Teknologia – tuntematon jumala?

Laivat tahtovat pian seilata omin päin, metro  ja autot kulkea ilman kuljettajia. Eivät maahanmuuttajat töitämme vie vaan robotit. Ihmiset katoavat nettiin, jossa tuon tuossakin pitää erilaisin tunnistein varmistaa olevansa Homo sapiens eikä robotti.

Elämä muuttuu virtuaaliseksi, kunnes se v. 2050 loppuu kokonaan. Olen nimittäin antanut kertoa itselleni erään kanadalaisen tutkijaryhmän tutkimustuloksesta, jonka mukaan juuri tuolloin tekoäly tekee ihmiskunnasta lopun, kun älykkäät robotit ennen sitä ovat rakentaneet itseäänkin älykkäämpiä tekoälyviritelmiä. Harmi, että en ole enää tuolloin todistamassa moista katastrofia. Olisi ollut mukava jakaa Facebookiin muutama kuva…

Jos loppu on jo noinkin lähellä, niin miksi Viisaan ihmisen tulisi käyttää jäljellä oleva aika raatamalla, tekemällä otsa hiessä ja niska limassa töitä? Eivätkö ideologisesti työttömät silloin olekin oikeassa ja viisaita karttaessaan vielä jäljellä olevia töitä ja apostoli Paavali väärässä ja naurettava, kun aikoinaan väitti, että sen, joka ei tahdo työtä tehdä, ei pidä myöskään syödä?

IT-guru Petteri Järvinen murti suuta, väänti päätä hiljattain tähän tapaan:

”Ideologisesti työttömät ovat esimakua tulevasta kehityksestä. Pystymme tuottamaan elämisen peruspalvelut niin edullisesti, että yhteiskunnan maksamat minimituet riittävät ihmisarvoiseen elämään. Kaikkien työpanosta ei enää tarvita, joten miksei saisi olla röyhkeästi tyytyväinen työttömyyteen ja etsiä elämän sisältöä muualta?”

IT-guru saattoi elämän sisällön muualta etsimisellä tarkoittaa nettiä. Koska kaikki on verkossa, työttömäksi jäävä ja elämänsä tarkoituksen hukannut ihmiskunta istuu sitkeästi  tietsikkaruutujen ääressä ja passuuttaa itseään roboteilla niin kauan kuin roboteilla vielä on liian vähän älyä itsellään. Robotit tekevät kotityöt ja ulkotyöt, syöttävät ja juottavat meitä, laulavat iltaisin tuutulaulun, toivottavat hyvän huomenen.

Ihmiset lihovat tuoleissaan ja pilaavat silmänsä ruutuja tuijottaessaan. Palloiksi paisuneet ja liitoksistaan repeilevät sokeat ihmiset ovat helppoja saaliita roboteille.

Enempää en valitettavasti pysty lukijaa pelottelemaan uskontoneutraalilla maailmanlopulla, sillä tässä vaiheessa putosin sängystä ja heräsin. En enää rohjennut kömpiä takaisin vuoteeseen vaan ryömin iPadini kanssa sängyn alle piiloon. Kertokaa, milloin voin tulla täältä pois…

 

PS: Vasta tänään, 24.10.17, hoksasin oheisen tekoälyartikkelin ja ajattelin, että taasko näen unta:

https://www.hs.fi/paivanlehti/19102017/art-2000005413969.html

 

 

 

 

7 kommenttia

 • Onko niin, että jos ihmisillä on niin vähän rahaa, että sillä ei saa muuta kuin välttämättömimmän, niin ainoat, jotka pääsevät jatkossa lentoon, ovat valkoposkihanhet?

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Tässä tulee kyllä ongelma. Kun robotti tekee työt, niin millä perusteella annetaan tavalliselle ihmiselle rahaa, että hän pystyisi ostamaan edes jotain kaupan hyllyltä? Rahakirstuilijoiden kannattaa kuitenkin pitää liikenteessä jokin määrä rahaa, että näennäisliiketoiminta on mahdollista.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Lauri: Joo, eikä meidän tarvitse edes itse mennä kauppaan, valkkaamme vain kaiken netistä ja robotit kiikuttavat ostokset kotiin.

   Tulee tässä mieleen sellainenkin ongelma, että mihinkäs ne rikkaat ihmiset, joilla on nappulaa, sitä oikein käyttäisivät? Ja siirrytäänkö virtuaalirahan käyttöön…

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Tuula Hölttä sanoo:

   Lauri Lahtinen :”Kun robotti tekee työt, niin millä perusteella annetaan tavalliselle ihmiselle rahaa”

   Kun jo Rooman ensimmäinen keisari sai ajanlaskumme alussa idean, että ”koko maailma oli verollepantava”, niin eikö myös tekoäly-robotit pitäisi rekisteröidä ja ”panna verolle”? Niiden omistajilleen tuottaman taloudellisen lisäarvon voisi sitten jakaa ihmisille, jotka ne jättävät työttömiksi, että he saisivat pitää elintasonsa tai edes ”jokapäiväisen leipänsä”.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Tuula: Kyllä, siihen se väistämättä johtaa, että robotit joutuvat verolle. Kunnes niistä tulee niin fiksuja, että eivät moiseen enää suostu. Seuraava käänne on Ideologisesti ihmisiä vastaan kapinoivat robotit…

   Ihmisten kesken sanotaan, että valta ja vastuu kuuluvat yhteen. Mitäs sitten, kun robotit kaappaavat vallan?

   PS: Muistutan, että blogi kertoo näkemästäni unesta. Näissä kommenteissa jatkan silmät auki samalla linjalla, koska siihen minulla on vapaus. Vastuun siirrän lukijoille ja insinööreille. ?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Tuula Hölttä sanoo:

   Ruttopuiston rovasti Hannu Kiuru:”Mitäs sitten, kun robotit kaappaavat vallan?”

   Aamusatu kaikille sängyn alta iPadinsa kanssa kömpineille: Olipa kerran kuningas, jonka valtakunta ei ollut tästä maailmasta. Kuningas tiesi ihmisten kärsivän ja koska hän halusi auttaa heitä, hän päätti syntyä ihmiseksi . Kun hän syntyi maanpäälle, hän toi Ihmisille näkymättömän valtakuntansa voiman mukanaan, että ihmiset sen avulla pelastuisivat. Maata hallinnut paholainen ei hyväksynyt kuningasta ”omalle tontilleen”, vaan vei hänet korkealle vuorelle ja näytti hänelle kaikki maailman valtakunnat ja niiden loiston ja sanoi :”Tämän kaiken minä annan sinulle, jos lankeat maahan ja kumarrat minua.” Taivaallinen kuningas ei suostunut kumartamaan paholaista, vaan käski hänen poistua, ja sen jälkeen taivaan portti on ollut avoinna ihmisille, jotka eivät ole tahtoneet kumartaa mammonaa ja maallista loistoa hallitsevaa paholaista, vaan heille pelastuksen tuonutta näkymättömän maailman kuningasta.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Tuula: Tuota unta kelpaa kyllä katsella! ?

  Joskus lapsena ihmettelin sitä, mikä osuus Taivaan Isällä mahtaa maailmanlopun meiningissä olla. Ei mahtunut pieneen päähän tuollainen iso vaikkakin vähemmän jalo aate. Myöhemmin minulle selvisi, että ei välttämättä mikään. Kun ihmiset jatkavat Jumalaa karkuun juoksemistaan, niin päin helvettiä mennään ja meidät paha perii. Eli ihminen itse tekee lopun tästä koko roskasta. Kuuntele vaikka Pienen rakettimiehen ja Ameriikan Akun keskinäistä sapelien kalistelua…

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Ruttopuiston rovasti Hannu Kiuru

  Nimeni on Hannu Kiuru, arvoni Ruttopuiston rovasti emeritus (67 v., 113 cm, 179 kg). Kirjoitan painavaa tekstiä elämän ja kuoleman asioista pääkaupunkiseudun näkökulmasta käyttäen tajunnanvirtatekniikkaa. Blogiarkistossa meikäläinen heiluu Liberona kirkon liukkaalla kentällä: http://blogiarkisto.kotimaa.fi/blogit/vanhat/blog/?bid=121