Tekee hyvää tehdä hyvää

Parin viime viikon hyviä uutisia ovat olleet Facebookissa ja lehdissä leviävät jutut henkilöistä, jotka ovat päättäneet ilahduttaa lähimmäisiään erilaisilla joulumuistamisilla.

Näitä arjen enkeleitä on ollut aina, mutta varmaan juuri sosiaalinen media on tehnyt heidät entistä näkyvimmiksi. Ja hyvä niin. Toivottavasti esimerkki rohkaisee muitakin tarttumaan toimeen ja miettimään, kuinka voisi olla avuksi heille, joilla on jouluksi tiedossa vain niukkuutta.

Suomalainen köyhyys on pääasiassa suhteellista köyhyyttä eli sitä, että tulotaso ei riitä osallistumaan yhteiskunnassa yleisesti odotettuun elämäntapaan. Jouluna tämä näkyy siinä, että pöydässä ei ole erityisemmin jouluherkkuja, lahjoja muutama jos lainkaan ja jouluvalotkin jäävät laittamatta.

Kun on elänyt pitkiä aikoja, toiset vuoden, toiset vuosia ainaisessa niukkuudessa ei liene pahaksi, jos kerran vuodessa voi saada jotain pientä. Seurakunnat, eri yhdistykset ja yhteisöt järjestävät vähävaraisille jouluruokailuja, Hurstilla Helsingissä on isot juhlat ja erilaisten auttamisverkostojen kautta jaetaan joulupaketteja ja jouluavustuksia niin yksinäisille kuin perheille. Avun laadusta riippumatta tärkeintä ja avun saajalle merkityksellisintä on se, että joku on häntäkin huomioinut. Juuri tämän vuoksi kahvipaketti, karkkipussi tai joulukortti saavat joskus arvoaan suuremman merkityksen.

Jos nyt tuli mieleen ajatus, että voisinhan sitä jotain tehdä, niin pistä toimeksi. Käy viemässä joululeipomuksistasi muutama pipari tai joulutorttu naapurille, juttele bussissa kanssamatkustajalle, vie pari villasukkia asuntolaan tai kiikuta pieni paketti Pelastusarmeijan joulupadalle ja voihan sinne pataan pari lanttiakin tipauttaa, soita lähimpään vanhusten palvelutaloon ja kysy voitko käydä ulkoilemassa jonkun vanhuksen kanssa tai _______ (keksi tähän oma idea).

Kokeile. Hyvän tekeminen tekee hyvää.

 

PS: Vuoden 2015 YV-keräyksen kotimaankohteena on Suurella Sydämellä vapaaehtoistoiminnan verkkopalvelu, siellä voi ilmoittautua hyvän tekijäksi. Käy tutustumassa www.suurellasydamella.fi

1 kommentti

  • May Roth-Edelmann sanoo:

    Punaisen Ristin joulumyyjäisiin teimme jokainen hallituksen jäsen runsaasti myytävää. Lahjoitimme sitten neljälle perheelle satasen joulun. Perheet päätettiin sosiaalihuollossa, joten emme heistä tiedä muuta kuin, että lapsia on ja työttömyyttä. Ja lahjoittajiksi merkattiin jouluenkelit. Meistä tuntui hyvältä, tuntuu vieläkin. Siunattua joulua näille perheille.

    Ilmoita asiaton kommentti
  • Kirjoittaja

    Marko Pasma

    Ajatuksia diakonian näkökulmasta. Eivät edusta mitään tai ketään muuta kuin itseäni.