Jos vihaat joululauluja..

joulua

 

..älä lue tätä. Minä nimittäin huononakin laulajana olen vannoutunut joululaulufani.

Joululaulut ovat parasta lääkettä toivottomuuteen ja kyynisyyteen. Ne tuovat Betlehemin tähtitaivaan tänne Pohjolaan. Ne päästävät huononkin vaeltajan hetkeksi iloon ja valoon. Ne valavat toivoa ja luottamusta ihmiskuntaan sodan, pahan ja pelon riehuessa ympärillä.

Joululaulut antavat uskoa myös kirkkoon kaiken sisäisen vihanpidon keskellä. Joululauluista ymmärrämme, miten ne on tulkittava kuhunkin aikaan ja kontekstiin sopiviksi. Miksi ja miten eri laulut puhuttelevat erilaisia ihmisiä erilaisina aikoina. Miten oma tulkintani ei olekaan ainoa oikea.

Tämän joulun vahvin elämys oli jäähallin Raskasta joulua -konsertti. Siinä hevimetalliuroot soittivat herkkiä joululauluja vahvasti. He laulattivat tuhatpäistä metallimusiikin ystäväkansaa laulamaan kovempaa ”enkä ole veljeni, lintu tästä maasta. Olen pieni veljesi tulin taivahasta.”

Lauluista ei puuttunut Jeesusta eikä joulun sanomaa. Välillä myös tonttujen joulupuurot ja petteri punakuonot menivät sellaisella vauhdilla verbaalivirtuooseilta, että hämmästytti, miten he pysyvät sanoissa mukana.

Hevimiehet pitävät yleisöstään, juttelevat ja innostavat sekä vahvistavat kokemusta kuulumisesta yhteiseen "mustaan kansaan". Kosipa kiertueen isä ja kokooja Erkka Korhonen keikalla tyttöystäväänsä ja saikin myöntävän vastauksen. Ihan suuren maailman malliin.

Konserttiyleisössä oli monia elämän kovasti ja pahasti pitelemiä ihmisiä. Moni oli aiemmin vihannut joulun kiiltokuvamaisuutta. Monia ahdistaa yhä vietävästi jouluna yksin jääminen, oman elämän selvittämätön möykky, syrjään jääminen ja jättäytyminen. Joulu on monelle vaikeaa aikaa. Kaikki joulut eivät onnistu tai ”mene nappiin, mutta kaikista jouluista selvitään” sanoi hevimuusikko Juha-Pekka Leppäluoto.

Mutta nämä hevijoululaulut puhuttelevat. Moni kertoi ikään kuin saaneensa joululaulut - ne lapsena koulussa ja kotona opitut - takaisin. Ne olivatkin rouheita ja elämänmakuisia. Lähetysseuran Kauneimmat joululaulut ja Raskasta joulua olivat tänä vuonna toista vuotta yhteistyössä. Varoja kerättiin kehitysmaiden äideille ja lapsille muun muassa Nepaliin. Muusikko JP kertoi yleisölle, miten Nepalissa tapaamiset koskettivat häntä myös sydämestä.

”Ensimmäinen käyntini kehitysmaassa oli aivan erilainen kuin mihin olin varautunut. Se oli hieno, mutta raskas kokemus. Matkan jälkeen meni muutama viikko ennen kuin pystyin puhumaan asioista objektiivisesti”, kertoo JP Leppäluoto.

Minullakin menee muutama viikko ennen kuin ymmärrän mitä koin. Satutettujen seurassa on hyvä olla.

Hyvää joulunaikaa ja parempaa uutta vuotta 2015. Rouheasti.

Iiris Kivimäki
Suomen Lähetysseuran viestintäjohtaja

DSC_2045a

1 kommentti

  • Annikki Salo sanoo:

    Joulun ydinsanoma. ”Älkää peljätkö, sillä katso, minä ilmoitan teille suuren ilon, joka on tuleva kaikelle kansalle: teille on tänä päivänä syntynyt Vapahtaja, joka on Kristus, Herra, Daavidin kaupungissa. Ja tämä on teille merkkinä: te löydätte lapsen kapaloituna ja seimessä makaamassa.” ”Kunnia Jumalalle korkeuksissa ja maassa rauha ihmisten kesken, joita kohtaan Hänellä on hyvä tahto. (Lk.2:1012,14). Tässä on Jumalan tahdon tie seurata Jeesusta, Vapahtajaa, Kristusta Herraan seuraten vuoden jokaisena päivänä.

    Ilmoita asiaton kommentti
  • Kirjoittaja

    Missioblogi

    Missioblogi on moniääninen blogi, josta voit lukea kuulumisia kirkosta ja lähetystyöstä eri puolilta maailmaa. Sen kirjoittajat ovat Suomen Lähetysseuran tai sen yhteistyökumppanien työntekijöitä, jotka tuovat terveisiä etelän kasvavista kirkoista, ilonaiheista, ongelmista ja teologisesta keskustelusta sekä uskon, toivon ja rakkauden työstä kehittyvissä maissa.