Persutko barrikadeilla?

Kaksi viikkoa ja Trump on historiaa. Se ei muuta sitä, että Yhdysvallat on syvästi kahtiajakautunut maa. Se oli sitä ennen Trumpia ja on myös Bidenin kaudella.

Kongressissa toinen edustaja päättää puheensa termeihin "amen" ja "awomen". Toinen kulkee Capitoliumilla käsiase taskussa ja pitää koronaa salaliittona. Vaikea sanoa, kumpi pahemmin pihalla.

Yksi prosentti amerikkalaisista omistaa käytännössä koko maan. Yhdysvalloissa on kymmeniä miljoonia todella köyhiä. USA on jakaantunut taloudellisesti ja sosiaalisesti. Se on sitä myös kulttuurisesti eikä ole lainkaan varmaa edes se, että liittovaltio pysyy koossa. Nyt kongressiin hyökkäsi ainoastaan sydänmaiden c-pataljoona.

Somea seuratessa tuntui, että kongressiin hyökkäsivätkin perussuomalaiset. Ihan sama, mitä ikävää maailmassa tapahtuu, tai vaikka kuussa, syypää sama. Ihan täysjärkisinä tähän asti olettamani kirkollisetkin kommentoijat ja tutkijat pitivät mahdollisina, että sama tapahtuisi persujen toimesta Suomessa. Siis Halla-aho barrikadeilla? Älkää naurattako. Viime aikoina Helsingin kadut ovat täyttyneet ihan muun aatesuunnan hulinoitsijoista.

Ehkä sisällissodan kokemuksista johtuen Suomessa osattu ristiriitojen sääntely kohtuullisen hyvin. Suomessa silti havaittavissa samaa todellisuuskäsityksen kahtiajakautumista kuin Yhdysvalloissa. Tampereen yliopistossa potkittiin opiskelija pois luennolta, kun tämä esitti epäilyn, ettei mies voi synnyttää. Teatterikorkeassa opiskelijat kokivat olonsa raiskatuksi Shakespearea lukiessa. Kirsikkapuistossakaan ei ole turvallista enää. Toisaalla toiset ihan koulutetutkin ihmiset pitävät koronaa salaliittona ja toiset rokotteen sijasta suosivat luomua ja halaavat puuta.

Toissa vuotisilla kirkkopäivillä Helsingin piispa kutsui kanssaan keskustelemaan silloinkin gallupeissa suurimman puolueen puheenjohtajan. Siitä nousi hirvittävä häly. Pari kirkkohistorioitsijaa huomasivat momentumin koittaneen ja ilmoittivat suureen ääneen boikotoivansa tilaisuutta. Natsikortit heiluivat. Sosiaalinen media oli täynnä kirkollista kommentoijaa, pappia, piikaa ja piispaa, joiden mielestä PS tulisi eristää kirkossa ja yhteiskunnassa ja mikäli olisivat uskoneet tuonpuoleiseen, myös siellä.

Miten estettäisiin, ettei sama, mitä Yhdysvalloissa tapahtui, toistu millään tasolla tai tavoin Suomessa? Mitä on tehtävä, kysyisi Lenin. Yhä useammin mieleen nousee viime syksynä kuolleen suomalaisen sosiologian "isän" Erik Allardtin klassinen teos "Yhteiskunnan rakenne ja sosiaalinen paine" vuodelta 1964. Siitä pitäisi ottaa uusi painos ja pakottaa tenttimään ainakin niiden, jotka vaativat perussuomalaisten eristämistä.

33 kommenttia

 • Sami Paajanen sanoo:

  Martti Pentti, ymmärrän jonkin verran huumoria, tölväisyjä ym. mutta jos toistuvasti, jatkuvasti niitä joutuu lukemaan on kysymys trollista tai ainakin huonosta tavasta. Luulen, että ymmärrät vihjeen kirjoituksiasi kohtaan. Voit parantaa tapasi, luulen että sinulla on siihen voimavaroja ja älykkyyttä. Näin keskustelu soljuu paremmin.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kari-Matti Laaksonen sanoo:

  Sorry pojat! Seuraavat sata kommenttia arvaammekin, joten välttyäksemme niiltä ja säästääksemme kaikilta osapuolita turhaa harmia ja mahdollista mielipahaa, otan kommentoinnin tältä erää pois.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kari-Matti Laaksonen sanoo:

  Martti Pentin kommentit ovatkin kadonneet jonnekin, itse en niitä ole poistanut.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Kari-Matti Laaksonen
  Kari-Matti Laaksonen

  kari.laaksonen@helsinki.fi

  Kirjoittajan viimeisimmät blogit

  Kirjoittajan luetuimmat blogit

  Kirjoittajan kommentoiduimmat blogit