Tuttu siluetti taivasta vasten

Lapsesta saakka Suomessa matkustaminen on ollut lähellä sydäntäni. Toisinaan tie vie minut tuttuihin paikkoihin, toisinaan olen vain ohikulkumatkalla. Yhteistä näille reissuille on ollut näky, jonka olen usein kohdannut. Jo kaukaa saapuessa erottaa taivasta vasten piirtyvän kirkon siluetin. Minusta on puhuttelevaa, kuinka tämä näky odottaa niin Suomen suurimmissa kaupungeissa kuin pienissä kunnissakin. Pelkkä kirkon näkeminen muistuttaa ainakin minua väkevästi siitä, että Kristuksen kirkko on läsnä kaikkialla.

Kesällä tiekirkkokausi on kaltaiselleni kirkkobongausta harrastavalle mukavaa aikaa. Kirkkoon voi piipahtaa kesken ostosreissun, lomamatkan tai ihan vain ohi kulkiessaan. Monesti kirkko on tarjonnut minulle paikan hiljentymiseen ja levähtämiseen kaiken kiireen keskellä. Kuumana kesäpäivänä kirkon seinien sisällä on ollut ihanan viileää ja sadepäivänä suojaisaa. Uusimmalla Youtube-videollani pysähdyin kirkkobongauksen merkeissä muutamiin kirkkoihin neljässä eri maakunnassa. Videollani vierailin Mikkelissä, Haminassa, Turussa ja Helsingissä. 

Yksi videolla esittelemäni kirkko on Mikkelin tuomiokirkko, jossa minut on aikoinaan vihitty papiksi. Minulle rakas Mikkelin tuomiokirkko muistuttaa minua siitä, ettei kirkkoon tarvitse aina edes poiketa sisälle pyhää kokeakseen. Usein olen poikennut Mikkelissä sellaiseen aikaan, jolloin kirkon ovet eivät ole olleet avoinna. Noinakin hetkinä olen usein istunut penkille kirkon läheisyyteen ja nauttinut eväitä tuttua kirkkoa katsellen. Eväshetki kirkon luona on virkistänyt sekä ruumista että sielua. Pyhä tulee erityisen lähelle tutun kirkon kohotessa edessä - tuossa paikassa olen saanut kokea ainutlaatuisia hetkiä, Jumalan armoa ja rakkautta.

Toisinaan kirkkobongaus vie minut kirkkoihin, joissa en ole aiemmin käynyt. Muutama viikko sitten vierailin ensimmäistä kertaa Maarian kirkossa, Turussa. Kiersin kuvaamassa kirkkotilaa, kun eräs yksityiskohta kirkossa seisautti ja sai minut hymyilemään. Koristeellisen saarnatuolin juurelle oli tehty lasten leikkipaikka. Siinä pieniä kirkkovieraita odotti pehmeä matto, muutamia tyynyjä ja kirjoja. Minusta tuo on aikamoinen sanaton muistutus siitä, että kutsu Jumalan yhteyteen kuuluu jokaiselle – ihan perheen pienimmistä alkaen.

Mikä kirkko on jäänyt mieleesi tai on sinulle erityisen rakas?

Youtubessa tutustutaan kirkkobongaukseen ja tiekirkkoihin.