Tasa-arvo ja yhdenvertaisuus kirkossa

Jokioisten seurakunnassa on naisoletettu  kirkkoherran vaalin hävinnyt valittanut syrjinnästään, jonka hän epäilee johtuvan lesboudestaan. Hänen puolisonsa on nainen.

Tasa-arvo ja yhdenvertaisuus ei tee meistä kaikessa tasa-arvoisia tai yhdenvertaisia eikä tälle voida mitään lainsäädännöllä.

On niin, että olemme kaikki hyvin erilaisia ja yksilöitä. Meidän arvostuksemme määrittää hyvin moni osapuoli ja hyvin eri tavoin tilanteen mukaan. Kun ihminen palkataan mihin tahansa työhön, palkkaaja päättää, mitä hän odottaa valittavalta.

Työhön palkataan useimmiten sopivin eikä automaattisesti muodollisesti pätevin.

Kirkko on uskonnollinen yhteisö eikä valtion virasto. Kirkolla on oikeus jättää palkkaamatta henkilö, joka ei täytä seurakunnan arvostuksia ja uskonnon edellytyksiä.

Samaa sukupuolta olevan pariskunnan liittoa ei uskontomme hyväksy. Tästä ei ole mitään epäselvyyttä eikä samaa sukupuolta olevien seksistä. Moni seurakunnan jäsen ei myöskään halua, että uskontomme ja oman käsityksen vastaisesti toimivia valitaan mm pastoreiksi tai kirkon esihenkilöiksi.

Tilannehan on yhtä absurdi kuin jos julkisesti Pride- ja LGBTQI+! vastainen henkilö valittaisi, kun häntä ei valittu Seta ryn puheenjohtajaksi, vaikka hän oli pätevin.

Osoittaa halveksuntaa uskontoa ja seurakuntaa kohtaan yrittää ns tuomioistuimen ja poliisivoimin saada kukon paikan uskonnollisessa yhteisössä vastoin sen tahtoa.

Mm näiden ilmiöiden takia jätin kirkon kauan sitten enkä palaa. Kirkosta on tullut poliittisesti ohjattu virasto kymmenien muiden joukkoon.

 

67 kommenttia

 • Riitta Sistonen sanoo:

  Seppo H. yritin etsiä blogistin kommenteista sanaa ”avoliitto”. Sitä ei hän käytä. Miksi siis luulet hänen tarkoittavan elostelulla juuri avoliittoa? Onhan toki muitakin tapoja elostella. Hän vain painotti parisuhteen pysyvyyttä. Yritit viedä keskustelun vain siihen että avioliitossakin elostellaan ja petetään, erotaan ym. Eihän tämä ollut se pointti ollenkaan, vaan hän painotti sitä että suhteet olisivat kestäviä ja pysyviä. Se on kaikkien perheenjäsenten kannalta ihanteellisinta. Ei aina tarvitse tulla tuo: ” mutku, mutku, sitku…”

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Seppo Heinola sanoo:

   Hämäläinen ” Kyllä asia on niin, että avoliitot yhdistettynä jatkuviin kumppanin vaihtoihin pitävät ihmisen teininä lopun ikänsä ja estävät kehittymisen ihmisenä aikuiseksi.”

   Eli vaikeuksia luetun ymmärtämisessä Sistonen?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Juuso Hämäläinen sanoo:

   Liittojen kestävyys on tärkeää lasten kannalta oli kyse avo- tai avioliitosta. Avioliittoon menneet ovat tosin suhteessaan pakostakin vakavammalla pohjalla, koska ovat tehneet julkisen sitoumuksen suhteeseen. Avoliitosta taasen on tosi vaivaton lähteä kävelemään, vaikka olisi lapsia hankittuna. Päädytään nopeaan kumppanin vaihtoon helposti.

   Kutsuisin avoliiton oarisuhdetta mieluiten parittelusuhteeksi edellisin perustein, vaikka se joitain ärsyttääkin.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Riitta Sistonen sanoo:

  Seppo, ei ole. Kyllä luin kommentit. Sinä käytit kyllä ensin sanaa avoliitto. Siitä se lähti liikkeelle. Sitten blogisti vastasi siihen.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Seppo Heinola sanoo:

   Sanoit ettei k o m m e n t e i s s a ollut sanaa. Tämä on nimeoman kommentti: Kyllä asia on niin, että avoliitot yhdistettynä jatkuviin kumppanin vaihtoihin pitävät ihmisen teininä lopun ikänsä ja estävät kehittymisen ihmisenä aikuiseksi.”

   Ja Hämäläinen ei korjannut ’väärän sanan’ käytöstä minua vaan kommentissaan katsoi nimenomaan myös avoliitoissa elosteltavan.

   Ja ymmärrätkö mitäs seuraavassa kommenttiosiossa oleva sanat ’myös’ ja ’samat’ tarkoittavat: ”Avoliitto ei todellakaan lisää puolison saamaa kunnioitusta kuten väität. Avioliitosta lähdetään m y ö s kävelemään, mutta syyt ovat liian usein s a m a t. Lyhytjänteisyys, mukavuudenhalu, lakkaamaton e l o s t e l u n tarve ja vastuun pakoilu.”

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Riitta Sistonen sanoo:

  Totta kai missä liitossa ja missä suhteissa vain voivat ihmiset elostella. En ymmärrä miksi blogistin olisi pitänyt korjata jotain. Hän myös sanoo, että avioliitoissa erojen syyt ovat ”liian usein samat”. Joten mielestäni ei hän tähdennä mitenkään että juuri avoliitot olisivat elostelu-liittoja. Siksipä niin kuin itse annat ymmärtääkin, avoliito on sinun mielestäsi liitto, jossa kunnioitetaan toista ja sen sijaan avioliitot olisivat niitä elostelu-liittoja. Mielestäni blogisti halusi selvästi sanoa, että molemmissa on ongelmansa. Niin kuin onkin.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Riitta Sistonen sanoo:

   Enempää en tähän kommentoi. Ei edes koske koko blogin aihetta.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Seppo Heinola sanoo:

   Sinulla on ongelma, et myönnä omaa mokaasi. Se ettei blogisti korjannut minua vaan jatkoi käsitteellä avoliitto ja liitti siihen sanan elostelu, osoittaa että hän tarkoitti bloginsa ’kiinteillä parisuhteilla’ vain avioliittoja ja sisällytti muiden suhteiden halveeraamiseen siis implisiittisesti myös avoliitot. Ja väittämäsi, että m i n ä olisin liittänyt elostelun vain avioliittoihin on yksinkertaisesti valhe. Ja valehtelemine on synti.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Sari Weckroth sanoo:

   Seppo, ihan tästä vierestä kommentti: minusta ongelma on sinulla. Täällä on monesti kritisoitu omien tulkintojen pitämistä ehdottoman oikeina. Kuten tuossa sanot. Jokin toisen sanomisissa ”selvästi osoittaa” jotain. Ja mitään ei tarvitse kysyä.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Seppo Heinola sanoo:

   Sari, minä en ole pitänyt enkä pidä mitään tulkintojani ehdottoman oikeina, ja minä pidän itsestään selviönä, ettei ehdottomia totuuksia ole kuin fundamentalisteille heidän dogmeissaan ja deduktiivissa sopimuksissa sekä tieteen ns. triviaalifaktoissa. Minun ei siis tarvitse perustella esim. että 1+1=2. JA: Ei aikuisten ihmisten tarvitse joka mielipiteeseen sanoa: Minun mielestäni. Selvät virheet voin korjata ja minua voi korjata. Sistonen teki selvän virheen väittäessään ettei Hämäläisen KOMMENTYEISSA ollut sanaa ’avoliitto’. Ei myöntänyt tätä,mikä on jokaisen rehellisen lukija havaittavissa.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Sari Weckroth sanoo:

   No toivottavasti pidät tuon mielessä. Ettei ehdottomia totuuksia ole, eikä oma näkemys/ tulkinta ole itsestäänselvästi ainoa oikea. Kuten esim tuolla ” ihme vrt taikuus ”-keskustelussa, jossa esitit että asia on näin ja piste (”paitsi joidenkin ”rusinat pullasta” – uskovien muelestä”) Vastaavanlaisia ilmaisuja käytät usein. Että ihan jo etukäteen tiedetään mitä toiset sanovat/ajattelevat. Ihan voi kysyäkin. Miksi olla keskustelupalstalla jos tietää miten asiat on ja senkin mitä toiset ajattelevat.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Sari Weckroth sanoo:

   Samoin tuo että ”selvät virheet voi korjata”. Se on pelkkää sanahelinää. Sama kuin ”jos voit esittää vastaansanomattomat todisteet niin tunnustan olevani väärässä”. Keskustella voi, ja tulisi, siten että pyrkii ymmärtämään toisen näkökulmaa ja perusteluja. Esittää ja kuunnella ne toisen perustelut. On suunnattoman ärsyttävää vaatia ehdottoman kiistattomia todisteita ennenkuin edes huomioidaan olisiko toisella ehkä jotain pointtia asiassa.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Sari Weckroth sanoo:

   Ja nähdäkseni tässä casessa pointti ei ollut mainittiinko sana ”avoliitto” vaan mitä väitit blogistin tarkoittaneen.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Seppo Heinola sanoo:

   ”No toivottavasti pidät tuon mielessä. ..”

   Voi hellanlettas, tuo yläviistoinen asenteesi on suorastana liikuttava.

   ”Samoin tuo että ”selvät virheet voi korjata”. Se on pelkkää sanahelinää.”

   Tuo yo. perustelematon itsevarma mielipide on pelkkää sanahelinää… Täällä harvoin korjataan virheitä, koska lienee usein liian vähän kompetenssia edes tietää milloin kyseessä on virhe.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Riitta Sistonen sanoo:

  Kiitos Sari! Juuri näin. Seppo luki kommentista jotain, mitä siinä ei ollut edes sanottu. Näin täällä tapahtuu usein. Valitettavasti.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Seppo Heinola sanoo:

   Sistonen, kieroilet, kirjoituksissa on hyvin usein myös ns. rivien välit ja niinm myös Hämäläisen blogissa. Eli Hämäläinen olisi voinut halutessaan korjata minua ja sanoa ettei tarkoittanut avoliittoja. Näin hän EI siis tehnyt vaan KOMMENTISSAAN liitti elostelun myös avoliittoihin, jonka sana kommentissaan mainitsi. Etä vieläkään Sistonen myönnä virhettäsi koskien ko kommenttia. Mikä rehellisyydessä noin vaikeaa on?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Riitta Sistonen sanoo:

   Voi sinun kanssasi Seppo H. ! Joka tapauksessa on selvää että molemmissa liitoissa elää syntisiä ihmisiä ja pettämistä valitettavasti tapahtuu ja liitot hajoavat. Avioliitto ja vanhempien (parien) sitoutuminen siihen on kuitenkin parasta kaikille perheenjäsenille. Etenkin lapsille. Täysin tutkittu asia, että avioliitoissa kasvaa täysipainoisia lapsia ennemmin kuin turvattomissa ja vaihtuvissa suhteissa. Tämä on päivänselvä fakta. Tätä ei vain nykyisin saa sanoa. Se katsotaan tuomitsemiseksi.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Seppo Heinola sanoo:

  Sari Weckroth11.06.2022 13:28 Ja nähdäkseni tässä casessa pointti ei ollut mainittiinko sana ”avoliitto” vaan mitä väitit blogistin tarkoittaneen.

  Faktaa, Minun ja Sistosen ao dialogissa oli kyse tästä Sistosen väittämästä:

  Riitta Sistonen10.06.2022 13:45 Seppo H. yritin etsiä blogistin k o m m e n t e i s t a sanaa ”avoliitto”. Sitä EI hän käytä.

  Ja Hämäläisen juurikin ao k o m m e n t t i: (Ote)

  Juuso Hämäläinen10.06.2022 12:15 Kyllä asia on niin, että a v o l i i t o t yhdistettynä jatkuviin kumppanin vaihtoihin pitävät ihmisen teininä lopun ikänsä ja estävät kehittymisen ihmisenä aikuiseksi.

  Hämäläisen kommentti oli siis 1,5 t. e n n e n Sistosen väärinlukua.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Riitta Sistonen sanoo:

   Niin Seppo, mutta vasta kun sinä käytit sanaa ”avoliitto”.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Juuso Hämäläinen sanoo:

   Lopetetaan nyt saivartelu. Sanomani oli selvä eikä kaipaa hiusten halkomista. Liitot ilman mitään sitoumusta ovat epävakaampia ja huono perusta lasten kehittymiselle. Tietemkin tämä on yleistys, puhumme valtavasta määrästä ihmisiä ja keskimäärin..

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Seppo Heinola sanoo:

   Sistonen: ”Seppo H. yritin etsiä blogistin kommenteista sanaa ”avoliitto”. Sitä ei hän käytä.”

   Vaan kun k ä y t t i ja juuri KOMMENTISSA . Ei riittänyt Sistosen rehellisyys myöntää tätä tosiasiaa. Case closed.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Martti Pentti sanoo:

  ”Osoittaa halveksuntaa uskontoa ja seurakuntaa kohtaan yrittää ns tuomioistuimen ja poliisivoimin saada kukon paikan uskonnollisessa yhteisössä vastoin sen tahtoa.” Vasta nyt tulin kiinnittäneensä huomiota käytettyyn ilmaisuun. Onko kirkkoherra kukkona tunkiolla? Jossakin mielessä näin on ennen vanhaan saattanut ollakin. Kukko viittaa kristillisenä symbolina heräämiseen ja valvomiseen. Lähtökohtana taitaa olla Pietarin kuulema kieunta, joka sai hänet mestarinsa kieltäjänä itkemään katkerasti. Minkä esikuvan Herramme antaa? Hän sanoi haluavansa kanaemon tavoin koota omansa siipiensä suojaan.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Juuso Hämäläinen sanoo:

  Martti Pentti

  Jos jonu on täyttä laukkaa tuotettua höttöä, se on vihervasemmistolainen perversioiden ja hekuman hakeminen sekä kaaoksen luominen.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   ”vihervasemmistolainen perversioiden ja hekuman hakeminen sekä kaaoksen luominen…” Jos tässä ilmaisussa ei kuule kavioiden kopsetta ja orhin hirnahdusta, niin sitten keulivan mopon mäikeen.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Seppo Heinola sanoo:

   Tuossa ilmaisussa näkee Pentti käyttäjänsä henkisen tason.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   Henkinen tarkoittaa minun sanastossani tavoitteita ja asennetta. Se on siis eri asia kuin älykkyys. Tällä täsmennyksellä olen samaa mieltä Seppo Heinolan kanssa.

   Ilmoita asiaton kommentti