Tabloid – rakkaustarina

Errol Morrisin dokkarissa Tabloid – rakkaustarina kerrotaan myös mormoneista, mutta se on mielenkiintoinen lähinnä muista syistä. Erikoisessa tarinassa yhdysvaltalaisen missin Joyce McKinneyn epäillään kidnapanneen ja raiskanneen mormonilähetystyöntekijän Englannissa vuonna 1977. Nainen siis raiskaa miehen, joka mormonien sääntöjen mukaan ei saa harrastaa seksiä. Ensin hän kuitenkin repii pois mormonin pyhän temppelialusasun ja polttaa sen.

Tarinasta tulee Englannin tabloid-lehdille herkkupala. Seksin ja väkivallan lisäksi tarinassa on muutakin jännää, kuten rikoksesta epäiltyjen pakeneminen Yhdysvaltoihin ja se miten maailman ensimmäinen kaupallisesti kloonattu koira liittyy kaikkeen tähän. Tylsää hetkeä dokkarissa ei ole.

Sivuhuomautuksena kerrottakoon, että joissain piireissä 1970-luvun Yhdysvalloissa kidnappausta pidettiin varteenotettavana vaihtoehtona, kun haluttiin joku läheinen pois uskonlahkosta. Esimerkiksi sittemmin huomattava lahkojen vastainen taistelija Steven Hassan eristettiin moonilaisista ja ”poisohjelmoitiin” lahkoideologiasta. Prosessiin sisältyi yleensä henkilön vieminen johonkin suljettuun paikkaan, missä hänen täytyi kuunnella lahkon entisten jäsenten kritiikkiä lahkoa kohtaan ja suostuttelua lahkon jättämiseen.

Tällaisesta toiminnasta luovuttiin sittemmin. Vapaudenriisto osoittautui vakavaksi rikokseksi, josta voidaan tuomita vankilaan ja miljoonakorvauksiin.

Raiskasiko Joyce McKinney mormonilähetystyöntekijä Kirk Andersonin? Kuten Joyce sanoo, miehen raiskaaminen on vähän kuin yrittäisi työntää vaahtokarkkeja parkkimittariin. Tarinassa ei ole yhtä totuutta, on vain eri osapuolten versioita siitä mitä tapahtui. Kirk Anderson ei halunnut kertoa omaa versiotaan. Joyce on sittemmin haastanut elokuvantekijät oikeuteen.

Errol Morrisin dokkarien katsominen kannattaa aina. Tabloid – rakkaustarina on katsottavissa Areenassa.

1 kommentti

  • Olli Seppälä sanoo:

    Kiitos, vinkistä. Katsoin dokumentin Areenasta. Kiinnostava, ristiriitainen. Kertoo enemmän päähenkilön persoonasta kuin mormoneista. Uskonto ja pakkomielteinen rakkaus. Kas siinä yhdistelmä. Hyvin rakennettu dokumentti.

    Ilmoita asiaton kommentti
  • Kirjoittaja