Synti.

Olen aikaisemmissa kirjoituksissani kertonut, että minun synti käsitykseni on samaala tasolla kuin Jeesuksenllakin. Maria Magdaleenan evankeliumi.

Kun täällä jatkuvasti hehkutetaan synti oppia, niin olisi todella aiheellista kertoa , mikä on synti ?

11 kommenttia

 • Erkko Järvinen sanoo:

  Reino: Tiedustelet: ”Mikä on synti”?

  Synti erottaa ihmisen elämän lähteestä, Jumalasta. Jumala luomisessaan ilmaisema tahto on, että ihminen eläisi siinä rakkaudessa, jota Hän itse osoittaa

  Jumalan hyvää tahtoa ilmaisevat 10 käskyä sekä Kristuksen opetukset ja esimerkki. Niiden hylkääminen ja rikkominen niitä vastaan tuhoaa ihmisen oman elämän ja särkee hänen suhteensa niin Jumalaan kuin lähinmäiseen ja koko luomakuntaan.

  Raamatun syntiinlankeemus (1moos.3:1-24) on kirjalliselta lajityypiltään myyttinen ja kuvaa ihmiskunnan luopumusta Jumalan tahdosta ja siitä seurannutta kadotuksen tilaa. Se kuvaa ihmisen hätään langenneena ja paratiisista karkotettuna eksyneenä orpona. Syntiinlangeemusmyytti on peruskertomus pahuudesta, jossa käärme (Saatanan symboli) viettelee ihmisen nauttimaan sellaisen puun hedelmää, joka tuottaa kuoleman.

  Raamatussa ei ole Maria Magdaleenan evankeliumia. Gnostilaisuudesta löytyy kaikenlaista harhaoppia, Gnostilaisuudesta löytyy yhtymäkohtia niin New Ageen kuin kappalaankin, onhan kummankin takana sama vanha vainooja. Yhteistä näille on kristinuskon perusteiden kieltäminen ja omien, useita eri variaatioita sisältävän oppiensa korostamien sen ohitse.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Seppo Heinola sanoo:

   Erkko Järvisen kirjoituksesta heijastuu ulkoaopitun fund. krist. propakandan harhainen ja tietämättömyyten perustuva maailma.

   Kappa on tilavuusmitta tai tai takki, no vaatekauppa voisi kutsua siis kappalaksi 🙂

   Heprealaisella kabbalalla tarkoitetaan puolestaan alun perin suullisesti korvasta korvaan vastaanotettua lähinnä Vanhan testamentin kirjoituksia koskevaa salaista perimätietoa, termi kabbalah הלָבָּקַ tulee kirjaimellisesti saman kielen verbistä gibel merkiten ’ottaa vastaan’. Qabalah tarkoittaakin korvasta korvaan vastaanotettua salaista perimätietoa koskien lähinnä V:n Mooseksen kirjan esoteerisia tulkintoja ja niiden avaimia. (Kts. S.L. MacGregotr Mathers ’The Kabbalah Unveiled” London 1926 s. 2) Jeesus viittaa kabbalaan moittiessaan lainoppineita gnosiksen avaimen kätkemisestä.Jeesus oli itse siis kabbalisti antaessaan Joh.Ilm. 13. 18: ta kabbalistis/gematrisen tehtävän sille, jolla ymmärrys on. Järvisellä ei näytä olevan.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Reino Suni sanoo:

   Gnostilaisuudessa löytyy kieltämättä kirkon opin mukaan kaikenlaista harhaoppia kuten miesten ja naisten tasa-arvoisuus ihmisinä. Jne.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Erkko Järvinen sanoo:

   Seppo Heinola. Huomasin virheeni liian myöhään. Tarkoitukseni olikin korjata tekemäni virhe. Pitäisi aina tarkistaa heti kun kirjoittaa

   Kiitos asiallisesta tulkinnasta aiheesta KABBAĹA

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Charlotta Lindfors sanoo:

  ”Synti” on ainoa asia, joka yhdistää ihmisen jumalaan. Ilman kirkon ylläpitämää syntikäsitystä jumalaa ei tarvittaisi.

  Kabbala on Tooran mystistä selitystä. Yhä tänä päivänä synagogassa lauletaan perjantai-iltaisin erään kabalistin (uskonnollinen mystikko) säveltämä runo, ”Lha dodi” (”Tule ystäväni morsianta vastaan”). Laululla otetaan ”sabat” vastaan.

  Myös kristinusko ja islam sisältävät mystiikkaa.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Matias Roto sanoo:

  Hepreassa on kaksikymmentä eri sanaa, jotka kaikki kuvaavat eri piirteitä synti -käsitteestä.

  Tämä on vähän enemmän kuin eräällä lähettikaverillani oli yhden heimon keskuudessa Raamatun kääntämisen yhteydessä. Hänen piti valita synti sanan vastineeksi kuudentoista eri käsitteen välillä, joilla vanhan heimouskonnon käytännössä kullakin oli aivan erilaiset puhdistus- ja sovitusrituaalinsa.

  Joten ei tarvitse vältttämättä olla huolissaan, jos ei aivan tarkkaan aina voikaan löytää oikeita ilmaisuja mahdollisimman täsmällisiä sanontoja etsiessään.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Reijo Mänttäri sanoo:

  Reijo,

  Asiassa voisi edistyä, jos yhtyy Raamatun ilmoitukseen teoista, jotka on luokiteltu synneiksi. Raamatun kokonaan lukemalla ja koko ajan lukemalla ne osoittautuu synnin hedelmiksi, eli ihmisessä on esimerkiksi sellainen hedelmäpuu, minkä nimi on ”synti”. Tämä mielestäni kuvaa hyvin toista seikkaa, millä asia tuodaan julki, eli, synti on tietoinen ero Jumalasta, eli tottelemattomuus.

  Raamattu ”hehkuttaa” synti-oppia, johon liittyy synnistä parantuminen eli pelastus.

  Mitä on yhteys Jumalan kanssa sekin on kerrottu niin Vanhan kuin Uuden Testamentin puolella. Esim. ”minun onneni on olla Jumalaa lähellä” sanoo Daavid.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Reino Suni sanoo:

  Matias Rotosta alkaen, mitä ihminen tekee kun hän tekee syntiä ? Vai saako hän syntyessään perisynnin, ei lähimmäisen rakkauden mentaliteetin ? Mitä se perisynti sitten on ? Realismi elämään.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Samuel Kettunen sanoo:

   Se on peritty syntisyys, ero Jumalasta ja pois kääntyminen. Siihen on annettu lääkkeeksi pyhä kaste ja opetus evankeliumista, jotka lahjoittaa Kristuksen vanhurskauden täysin kelvottomalle. Luojan luomisteko ei ole kuitenkaan synti, ihminen on itsessään Luojan kuva ja siksi arvokas, se on eri asia kuin perisynti. On myös kerran ruumiin ylösnousemus, eikä vain sielun. Jumalan Poika tuli ihmiseksi.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Pekka Veli Pesonen sanoo:

  Ihmetyttää kun monia kiinnostaa se sana: ”synti” niin kovasti. Ikään kuin sen selvittäminen olisi ratkaisu kaikkiin ihmisen eksistentiaalisiin ongelmiin. Monet pitävät itseään syntisinä ja hyväksyvät sen tosiasiana. Se ei kuitenkaan mitään suurta iloa tuota. Päin vastoin sehän masentaa ja nujertaa. Meille on kuitenkin luvattu suuri ilo ja se ei ole se minkä jo ennestään kaikki tiesi, eli synti. Se taas, että Jumala vanhurskauttaa syntisen on yhä suuri kiistakapula ja monen uskovankin kovan vastustuksen aiheena. Heidän mielestään ei voi olla niin , että hyvää uskovan elämää elävät, puhtaalla omallatunnolla vaeltavat Jumalan lapset ovat yhä aivan samalla viivalla syntisyytensä kohdalla, kuin kuka tahansa. Sanoohan Raamattu ettei tässä ole yhtään erotusta. En henkilökohtaisesti tiedä mitään muuta niin suurta ilon aihetta, kuin sen että Jumala vanhurskauttaa minut Jeesuksen tähden, vaikka synti yhä asuu minussa ja näen sen vaikutuksen joka päivä. Sen sijaan sitä vanhurskautta joka minulle on annettu, en havaitse. Muuta kuin valtavana ilona joka kuplii sydämen pohjalla.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • ismo malinen sanoo:

  Pekka osuu kohdilleen! On hyvä osata erottaa kaikki vääryyden teot (synti), jotka ovat ns.ulkoisia, siitä synnistä joka asuu meissä sisällä.

  Kun Jeesus rukoilee, ”Päästä meidät pahasta” niin siinä ei rukoilla vapautusta meidän ulkopuolisesta maailmasta ja sen pahuudesta, vaan sisäpuolisesta. Meidän oma synti (huomaa yksikkö) kiusaa meitä ja siitä me haluaisimme päästä vapaaksi. Tästä Jeesus opettaa meitä ”Isä meidän” rukouksessa.

  On tosiaan SUURI ilo ja autuus, saada luottaa Jumalan Pelastus työhön meissä, josta olemme tulleet osallisiksi, koska olemme Kristukseen kastetut ja Hänessä tulleet Jumalan Vanhurskauden kohteeksi.

  ”Niin ei nyt siis ole mitään kadotustuomiota niille, jotka Kristuksessa Jeesuksessa ovat. Sillä elämän hengen laki Kristuksessa Jeesuksessa on vapauttanut sinut synnin ja kuoleman laista. Sillä mikä laille oli mahdotonta, koska se oli lihan kautta heikoksi tullut, sen Jumala teki, lähettämällä oman Poikansa syntisen lihan kaltaisuudessa ja synnin tähden ja tuomitsemalla synnin lihassa, että lain vanhurskaus täytettäisiin meissä, jotka emme vaella lihan mukaan, vaan Hengen.” Room.8:1-4

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Reino Suni

  Uskon rehelliseen ja realistiseen Jeesuksen sanomaan. Kirjoitin kirjan " Kristinuskon kirja " 2010, josta käsitykseni ovat huomattavasti tarkentuneet perustan ollessa sama. Minusta saatietoa Googlesta haulla " Reino Suni ", josta osoite muuttunut ja yritykseni lopetettu. Koulutukseltani Ekonomi ja minua voi lähestyä e-mailin kymp.net kautta. Elämäni hallinnassani aktiivisen liikuntaharrastuksen myötä mutta yksinelo ei sovi minun mentaliteettiin etenkään kun lapset perheineen asuvat muualla.

  Kirjoittajan viimeisimmät blogit

  Katso kaikki

  Kirjoittajan luetuimmat blogit

  Kirjoittajan kommentoiduimmat blogit