Usko antaa kunnian Jumalalle ja kutsuu rakkauden palveluun

Kuvassa lauletaan Jumalan suurten tekojen ylistystä Yaoundessa 23.12.2006.

Jumala tekee jatkuvasti suuria tekoja. Niitä saamme tutkistella ja ihastella. Jumala on hyvä ja hänen rakkautensa kantaa meitä. Hänen työnsä kunnia kuuluu hänelle itselleen. Usko myöntää totuuden, antaa Jumalalle kunnian ja kiittää hänen hyvyydestään.

Sunnuntai 27.01.2019
3. sunnuntai loppiaisesta
Jeesus herättää uskon
Ensimmäinen lukukappale: 5. Moos. 10: 17–21

Ei ole olemassa pelastusta muussa kuin meidän Jumalassamme. Hän on ainoa tuki ja turva elämässämme. Kaikki muu mitä ihminen jumalana palvoo on tyhjää ja turhaa. Vain Herra meidän Jumalamme on todellinen ja elävä. Hän on koko maailmankaikkeuden olemassaolon perusta, sekä Luoja että Varjelija.

”Herra, teidän Jumalanne, on jumalien Jumala ja korkein Herra, suuri, väkevä ja pelottava Jumala."

Jumalan rakkaus kutsuu meitä rakkauteen

Jumala pitää huolta luomakunnastaan. Häneltä ei kukaan jää huomaamatta. Jokainen on hänelle tärkeä, myös ne jotka meiltä jäävät huomaamatta.

Köyhissä maissa erityisesti lesket ja orvot ovat heikossa asemassa. Niissä yhteiskunnalla ei ole varaa huolehtia vähäosaisistaan. Tämä on aivan toisin kuin meidän maassamme joka on aivan maailman kärkeä eriarvoisuuden torjunnassa.

Maailmassa on ihmisiä, joilla on vaikeaa. Maailmassammehan on:

- noin 60 miljoonaa orjaa,

- noin 70 miljoonaa pakolaista,

- nälkää näkevien määrä:
vuonna 2016 se oli 804 miljoonaa ihmistä
ja vuonna 2017 se oli noussut 821 miljoonaan henkeen.

Sisällöltään samoja perusongelmia köyhyyden, orjuuden ja pakolaisuuden kanssa on esiintynyt niin Mooseksen kuin meidänkin aikanamme. Mooses vapautti Israelin kansan Egyptin orjuudesta ja vei Jumalan kansaa luvattua maata kohti. Hän opasti kansaa autiomaan halki, kun se kulki muiden kansojen ja ruhtinaskuntien halki. Hän huolehti kansansa sekä aineellisista että hengellisistä tarpeista.

Jumalan antama huolenpito kutsuu meitäkin huolehtimaan köyhistä ja puutteen alaisista.

Hän huolehtii leskien ja orpojen oikeuksista, hän rakastaa muukalaista ja ruokkii ja vaatettaa hänet. Samoin tulee myös teidän rakastaa muukalaista; olettehan itsekin olleet muukalaisina Egyptissä.

Jumalan ylistys uskon sisältönä

Usko antaa voiman elämään. Luottamus Jumalaan on elämän turva ja rohkeuden lähde. Koska Jumala on suuri ja voimallinen auttaja, niin saamme vastuksia säikkymättä mennä rohkeasti eteenpäin. Kun pelkäämme Jumalaa, niin meidän ei tarvitse pelätä mitään tässä maailmassa. Jumala on suurempi kuin kaikki vastukset, mitä elämässämme sitten esiintyykin.

Pelätkää Herraa, Jumalaanne, palvelkaa häntä, pysykää hänelle uskollisina ja vannokaa valanne hänen nimeensä! Ylistäkää häntä, hän on teidän Jumalanne. Hän teki teidän hyväksenne ne suuret ja pelottavat teot, jotka olette omin silmin nähneet.”

Loppiaisen eli epifanian sanoma on Jumalan kirkkauden ilmestyminen. Kolmannen loppiaisen jälkeisen sunnuntain Vanhan testamentin teksti tuo tämän esille. Jumalan hyvyys ja rakkaus meitä kohtaan kutsuu meitäkin viemään hänen rakkautensa ja kirkkautensa sanomaa eteenpäin niiden luo joilla on vaikeaa elämässään.

1 kommentti

  • Kirjoittaja

    Matias Roto

    Eläkkeellä oleva rovasti. Entinen Kamerunin lähetti. Sotainvalidien veljespappi Kanta-Hämeessä. Vuoden somerolainen 2012. Kepun Varsinais-Suomen piirin kirkollisasiain toimikunnan puheenjohtaja. Puoliso prinsessa Colette on Someron seurakunnan kirkkovaltuutettu. Fb Tauno Matias Roto Puh 040 - 356 06 25