Syyria: kristityt shokissa kahden papin murhan ja pommi-iskujen jäljiltä

Lähellä Turkin rajaa sijaitsevan syyrialaisen kaupungin Qamishlin kristillinen yhteisö on järkyttynyt jouduttuaan hautaamaan viime viikolla kaksi pappia, jotka tapettiin IS:n tunnustamassa hyökkäyksessä.

Pastori Hovsep Petoyan ja hänen isänsä pastori Abraham Petoyan olivat 11.11. menossa vierailemaan rakennustyömaalle, kun heidän autonsa joutui tiesulun kohdalla moottoripyörillä liikkuneiden aseistettujen miesten hyökkäyksen kohteeksi. Autossa kolmantena ollut diakoni pääsi pakoon ja selvisi lievin vammoin. [Lähde: International La-Croix]

Hovsep Petoyan oli nelikymppinen kolmen lapsen isä ja Armenian katolisen yhteisön johtaja Qamishlissa. “Hänen kuolemansa järkytti kaikkia kristittyjä”, sanoo pastori George Moushi Alliance kirkosta.

Samana päivänä kaupungissa räjähti myös kolme pommia. Yksi pommi räjähti kirkon läheisyydessä tappaen ainakin viisi ja haavoittaen yli 20 henkilöä, joukossa 3 syyrialaista kristittyä. “Jos pommit olisivat räjähtäneet vain hieman myöhemmin, olisi kyseessä ollut joukkomurha, koska lähellä sijaitsevassa tyttökoulussa koulupäivä oli juuri päättymässä”, kertoi Armenialaisen ortodoksiseurakunnan kirkkoherra Levon Yeghiayan Open Doorsille.

“Osallistuin hautajaisiin ja oli vaikeaa sanoa jäähyväiset nuorelle pastorille kuten isä Hovsep. Hän oli Jumalan mies ja tilanne on hyvin vaarallinen, jos he alkavat kohdistaa iskunsa Jumalan miehiin”, Yeghiayan jatkoi.

“Iskut lähettivät viestin, ettei kukaan ole turvassa”, toteaa pastori Moushi. “Ihmiset alkoivat soitella meille ja sanoa: ‘miksi olette yhä täällä?’ He alkavat pohtia poismuuttoa, koska pelkäävät turvallisuutensa puolesta. Tämä kaikki vaikuttaa vakauteen ja kristittyjen olemassaoloon alueella.”

Iskut tapahtuivat kuukausi sen jälkeen, kun Turkin armeija aloitti hyökkäyksen Syyrian puoleiselle raja-alueelle tarkoituksenaan muodostaa “turvavyöhyke”. Turkin toimet ovat saaneet kurdien johtaman SDF-liittouman perääntymään. Liittoumaan kuuluu Turkin terroristijärjestönä pitämä YPG- miliisi. Turkin interventio kohdistui kohtuullisen vakaalle alueelle ja on pakottanut yli 200 000 ihmistä, myös monet kristityt, jättämään kotinsa.

Open Doors on vaatinut hyökkäysten lopettamista ja Syyrian monimuotoisen yhteiskunnan suojelemista. Järjestö toimii paikallisten kumppaneiden kautta ja tarjoaa hätäapua ja traumojen hoitoa.

 

Lue lisää Syyriasta Open Doorsin nettisivuilta

1 kommentti

  • Jari Haukka sanoo:

    Kiitos näistä informatiivisista päivityksistä. Toivon että tiedot menevät myös turvapaikkapäätöksiä tekevien tietoon. Alueen kristityillä on todellinen suojelun tarve, eivätkä sieltä tulevat ole todellakaan ”elintasopakolaisia” kuten ehkä monet muut ryhmät.

    Ilmoita asiaton kommentti
  • Kirjoittaja

    Open Doors

    Open Doors on vuonna 1955 perustettu kansainvälinen avustusjärjestö, joka toimii vainottujen kristittyjen auttamiseksi yli 60 kohdemaassa. Open Doors Finland ry toimii osana maailmanlaajuista Open Doors –järjestöä. Toiminta Suomessa käynnistyi keväällä 2015. Tutustu historiaamme: http://opendoors.fi/historiaa