Turun amok-juoksu

Nuori, ulkomaalaistaustainen mies riehui eilen,  perjantaina 18.8.17 klo 16.02, Turun kauppatorilla puukon kanssa. Kolmen minuutin aikana hän ehti katuja pitkin juostessaan puukottaa yhteensä kymmentä vastaantulijaa, joista kahta kuolettavasti. Raivostunut ihmisjoukko lähti ajamaan nuorukaista takaa jo torilta. Tilanne päättyi siihen, että poliisi ampui riehujaa jalkaan.

On varsin ikävä asia, että toimittajien täytyy heti mikrofoneineen työntyä tapahtumapaikalla haastattelemaan vielä paniikissa ja kauhuissaan olevia silminnäkijöitä. Miten ihmeessä heillä tuon kaiken kaaoksen keskellä olisi yhtäkkiä selkeitä vastauksia tehtyihin uteluihin? Eiväthän he ole ehtineet sulatella tilannetta millään tavalla. Tutkimusten mukaan shokkivaihe kestää tuollaiset 72 tuntia!

Erään silminnäkijän havainto oli pysäyttävä. Hän sai hätäpäissään sorvatuksi tällaisen iltapäivälehden  rupriikiksi kelvanneen lauseen: ”Ulkomaalaiset jahtasivat puukottajaa, suomalaiset kaivoivat älypuhelimiaan…” On aivan selvää, ettei kyse ollut mistään koko totuudesta, vaan enemmänkin vain jonkinlaisesta intuitiivisesta kokemuksesta. Todellisuudessa sekä takaa-ajajissa että auttajissa oli niin suomalaisia kuin ulkomaalaistaustaisiakin.

Varsin kiusalliseksi tilanteen teki se, että huhut lähtivät heti liikkeelle sosiaalisessa mediassa. Moni väitti tilannetta terroriteoksi ja olivatpa jotkut olleet kuulevinaan, että puukottajanuorukainen olisi huutanut Allahin nimeä. Tapahtumia läheltä seuraamaan joutuneet kuitenkin todistivat, että kaduilla eivät huutaneet muut kuin kauhistuneet ulkopuoliset ja veriset uhrit.

Kaikenlaisia teorioita sarjapuukotuksen syistä  on kehitelty, kun motiivia moiseen riehumiseen ei ole saatu selville. Puukottaja on sairaalahoidossa eikä häntä ole vielä päästy kuulemaan.  Silmiini ei ole osunut sanaa AMOK, joten minä käytän sitä nyt tässä.

Malaijin kielen sana amok merkitsee hallitsemattomuutta. Amok-juoksulla tarkoitetaan mielipuolista riehumista ja ryntäilyä aseen kanssa. Kyseessä lienee psykoottinen häiriö, jonka vallassa oleva ihminen pyrkii surmaamaan  kaikki vastaantulijat. Ymmärtääkseni tässä on taustalla riehujan halu tehdä itsemurha, mutta hän ei tohdi lähteä yksin. Voisiko jotakin samanlaista käytöstä nähdä esimerkiksi siinä tapauksessa, jossa itsemurhaa hautonut suomalaismies ajoi pimeässä illassa maastoautollaan päin nuorten mopoautoa? Molemmat nuoret kuolivat, kun taas  suisiidikandidaatti jäikin henkiin…

Jälleen kerran media syynäsi perusteellisesti tapahtumat ja aikoo herkutella yksityiskohdilla vielä hyvän aikaa. Jos tapahtuma mitenkään saadaan väännetyksi Suomen ensimmäiseksi terroriteoksi, niin keissi nostetaan jalustalle ja sillä mässäillään pitkään. Viis siitä, että jo näistä asioista lukeminenkin traumatisoi meitä ja lisää pelon ilmapiiriä: Nyt voi suloisessa Suomessammekin tapahtua milloin ja missä vain ihan millaista pahaa tahansa.

Pelolle ei kuitenkaan saa antaa valtaa. Muutamat turkulaiset Facebook-kaverini ovat jo tänä aamuna viestittäneet sivustoillaan, että he lähtevät torille ja kehottavat muitakin tekemään samoin. Mitä nopeammin päästään takaisin arkisen elämän rytmiin, sen parempi. Siitä arkkipiispa Mäkinenkin tämänaamuisessa suorassa radioaamuhartaudessaan puhui.

Pahuus ei kuitenkaan ole ulkomaista tuontitavaraa. Pahuus asuu lähempänä kuin moni arvaakaan. Se ei ole  vain heissä vaan myös meissä. Se asuu sinussa ja minussa, meidän sisällämme. Itse asiassa jokaisen ihmisen sisimmässä on hyvän ja pahan taistelukenttä. Pahuus riippuu meissä jokaisessa kiinni takiaispallon tavoin.  Pahuus leviää itsestään, kun taas hyvyyttä pitää viljellä.

Vanhan tarinan mukaan jokaisen ihmisen sisällä asuu kaksi koiraa, sekä hyvä että paha. Kumpi voittaa? Tietenkin se, kumpaa ruokit…

 

Kuuntele arkkipiispan puhutteleva aamuhartaus tästä:

https://areena.yle.fi/1-4170671

36 kommenttia

 • Elias Tanni sanoo:

  Juha,mihin tulokseen tulivat?

  Mun opettajaurani yksi huippuja oli, kun kerran kaksi neljäsluokkalaista poikaa jutteli välitunnille lähtiessään: ”Mä voin kertoo sulle sit välkällä, miks mä en usko Jumalaan”, johon toinen: ”Okei, jos mä saan sit kertoa sulle, miks mä uskon”.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kun K24:ssäkin on varoiteltu, että ei saa mennä asioiden edelle ja nyt Turun puukotuskeissistä on ihan tosissaan ruvettu puhumaan terroritekona, niin minua rupesi vähän ujostuttamaan tämä kirjoitukseni. Olenko syyllistynyt keulimiseen ja vielä väärään tulkintaankin? Pitäisikö tämä teksti poistaa ja pyytää anteeksi tähän mennessä yli 1100 lukijalta?

  Vaan enpä poista enkö pyytele anteeksikaan, sillä tänään, kolme vuorokautt oman tekstini kirjoittamisesta, sain hurjasti vahvistusta ja taustatukea sille, minkä kirjoitin. Kas näin: http://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/551969-kriminaalipsykologian-dosentti-olisin-varovainen-nimittamaan-turun-tapausta-terrori

  Kuinka ollakaan, kriminaalipsykologian dosenttikin puhuu amok-juoksusta…

  Ilmoita asiaton kommentti
 • ismo malinen sanoo:

  Ikävä kyllä, kyseessä on viimeisten tietojen mukaan henkilö, joka on ilmoittanut pitävänsä Suomalaisia vääräuskoisina. Barcelonaan iskussa taas kuoli imaami viritellessään pommia vääräuskoisten pään menoksi. Koraanissa on myös käsky katkoa kaulat vääräuskoisilta ja juuri siksi tämä brutaali tekotapa Turussa tuntuu niin pahalta…

  Islam tarvitsee uskonpuhdistajan (tai uudistuksen)… Ja pian.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Martti: Vaikka ei saataisikaan selkoa siitä, onko tämä nuori puukkomies lintu vai kala, niin eikö ole aika selvää, että mielenterveys ei hänellä ole lähimainkaan kunnossa? Ei ns. normaali ihminen tee tuollaisia tekoja!

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   Tämä ilmiselvä seikka ohitetaan ja puukkomies luokitellaan islamistiseksi terroristiksi sen kummemmin miettimättä. Näitä aikoja elämme.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • ismo malinen sanoo:

  On tosiaan vaikeaa uskoa, että joku tekisi tällaista henkisesti tasapainoisena. Olen vakavasti myös sitä mieltä, että islamin pitäisi saattaa uskontonsa samanlaisen suurennuslasin alle kuin mille Kristinusko on asetettu. Islamista puuttuu täysin dogmit ja imaamit voivat opettaa oman käsityksensä mukaan ilman suurempaa valvontaa ja perusteet yhdenmukaiselle opetukselle puutuvat, koska mitään varsinaista ja yhtenäistä oppia ei ole määritelty.

  http://beta.oikeamedia.com/o1-35809

  Ilmoita asiaton kommentti
 • ismo malinen sanoo:

  Muslimeita on monenlaisia, vaikka itseymmärryksensä mukaan on vain yhdenlaisia muslimeita. Näinhän on tietysti myös Kristittyjen kesken.

  http://www.answering-islam.org/suomi/html/monet_kasvot.html

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   ”Näinhän on tietysti myös Kristittyjen kesken.” Onko suuri alkukirjain tarkoituksellinen? Voinko tulkita Kristityn merkitsevän ahtaasti oman hengellisen liikkeensä oppia ja uskonnollisuutta korostavaa uskovaa. Toki asioita ja aikaansa seuraava kristitty näkee Kristuksen kirkon moninaisuuden ja kokee yhteyden niin vanhoillisiin kuin uutta etsiviin sisariinsa ja veljiinsä.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Nyt on vahvistunut, että Turun amok-mies on valehdellut sekä nimensä että ikänsä (ei 18 vaan 5 vuotta vanhempi). Miksi hän ei siis puhuisi puppua myös motiivistaan?

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Oho, täältä on kadonnut neljä kommenttia. Kuis nyt näin?

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Ruttopuiston rovasti Hannu Kiuru

  Nimeni on Hannu Kiuru, arvoni Ruttopuiston rovasti emeritus (67 v., 113 cm, 179 kg). Kirjoitan painavaa tekstiä elämän ja kuoleman asioista pääkaupunkiseudun näkökulmasta käyttäen tajunnanvirtatekniikkaa. Blogiarkistossa meikäläinen heiluu Liberona kirkon liukkaalla kentällä: http://blogiarkisto.kotimaa.fi/blogit/vanhat/blog/?bid=121