Tarina meistä
Perisynti kalskahtaa monen korvaan pahalta. Tulee mieleen helvetin saarnaaminen, pikkuvauvojen syyllisyydestä puhuminen, voimattomuus synnin edessä ja pahan korostaminen ihmisessä. Augustinuksen perisyntioppi on kuitenkin muutakin kuin nuo ikävät mielleyhtymät.
Perisynti yhdistää ihmisiä. Augustinus opetta, että me kaikki sosiaalisista, kulttuurisista tai taloudellisista lähtökohdistamme riippumatta olemme samaa sakkia. Ihmisinä meillä on paljon enemmän yhdistäviä kuin erottavia seikkoja. Ei ole meitä ja heitä, vaan pelkästään me, yhtä arvokkaat, Jumalan luomat ihmiset. Luotuisuudessamme olemme hyviä, mutta perisynnissämme pahoja. Koska tämä on yhteistä, jaettua pahuutta, ei meillä ole oikeutta asettaa itseämme toisten yläpuolelle kuin olisimme parempia. Emme nimittäin ole. Olemme luonnostamme ihan yhtä tietämättömiä, heikkoja ja vääriin asioihin kiintyneitä kuin lähimmäisemme, joita niin tekisi mieli tuomita. Kaikenlaisten erojen, riitojen ja raja-aitojen rakentelu on täysin synnin seurausta.
Perisynti on osa jaettua kokemusta ihmisyydestä. Augustinus tiedostaa, miten vaikeaa on taistella huonoja tapoja vastaan, valita aina oikea vaihtoehto ja elää Jumalan tahdon mukaan. Monissa sarjakuvissa ja muutenkin populaarikulttuurissa toistuva ilmiö hyvästä ja pahasta minästä olkapäällä istumassa valintatilanteen osuessa kohdalle on hyvin augustinolainen. Hänestä kastetussa kristityssä on menossa jatkuva sotatila vanhan, pahan ihmisen ja uuden, hyvän ihmisen välillä. Ihminen ei suinkaan muutu kasteen myötä hyväksi kuin napista painamalla. Jokainen päivä on taistelua kohti parempaa kristillistä elämää, jossa ei tule täydelliseksi ennen kuin taivaassa.
Perisyntioppi muistuttaa siitä, ettemme elä tyhjiössä. Augustinus opettaa, että teoillamme ja valinnoillamme on seurauksia sekä itsellemme että ihmisille ympärillämme. Ihmiset on tarkoitettu elämään yhteisöissä, minkä seurauksena jopa täällä epäsosiaalisessa pohjolassa monet kaipaavat ympärilleen lähimmäisiä. Augustinuksen mukaan yhteisöt rakentuvat jaettujen arvojen pohjalta ja elävät niiden mukaan – olivat ne hyviä tai huonoja. Yhteisön valinnat heijastavat noita arvoja, sillä rakkaus rajoittaa vaihtoehtoja.
Perisyntioppi kutsuu tarkastelemaan elämän arvojärjestystä. Augustinus opettaa, että Jumalaa tulisi rakastaa yli kaiken ja lähimmäistä kuin itseään. Perisynnin tähden tässä mennään helposti metsään ja omasta navasta tulee elämän keskipiste, jonka ympärillä kaikki muu pyörii. Voi käydä myös niin, että tekee olevinaan hyvää, mutta tarkoituksenaan näyttää hyvältä ulospäin. Myös tuolloin menee pieleen. Augustinus alleviivaa, että hurskaalta näyttävä tekokaan ei ole hyvä, ellei se ole tulosta oikein järjestetystä rakkaudesta.
Perisynti osoittaa ihmisen armon tarpeen. Augustinuksen mielessä juuri ihmisen auttamaton syntisyys ja kyvyttömyys itsensä pelastamiseen takaa sen, ettei Kristus kuollut turhaan. Jokainen ihminen tarvitsee pelastuakseen Jumalan armollista rakkautta, jonka hän osoitti Pojassaan. Armo auttaa ihmisen Jumalan luo ja yhdistää hänet Kristuksen ruumiiseen, kirkkoon. Siellä, syntisten sairaalassa, Pyhä Henki parantaa kristittyjä vähitellen. Kirkossa ovat tarjolla armoa välittävät sakramentit ja siellä rukoillaan yhdessä anteeksiantamusta ja voimaa.
Perisyntioppi kehottaa pitämään mielessä kristittyjen yhteisen päämäärän, taivaan. Augustinus uskoo vahvasti, että siellä ei ole kärsimystä, surua tai tietämättömyyttä. Siellä nähdään Jumala kasvoista kasvoihin ja eletään ikuisesti täydellisen onnellisina hänen kanssaan.
---
Tämä kirjoitus päättää sarjani Augustinuksen perisyntiä koskevista teksteistä, joilla olen pyrkinyt avaamaan väitöskirjani sisältöä. Lämmin kiitos kaikille, jotka ovat tekstejäni lukeneet.
73 kommenttia
Ajatus perisynnistä on hienoimpia asioita, mitä Raamatusta löytyy. Se nimittäin oleellinen on osa siitä Jumalan vanhurskaudesta, jonka hän voi syntiselle antaa. Yhtä vähän, kuin pikku vauvassa voimme nähdä mitään pahaa, niin ihan samoin on laita siitä vanhurskaudesta, jolla syntinen ihminen puetaan, kun hän uskoo evankeliumin. Mitään muuta emme pääse näkemään, kuin Jumalan lupauksen. Se joka siihen uskaltaa luotaa täysin, voi jopa riemuita tuosta perisyntiopista. Muille se on tietenkin jotain ihan typerää ja jopa vastenmielistä.
Tässä opissa olemme tekemisissä salatun Jumalan kanssa, joka on merkillisellä tavalla salannut parhaimmat taivaalliset aarteet mielettömään mitättömyyteen. Joten tuo perisyntioppi on yksi näistä suurimmista aarteista mitä maan päällä voi olla.
Jos kuolema olisi kaiken loppu, niin mitä väliä sillä, miten elää.
Täytyy ihmetellä kuinka sairaan syntistä sakkia täällä riipustelee potemastaan vaikea-asteisesta ”tiskirättisyndroomasta”. Ollaan niin kurjia ja itsetunnottomia syntien mädättämiä rassukoita ettei pahemmista väliä. On omat synnit ja päälle vielä vanhemmilta, isovanhemmilta ja muinaisilta isovanhempien isovanhempien jne. isovanhemmilta… perityt synnit ja tuntuu, että sitä parempi mitä enemmän syntisäkkki painaa. Sitä enemmän saa anteeksi.
Pekka: ”mutta jos huomaisin kuollessani , ettei Vapahtaja olisikaan siellä vastassa, niin siinä olisi murhetta tarpeeksi. Nyt tiedän että Hän on”
Etkä TIEDÄ. Uskoa voit, mutta kukaan elävä ihminen ei TIEDÄ. Eikä kukaan kuollut ole koskaan tullut kertomaan. Asia selviää vasta kun valo lopullisesti vintiltä sammuu. Jos lähden ennen sinua, niin tulen kertomaan. Jos mitään ei kuulu, niin koko juttu on pelkkkää fuulaa.
Tieto ja usko eivät ole synonyymejä.
Minusta on oikein hyvä, että täällä on haasteita ja monenlaisia näköaloja. On Ateisteja ja Vapaa-ajattelijoita, Todistajia, vapaita suuntia ja vaikka mitä porukkaa. Tosin aika moni on poistunut kanavalta kun kovin erikoisia uskon tulkintoja on alkanut olla enemmän ja enemmän. Ainakin näyttää siltä, että keskustelut on muuttuneet melko yksipuolisiksi ja vain muutamien ahkerien keskusteluiksi. Niiden anti taitaa jäädä aika kevyeksi.
Hyvä puoli tässä moniäänisyydessä on se, että täällä suorastaan pakotetaan tutkistelemaan aivan keskeisiä uskon elämän kysymyksiä. Sillä kirkon uskoon kriittisesti suhtautuvat tarttuvat juuri ydinasioihin, joista kirkossa keskustellaan aika vähän. Joten täällä herätellään meitä siihen mikä on oikeasti keskeistä ja luovuttamatonta Kristillisessä uskossa.
Rauli,
Onko tuo ”kolmas tie” Jehovan Todistajien erityinen opetus vai onko se vain sinun tulkintasi?
Ilmoita asiaton kommentti