Taivaan kirkkauden esimakua

 

Katselkaa kedon kukkia.” Jeesus.

Aurinko paistaa

Kirkkaana loistaa

Kylmän mielestä poistaa

Silmiimme näyttää

Mielemme täyttää

Sini kukkia käyttää

Olen onnellinen

Kanssa Jeesuksen

Kesän kirkkauden

Koen lohdullisen

 

SUNNUNTAI 18.7.2021

Kirkastussunnuntai eli Kristuksen kirkastumisen päivä

Kirkastettu Kristus

Ensimmäinen lukukappale: 2. Moos. 34:29–35

Liiton asiakirja

Mooses sai kokea Jumalan puhuttelun. Hän meni korkealle vuorelle. Hän sai tuntea Jumalan läheisyyden. Mukanaan hänellä oli kaksi kivistä taulua. Niihin hän tiivisti Jumalan terveiset Israelin kansalle.

Tuohon aikaan merkittäviä sopimuksia vahvistettiin kivisin merkein, joihin oli kirjoitettu solmitun liiton keskeiset kohdat. Näin laadittiin rauhansopimuksia ja muita kansojen elämään vaikuttavia julistuksia.

Mooseksen mukanaan tuomat taulut liittyivät tähän tapakulttuuriin ja kertoivat että Jumala oli tehnyt liiton kansansa kanssa. Mooses oli ollut tämän liiton tekemisessä kansansa edustaja Jumalan edessä.

Kasvot kertovat

Ihmisen kasvot kertovat mitä mielessä liikkuu. Monet merkittävät elämän kokemukset painavat leimansa ihmisten elämään. Joidenkin kasvoilta näkyy koettu suru. Joku viheltelee onnesta kulkiessaan ja ilmeet kertovat että tämä on tyytyväinen. Joku on rakastunut sydämensä pohjasta ja sekin näkyy koko olemuksen täyttyvänä onnellisuuden heijastumana.

Kun Mooses tuli kansansa luo, niin hänenkin kasvonsa kertoivat, mitä hän oli kokenut. Jumalan kirkkauden loiste oli tarttunut hänen olemukseensa. Hänen kasvonsa heijastivat pyhän kokemusta, Jumalan puhuttelun piirteet tulivat esiin.

Jeesuksen kirkastuminen

Mooseksen kasvojen kirkkaus oli ikään kuin tulevan esimakua. Kallis Vapahtajamme oli tämän esikuvan täyttymys. Jeesuksen kirkastuminen näytti enemmän kuin vain jossakin koetun kirkkauden heijastuman. Jeesus itse on Valo. Hän on Jumalan Kirkkaus.

Tässä maailmassa auringon valo on kirkkainta mitä koemme. Joku kadmium kaaren valo on vain neljäsosa auringon kirkkaudesta. Kerran taivaassa Jumalan valo, Jeesuksen kirkkaus ja Pyhän Hengen valkeus niin kirkasta että sen rinnalla aurinkokin on kuin pimeyttä.

Tässä Jumalan kirkkaudesta Pietari, Jaakob ja Johannes saivat kokea esimakua. Paikkaa nimitetään kirkastusvuoreksi ja tämän tapauksen kunniaksi vietämme kirkastussunnuntaita.

Jeesus on Jumalan ja ihmiskunnan liiton Välimies. Hän on itse kaiken valmistanut jotta koko ihmiskunta voisi elää Jumalan liiton yhteydessä.

Kivisten taulujen sijaan hän itse on Jumalan Sana. Hänen pelastustyönsä varassa mekin saamme elää turvallisesti hänen liittolaisinaan, Jumalan perheenä, yhteisenä kirkkona, Jumalan kansana.

Loistakoon Jumalan sana

Kirkkaaana mieleemme tuokoon

Kiitosta Herralle suokoon

Elon rauhaa antavana

Tässä kirkastussunnuntain ensimmäinen lukukappale

2. Moos. 34:29–35

Kun Mooses laskeutui Siinainvuorelta molemmat liitontaulut käsissään, hänen kasvonsa säteilivät, koska hän oli puhunut Herran kanssa. Itse hän ei sitä tiennyt, mutta kun Aaron ja israelilaiset näkivät Mooseksen kasvojen säteilevän, he pelkäsivät mennä häntä vastaan. Silloin Mooses kutsui heitä, ja Aaron ja kaikki kansan päämiehet tulivat hänen luokseen, ja hän puhui heille. Kun israelilaiset olivat tulleet lähemmäs, Mooses ilmoitti heille käskyt, jotka Herra oli antanut hänelle Siinainvuorella. Sanottuaan kaiken tämän Mooses verhosi kasvonsa. Aina kun Mooses astui Herran eteen puhuakseen hänen kanssaan, hän riisui kasvoiltaan verhon ja oli ilman sitä, kunnes lähti pois. Tultuaan israelilaisten luo hän kertoi, mitä Herra oli käskenyt, ja silloin israelilaiset huomasivat, että hänen kasvonsa säteilivät. Sitten Mooses jälleen peitti kasvonsa ja poisti verhon vasta mennessään puhumaan Herran kanssa.

 1. Matias

  ”Josefushan oli länsimaissa vuosisatoja Raamatun jälkeen eniten luettu teos. ”

  Mielenkiintoista, vaikka hän ei puhu kristittyjen lahkosta mitään.
  Sanoit että Jeesuksen aikana oli 15 lahkoa.
  Minun lukemani mukaan, siis Josefuksesta lukemani mukaan, oli vain kolme koulukuntaa, saddukealaiset, fariseukset, ja essealaiset. Essealaiset asuivat Kuolleen meren maisemissa, mutta heitä asui myös kaikissa kylissä, se on ollut aika suuri liike kuitenkin. Hyvin ankarat säännöt heillä, ja Mooses oli tärkein profeetta. Mooseksen pilkasta sai kuoleman tuomion.

  Saddukeukset eivät uskoneet kuolemanjälkeiseen, Fariseukset uskoivat kuolleiden yösnousemukseen ja essealaiset uskoivat, että ne jotka noudattavat lakia Juudan suvussa, heidät Jumala pelastaa hyvään elämään tulevassa maailmassa.

  Essealaiset lukivat Jesajaa, josta heidän nimityksensä tullenee, he itse eivät itsestään käyttäneet sitä nimeä. Heitä sanotaan myös jessealaisiksi.
  Minun raamatussa aina kun halutaan kertoa mitä Jesaja sanoi, käytetään muotoa Esaias sanoi.
  He lukivat myös Eenokin kirjaa, tai voihan olla, että he ovat sen kirjoittajia. Eenokin kirjasta tulee ’ Ihmisen poika’ ja ’enkelit’ , ja ’ valtakunta taivaassa,’ itseasiassa useampi taivas, ja tulivirta ja päivien alku, ja päivien pää, jotka ovat melkein persoonia.
  Monta hurjaa juttua jotka löytyvät myös evankeliumin ajatuksista apokalyptiseen loppuun liittyen.

  • Tarja

   jatkoa kohtaan Josefus 11)

   Hyvin olet Josefuksesi lukenut. Hän todellakin mainitsee nämä kolme puhumaasi koulukuntaa. Luku 15 tulee mukaan kun otetaan mukaan myös muita tuota aikaa kuvaavia lähteitä ja tehdään johtopäätöksiä erilaisista tuota aikaa kuvaavista teksteistä.

 2. Matias

  Kiitos.
  Minulla ei ole tapana lukea kirjoja läpilukuna, vaan ajatuksen kanssa ja vielä uudelleen ja uudelleen, joskus teen myös tärkeistä kohdista muistiinapanoja, joihin voin palata. Raamatun viitepolkuja kulkiessani on syntynyt monta pikkukirjaa muistiinpanoja. Ehkä ne pitäisi joskus koota kirjaksi, etteivät mene hukkaan.

  Minun tapaani voisi sanoa ennemminkin opiskeluksi, kuin vain kirjan lukemiseksi. Yleensä ihmiset eivät muista paljoakaan lukemastaan kirjasta, siitä voi jäädä vain juoneen perustuva hämärä kokonaismielikuva, enkä minä ole poikkeus, siksi olen kehittänyt oman menetelmän, joka perustuu toistoon. Ja toistoa tulee sitäkin kautta, kun olen saanut sinun kanssasi mielipiteitä vaihtaa. Kiitos siitä.
  Kertaus on opintojen äiti, sanoi opettaja jo alaluokilla.

  Meitä voisi pitää esimerkillisenä ja merkillisenä parina kahden hyvin erilainen ihmisen mahdollisuudesta keskustella ihan sopuisasti, tarttumatta voimasanoihin tai toisen mitätöintiin. Kun vielä minä olen nainen, maalainen, en kukaan, enkä mikään muutenkaan, ja sinä olet mies, kirkkoherra, pappi ja rovasti, akateeminen ja kielitaoinen, säätyläinen, kaikinpuolin arvohenkilö, eipä suurempaa kuilua voi kahden ihmisen välillä olla.
  Ei se kuilu koskaan poistukkaan, eikä siltaa voi rakentaa, me olemme itsepäisiä oinaita molemmat ja meidän on pysyttävä sillä paikalla mihin elämä ja kohtalo on meidät asettanut.

  Joskus ihmettelen sitä, että mistä minä ujo tyttö olen saanut rohkeuden antautua keskustelemaan pappien kanssa ja usein vielä kriittisesti. Se on ihmeistä suurin minun elämässäni, mistä se rohkeus valui minuun, joka en mitään ole..

  • Tarja

   Kiitos puheenvuorostasi.

   Kanssasi on todella miellyttävää keskustella. Kiitos kaikista niistä mielipiteiden vaihdoista joita olemme saaneet käydä.

   Kerrot hyvästä tavastasi tehdä muistiinpanoja. Olet tässä hyvä esimerkki monelle muullekin. Olisipa enemmän kaltaisiasi ihmisiä, jotka todella paneutuvat niihin kysymyksiin, joista käyttävät puheenvuoroja.

Kirjoittaja

Matias Roto
Matias Rotohttp://www.roto.nu
Eläkkeellä oleva rovasti. Entinen Kamerunin lähetti. Sotainvalidien veljespappi Kanta-Hämeessä. Vuoden somerolainen 2012. Kepun Varsinais-Suomen piirin kirkollisasiain toimikunnan puheenjohtaja. Puoliso prinsessa Colette on Someron seurakunnan kirkkovaltuutettu. Fb Tauno Matias Roto Puh 040 - 356 06 25