Teesi n:o 7

Vältä ylimääräisiä henkiolentoja

Tieteellinen ajattelu ja filosofia tuntee periaatteen nimeltä Occamin partaveitsi. Se väittää, että ilmiöitä selittävien tekijöiden määrän tulee olla mahdollisimman vähäinen. Toisin sanoen monimutkaiset ja rönsyilevät teoriat ovat huonompia kuin yksinkertaiset – varsinkin jos ne toimivat yhtä hyvin.

Reformaation yksi viidestä yksin-alkuisesta pääperiaatteesta on Solus Christus eli yksin Kristus. Periaatteen taustalla on – epäsuorasti tosin – Occamin partaveitsi: Jumalan ja ihmisen väliin ei tarvita ylimääräistä henkiolentojen joukkoa eli pyhimyksiä tai enkeleitä, sillä Kristus riittää. Samaan ylimääräiseen krääsään kuuluvat myös ihmisen omat teot ja pyrkimykset.

Jumalan kädenojennus ihmiskuntaa kohtaan on Kristus. Muuta ei tarvita. Se riittää. Siitä tulee riittävän hyvä pelastumisen teoria ja taivaan portin salasana. 1. kirjeessä Timoteukselle sanotaan: ”Sillä yksi on Jumala, yksi myös välimies Jumalan ja ihmisten välillä...”

*

Kotimaa julkaisee viikoittain yhden teesin reformaation juhlavuoden innostamana (5.11.2017 saakka). - Teesien kirjoittaja/kokoaja on Olli Seppälä. – Keskustelu sallittua, jopa toivottavaa.

2 kommenttia

  • Tuula Hölttä sanoo:

    Occamin partaveitsi-teoriassa on sama periaate kuin kokonaisvaltaisessa laatujohtamisessa: Keep It Simply Stupid eli lyhennettynä KISS. Että siitä ei tulisi populistista ja vain ainetta koskevia havaintoja totena pitävää Juudaksen suudelmaa, filosofiassa on mielestäni tärkeää, että ajatuspolkujen periaate ja päämäärä on 7. teesissä mainittu ”Solus Christus eli yksin Kristus”. Tätä periaatetta noudatti mielestäni myös apostoli Paavali, joka [tulkintani mukaan] käytti teksteissään kreikkalaisten filosofien retoriikkaa.

    Ilmoita asiaton kommentti
  • ismo malinen sanoo:

    Monet eivät ota Kristusta vastaan vaikka miten monin sanoin todistettaisiin, mutta toiselle riittää vain nämä Jeesuksen sanat : ”Usko ainoastaan”

    Ilmoita asiaton kommentti