Tiernapoikien esitykset Joulun alla

Jouluaika on taas kohta.

Viimeisimmät linjaukset näyttävät kieltoa käyttää vanhaa perinteitä katsovaa ilmaisua tummista Ihmisistä.

Miten näin lasten ja nuorten ilmaisuun Tiernapojissa korvataan moinen hapatus.

Toki nykyään olisi parempi kirjoittaa Tiernaihminenesitys, ja onhan käytössä tyttöryhmiä siinä kun pojista koostuvia.

Yksi mahdollisuus on huomata asialle uudissana jolloin asia osin olisi ratkaistu, vai olisiko.

Suora viittaaminen maureihin voisi olla paras jolloin pahennusta ei syntyisi muriaani sanan käytöstä.

8 kommenttia

 • Marja-Sisko Aalto sanoo:

  Anteeksi nyt, mutta kun minusta tässä on jotakin surkuhupaisaa. Keskiaikaista näytelmää käydään peukaloimaan.

  En koe näytelmää rasistiseksi, vaikka murjaanien kuninkaan pitikin rukoileman Herodesta.

  Historiallisia asiavirheitä laulunäytelmässä on niin paljon, että jos ne kaikki korjaisi, tulos olisi torso tai kummallinen.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   Murjaanihan tarkoittaa muuten mauria eikä afrikkalaista (no jaa, maurit asuttivat Afrikan pohjoista rannikkoa). Herodes on tarinan ilmeinen paha, murjaanien kuningas taas ’hyviltä tunnettu ja kaivattu’. Viesti on siis ymmärrettävissä pikemminkin rasisminvastaiseksi. Kotkassa, kansainvälisessä kaupungissa, olen nähnyt sekä kongolaisen että myanmarilaisen tytön vetävän komeasti Herodeksen roolin.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Tarja Parkkila sanoo:

  Muutetaan sana Murjaani, Wurr-Daa’ ksi, se on arameaa, ja tarkoittaa rose.

  Tulee hauskaa, kun ruusujen kuninkaan pitää kumartaa Herodesta. Sitäpaitsi , on olemassa myös mustia ja ruskeita ruusuja ja viini, ah, sehän on peräti veriruskeaa, jos ei ole valkoista.

  Toinen hauska versio sanan murjaani alkuperäksi voisi olla, ilman vokaalleja ’ mr’ , joka lukemani mukaan Egyptin kielessä olisi sana rakkaus. Ja ’mry’ yhtä kuin rakastettu

  Ikäänkuin, rakastettujen kuningas kumartaa Herodesta.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Mikko Nieminen sanoo:

  Kulttuuri muuttuu ja tavat muuttuvat. Samoin muuttuvat yhteiskunnalliset arvot sekä se, mitä pidämme sopivana käyttäytymisenä. Emme naureskele (enää) viihdeohjelmien parodioille kännissä esiintyvistä alkuperäiskansojen edustajista emmekä myöskään (enää) homottele jalkapallo-ottelussa tuomaria, joka on antanut mielestämme väärän tuomion.

  Ainakaan meidän ei pitäisi näin toimia.

  Mielestäni on hyvä, että pidämme kunakin aikana silmämme ja hoksottimemme auki sille, mikä kunakin aikana on loukkaavaa viestintää. Mielestäni ei ole tarvetta rypeä menneisyydessä tehdyissä virheissä. Toisaalta havaittujen epäkohtien korjaamatta jättäminen ei sekään ole viisasta. Aika aikaansa kutakin.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Mikko Nieminen sanoo:

   Piti edelliseen vielä lisätä, että yksi syyttömimmistä sijaiskärsijöistä koskaan on hakaristi. Se on yksi ihmiskunnan historian vanhimmista symboleista. Se on perinteisesti edustanut monissa kulttuureissa onnea tai hyvinvointia.

   Sattuneesta syystä tällä hetkellä lähes kaikki länsimaat tuomitsevat hakaristin käyttämisen, koska se assosioituu niin voimakkaasti vihasymboliksi. Saksassa sen käyttämisestä voi saada jopa useamman vuoden vankeustuomion.

   Pointtini on se, että hyvin yllättäväksi tapahtumat voivat muokata tapakulttuuriamme ja sitä, mikä koetaan sopivaksi.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Charlotta Lindfors sanoo:

  Mutta ”me” huorittelemme yhä.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Mikko Nieminen sanoo:

   Homottelu ja huorittelu eroavat toisistaan siinä, että huoraaminen nähdään suomalaisessa yhteiskunnassa kielteisenä asiana kun taas homoseksuaalisuutta ei nähdä. Tästä syystä yhteiskunta reagoi herkemmin siihen, että homoutta käytettäisiin haukkumasanana.

   Voisin arvella, että huorittelu koetaan loukkaavaksi ainoastaan sen kohteeksi joutuneen henkilön kannalta. Nykyisessä asenneilmastossa ei olla huolissaan siitä, tullaanko samalla myös loukanneeksi huoria. Jos taas käytämme homoa haukkumasanana, tuolloin vääryys kohdistuu myös kyseiseen vähemmistöön, mikä on syy sille, että kyseistä kielenkäyttöä siivotaan urheilumaailmasta.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Erkko Järvinen sanoo:

  Ķaikkeen sitä eräät suostuvatkin. ”Mielensä pahoittavat kansa, joka uskoo kaikkien alistuvan tuohon pelleilyyn. Mies ja Nainen säilyttäköön asemansa, esiintymällä omana itsenään . Jumalakin siunaa ainoastaan miehen ja naisen välisen avioliiton.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Pekka Väisänen

  Soossi ja joltisen pyöriät perunat. Olen nuoruudessa hiukan soittanut ja lukenut.