Tosi sekalainen seurakunta

Seurakuntavaalin ennakkoäänestys on käynnissä. Nyt äänestetään kirjastoissa ja marketeissa, 20. marraskuuta sisällä kirkoissa. Pohdin nyt hiukan, mitä vaali niinkutsutulle tavalliselle seurakuntalaiselle tarjoaa. Esimerkkitapauksena käytän yhtymää ja seurakuntia, jotka tunnen eli Turkua ja Kaarinaa.

Ehdolle meillä ovat asettuneet:
– Yhteinen kirkkomme
– Sinisellä polulla
– Partiotyön ystävät
– Turun vihreä kirkko
-Sosialidemokraattisen ja sitoutumattoman seurakuntaväen ehdokaslista

Valitse nyt sitten näistä, arvon Seurakuntalainen! Turussa otettiin askel taaksepäin siinä mielessä, että kun viimeksi tarjolla oli Kokoomus ja sitoutumattomat, osa Kokoomuksesta on nyt ”Sinisellä polulla”. Sinisellä polulla? Miksei ”Valkoisella polulla”. Jopa ”Armon vihreät” on selkeämpi nimi – Sinisellä polulla ei kerro yhtään mitään. Sininen puoluekin jo katosi, vai vieläkö se hengittää?

No sitten ”Yhteinen kirkkomme”?! Ja yhteinenhän se on, niin kauan kun jäsenenä pysytään. Entä sitten? Mihin suuntaan kirkon pitäisi mennä? Eteen- vai taaksepäin? Yhteiskunnallisesti oikealle vai vasemmalle? Yhteys on kylläkin ihan ydinasia kirkossa, mutta millaista yhteyttä ajetaan?

Ja vielä ”Partiotyön ystävät”. Joku kertoi tunnistaneensa listan ehdokkaista kolmen eri puolueen kannattajia ja voihan niitä olla vielä useammasta. Mikä on ystävien linja, jos seurakunta osottaisi aktiivisuutta jossakin yhteiskunnallisessa asiassa? Pitäisikö päättäjiksi saada myös ”SPR:n Ystävät”? Tai ”Mannerheimliiton Ystävät”: Kai sinne sentään jäisi vielä joku ”Seurakunnan Ystävät”? Turun entinen kirjastonjohtaja Kirsti Saksa kertoi, että kun hän sosialidemokraattina tuli seurakuntien hallintoon, häneltä kysyttiin: ”Miksi tuot politiikkaa kirkkoon?” Voiko joku todella olla niin (ei lapsellinen, vaan) naiivi, että väittää, ettei seurakuntien hallinto olisi ollut ja olisi nyt poliittista?

Tavallinen seurakuntalainen parka. Valitse nyt sitten näistä. Lisäksi vielä se, että vaikka seurakunta on työkseen tilaisuuksia järjestävä yhteisö, moni seurakunta ennen päättäjien valitsemista ei järjestä näiden tavotteista ja pyrkimyksistä edes yhtä avointa tilaisuutta. (Perusteellisemmin käsittelen aihetta vasta ilmestyneessä kirjassani ”Jeesus vai Paavali? Pohdintoja uskonasioista.” Väyläkirjat 2022)

    • Miten olisi viisi listaa: tosi tosiuskovat, tosiuskovat, uskovat, uskonnollismieliset ja melkein heränneet? Kuudentena epäilevät etsijät. Lopuille voisi käydä suivaantuneet suvaitsevaiset.

      Ettei vain olisi aika ajanut nykyisen mallisen kirkollisvaalisysteemin ohi?

    • Markon listaus on varteen otettava.

      Joku herännyt ”kuuleman mukaan” oli varma, että kylässä ei ollut muita ”uskovaisia” kuin hän ja naapuri. Lisäsi kuitenkin, että naapurista hän ei voi kuitenkaan olla varma.

  1. PEKKA, kirkon muuttamiseen voi vaikuttaa äänestämällä seurakuntavaaleissa. Se ei ole helppoa, koska kirkolliskokous ja kirkon johtajat valitaan välillisillä vaaleilla, mutta valinta tapahtuu seurakuntien hallinnon kautta. Ei ole muuta tietä ja tällä tiellä kirkon sisäpiiriläiset ovat hankkineet vaikutusvaltansa.
    Ajatustasi oman oksan sahaamisesta en ymmärrä. Miksi joku sahaisi oman oksansa?

  2. Tarkoitin sitä, että
    Liian suureksi kasvanutta hallintoa tulisi supistaa huomattavasti. Supistaminen tarkoittaisi monen kohdalla vallankäytön mahdollisuuksien vähentämistä. Nyt samat ihmiset ovat päättämässä supistamisesta ja juuri he menettäisivät omaa valtaansa, niin ei kai kukaan sellaisia päätöksiä halua tehdä. Joten yritykset hallinnon järkiperäistämiseksi johtavat päinvastaisiin tuloksiin.

    Eikä konservatiivit ei ole kirkosta mihinkään lähdössä. Ei ole mitään minne mennä. Heidän syrjäyttämisyritys jakaa vain kirkkoa entistä tiukemmin ja pysyvämmin. Kirkossa konservatiivien valta kasvaa, kun heitä ajetaan pois.

Heikki Palmu
Heikki Palmu
Uusi, neljästoista kirjani "Jeesus vai Paavali? Pohdintoja uskonasioista. (Väyläkirjat 2022) on poleeminen, se haastaa keskustelemaan Raamatusta, uskosta ja kirkosta. Koska sitä ei ole kaikissa hyvinvarustetuissakaan kirjakaupoissa, kannattaa se tilata verkkokaupasta osoitteella vaylakirjat.fi. (23 e) Sillä hinnalla se tulee postin kautta - mukaan tarvitaan postiosoite ja puhelinnumero. Älä anna kristillisen kirjan kuihtua! Tue sitä aktiivisesti! Pysy mukana!