Suuri lähetyssaarnaaja

3.12. vietetään Pyhän Francisco Xavierin muistopäivää. Hän on yksi uuden ajan merkittävimmistä lähetyssaarnaajista. Hänen työnsä on vaikuttanut katolisen kirkon kasvuun merkittävästi.

Pyhä Francisco Xavier, baskiksi San Frantzisko Xabierkoa, espanjaksi San Francisco de Javier ja portugaliksi São Francisco Xavier, syntyi 7. huhtikuuta 1506 Navarrassa. Hän kuoli 3.12.1552 Shàngchuāndǎossa, 上川島 .

Yhdessä Pyhä Ignatius Loyolan, Íñigo López de Loyola, 1491? – 1556, kanssa Xavier oli jesuiittojen perustaja vuonna 1534. Aluksi kirkon johto oli kahden vaiheilla jesuiittojen toimintaan. Vasta kuusi vuotta myöhemmin 1540 sai paavin hyväksymisen. Kun se kerran pääsi asettumaan kirkkoon niin siitä tuli yksi uuden ajan merkittävimmistä hengellisistä liikkeistä. Pitkälti juuri jesuiittojen lähetystyön ansiosta katolisista tuli maailman suurin kirkkokunta.

Xavier toimi lähetyssaarnaajana monessa maassa. Hän saarnasi ja järjesteli kirkon elämää mm. Mosambikissa, Ceilonissa, Intiassa, Malakassa, Indonesiassa, Filippiineillä ja Japanissa. Tämän jälkeen vuonna 1552 hän aikoi mennä Kiinaan mutta kuoli ennen kuin pääsi perille.

Vuonna 1662 Francisco Xavier kanonisoitiin.

Siunattu olkoon pyhien muisto. Olkaamme mekin rohkeita Herran työssä.

6 kommenttia

 • Juha Heinilä sanoo:

  Kiitos Matias. Myös meillä on oikeita lähetyssaarnaajia. Päivö Parviainen oli nöyrä ja Kristukselle uskollinen suomalainen lähetyssaarnaaja.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Matias Roto sanoo:

   Juha

   Kiitos puheenvuorostasi. Päivö oli uskollinen kutsumuksessaan. Hän pysyi Kiinassa pitkään vallankumouksen jälkeenkin. Vaikka vuosikymmeniä näytti ettei mitään tulosta ollut esiintynyt, niin tällä vuosituhannella juuri noilla alueilla on ollut herätystä. Jumala toimii, kun hänen aikansa koittaa.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Vesa Nuorva sanoo:

  Jesuiitat veivät kristinuskon Nepaliin 1600-luvulla. Nykyisin Nepalin suurin kristillinen koulu on jesuiittojen ylläpitämä St. Xavier’s college Kathmandussa. Se on osa St. Xavier’s yhteisöä, johon kuuluu myös alakoulu sekä vammaisten ja vanhusten hoitokoteja. Olen käynyt neljä kertaa opettajavaiohtovierailuilla Kathmandun St. Xavier’s collegessa. http://www.sxc.edu.np/

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Matias Roto sanoo:

  Vesa

  Kiitos puheenvuorostasi.

  Jesuiittojen ansiosta on yliopistoja perustettu eri puolille maailmaa. Tässä he ovat olleet kristillisen kasvatuksen edelläkävijöitä maailmanlaajuisesti.

  On miellyttävää nähdä että myös DIAK on Kathmandun St. Xavier’s collegen yhteistyökumppani.

  Kiitos tiedoista

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Matias Roto sanoo:

  On valitettavaa että Suomessa jesuiittojen maine on vääristynyt. Toisinaan joidenkin yksittäisten muinaisten historiallisten tapausten takia tai toisinaan yksittäisten yhteyksistään irti revittyjen väittämien varaan on rakennettu mielikuvia lähetysjärjestöstä, jonka toiminta ulottuu yli koko maailman.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Matias Roto

  Eläkkeellä oleva rovasti. Entinen Kamerunin lähetti. Sotainvalidien veljespappi Kanta-Hämeessä. Vuoden somerolainen 2012. Kepun Varsinais-Suomen piirin kirkollisasiain toimikunnan puheenjohtaja. Puoliso prinsessa Colette on Someron seurakunnan kirkkovaltuutettu. Fb Tauno Matias Roto Puh 040 - 356 06 25