksanut heti innostua. Raamatun totuus tuhatvuotisen tuomiopäivän funktiosta kannattaa kyllä tuoda esille yhtenä Jehovan oikeudenmukaisuuden ilmentymänä.

   ”Jumala on joko oikeudenmukainen tai sitten ei ole. Kumman vaihtoehdon sinä lukitset. Minun uskooni sopii vain ensimmäinen vaihtoehto.”

   Olen samaa mieltä. Siksi en oikein ymmärrä, ettei sinuun vetoa tuo tietämättömien (jopa muslimien!) saama mahdollisuus Jeesuksen hallinnoimalla planeetalla. Onko sinun ennakkoluulosi jumittunut akselille taivas-helvetti? Näinhän kun sitä on iät ja ajat opetettu.

   Ihan niin kuin sitäkin, että kristillinen avioliitto on miehen ja naisen välinen. Tämä toinen vaihtoehto, jonka jotkut ovat omaksumassa, on sitten siinä todellisessa taaperoiässä.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Aila Ruoho sanoo:

   Eli islam on samankaltainen tie paratiisiin kuin Jeesus?

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Rauli Toivonen

  Olen Jehovan todistaja Pyhäjärveltä. Leipäni olen ansainnut perheelleni viimeiset 35 vuotta opettamalla kemiaa ja matematiikkaa paikallisessa lukiossa. Lokakuun alusta 2017 siirryin eläkkeelle ja opetan nyt kanssaihmisilleni vain Raamattua. Harrastan liikuntaa varsin tarmokkaasti: pallopelejä, kuntosalia ja lenkkejä kuuluu viikottaiseen ohjelmaani. Olen kolmen lapsen isä ja myös kolmen lapsen isoisä. Vaimon kanssa yhteistä taivalta on tänä vuonna 42 vuotta. Voit kirjoitella minulle myös meiliä osoitteseen raulitoivonen1@gmail.com