Toppapuku

Kun tänä talvena myös Etelä-Suomi on saanut kunnolla lunta ja pakkastakin on luvassa, lienee paikallaan kertoa seuraava juttu.

Taannoin Lapin Kansassa oli kirjoitus pariskunnasta, joka oli tulipalossa menettänyt kotinsa. He asuivat ehkä Sodankylässä tai vähän pohjoisempanakin, en muista tarkkaan. Lapissa kuitenkin.

Onneksi pariskunnalla oli vakuutukset kunnossa. Korvausasian käsittelyssä vakuutusyhtiö ei kuitenkaan pitänyt uskottavana sitä, että ihmisellä voi olla kolme toppapukua. Ainakin toista heistä epäiltiin siis vakuutuspetoksesta.

Itse en asu kovin pohjoisessa, vain Rovaniemellä. En ole ammatiltani eräopas tai lasten kanssa ulkoileva varhaiskasvattaja, en ole himoretkeilijä enkä harrasta esimerkiksi pilkkimistä tai muuta talvikalastusta, en metsästystä, laskettelua enkä moottorikelkkailua. Siitä huolimatta minulla on eteisen kaapissa ainakin neljät hyväkuntoiset toppahousut ja saman verran toppatakkeja. Yhteensä siis neljä toppapukua.

Suomi on pitkä maa, ja sääolosuhteet vaihtelevat sen mukaisesti. Siitä huolimatta "normaali" on tässä ja monessa muussakin asiassa usein mitoitettu sen mukaan, mikä kehäkolmosen sisäpuolella on tavanomaista.

Tietokilpailukysymys: Montako kilometriä on maantietä pitkin Rovaniemeltä Suomen pohjoisimpaan kylään Nuorgamiin? Entä minne päädytään, jos ajetaan suunnilleen sama matka Rovaniemeltä etelään? Tai Helsingistä pohjoiseen?

4 kommenttia

 • Pekka Veli Pesonen sanoo:

  Oltaisko sitä jo Haapavedellä asti ? Jos pääkaupungista pitäisi lähteä ajelemaan. Onhan nuo tiedossa olleet pohjoisen suuret välimatkat. Hyvää kuitenkin tekee kun suhteuttaa niitä tänne etelän teille.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Pirjo Pyhäjärvi sanoo:

   Haapavesi on hyvä vastaus! Rovaniemi – Nuorgam 495 km. Rovaniemi – Kuopio 509. Helsinki – Haapavesi 514. Olen huomannut, että monille on yllätys se, kuinka pitkästi maata on vielä Rovaniemen pohjoispuolella.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Seppo Heinola sanoo:

   Näin on, Rovaniemi on vasta Lapin portti. Huomasi kun istui teatterin turneebussissa Rovaniemi Utsjoki edes takaisin ja välillä näytteli josain lumikinosten keskellä olevassa kylmässä seuratalossa,jossa oli ulskohuussi,jonka ovi oli jäätynyt kiinni polkuun…

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Pekka Väisänen sanoo:

  Nyt digiaikana kamppeet on hyvä kuvata ikävän varalta.

  Yhtiöt osaavat kyllä vahingon jälkeen palvella, mutta palvelua tarvittaisiin vakuutusta ottaessakin.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Pirjo Pyhäjärvi

  Kotipaikka Rovaniemi. Eläkkeellä oleva riviseurakuntalainen. Entinen kirkkovaltuutettu ja kirkolliskokousedustaja. Työura hallinto-oikeudessa esittelijänä, tuomarina ja ylituomarina. Harrastuksena monivuotiset kukat, kompostointi ja kirjat, muun muassa.